Τέλος το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ το 2014, το Σεπτέμβριο στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο

4 Ιουλίου 201312:30

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τα στελέχη της τρόικας, η οποία άρχισε στις 19.30 της Τετάρτης.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε σήμερα στις 2.00 τα ξημερώματα ότι η τρόικα δέχθηκε να μην εισπράττεται ο φόρος για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ το 2014 και πρόσθεσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ο φόρος θα εισπράττεται μέσω των ΔΟΥ.

«Υπήρξε πρόοδος για να μηδενίσουμε το δημοσιονομικό κενό, το μειώσαμε αρκετά για τον ΕΟΠΥΥ φέτος, αλλά και για το 2013 που φθάνει τα 600 εκατ. ευρώ λόγω ΟΑΕΕ» σημείωσε το ίδιο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών που είπε «όχι» σε μείωση συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως είπε, «αναζητούνται ισοδύναμα με μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».

«Η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας» είπε ο ίδιος ενόψει του Eurogroup αλλά διευκρίνισε ότι «αν δεν εγκριθεί τη Δευτέρα πάμε για Σεπτέμβριο». Παράλληλα διέψευσε δημοσιεύματα για τρίμηνο κενό στη χρηματοδότηση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), αναμένεται ότι θα συναντηθούν στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν επαφές τεχνικών κλιμακίων με το υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθεί εκτός απροόπτου η συνάντηση της τρόικας με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά που έχει προγραμματισθεί για τις 13.30 της Πέμπτης.

Καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι η προσεχής Κυριακή ενώ στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η κινητικότητα στο Δημόσιο, αν υπάρξει σύγκλιση έστω και σε επίπεδο δεσμεύσεων, «δύσκολα θα χαλάσει τη συμφωνία». Πάντως κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι «στο θέμα αυτό είμαστε εκτεθειμένοι».

Τη Δευτέρα κατατίθεται, τέλος, στη Βουλή νομοσχέδιο-«σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr