TAP: Στους Φιλίππους θα αναμετρηθούν πλέον οι δημοκρατικές ευαισθησίες πολιτών με τον αυταρχισμό των Αζέρων

25 Απριλίου 201722:06

Όπως είχαμε αναφερθεί και σε παλιότερο άρθρο μας, ο TAP είχε δύο περιόδους, όπου σε αυτή πριν την έναρξη των εργασιών είχε μια επικοινωνιακή πολιτική όπου ενημέρωνε τους πολίτες μέσω των ΜΜΕ για την σημασία του έργου, έκανε επαφές με όλους τους φορείς όπου άκουγε τις ανησυχίες τους και τέλος διαβεβαίωνε ότι θα σεβαστεί τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα είμαστε στην περίοδο όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και οι Αζέροι συμπεριφέρονται σαν αποικιοκράτες όπου αρνούνται σε ΜΜΕ να απαντήσουν σε ερωτήσεις, δεν κάνουν καμιά ενημέρωση για τα ανταποδοτικά και τέλος όπως φάνηκε και από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, η στάση τους προς τις τοπικές κοινωνίες είναι εξ ολοκλήρου αρνητική.

Στην σύσκεψη παρωδία που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων των Αζέρων, ουσιαστικά η Κοινοπραξία έδωσε παρόν για να πει στους Καβαλιώτες ότι δεν συζητάνε τίποτε απολύτως. Στην ερώτηση του πρώην δημάρχου του Δήμου Φιλίππων αν πρόκειται να αλλάξει η όδευση, οι Αζέροι ήταν απόλυτοι ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκεται να συμβεί και όπως φάνηκε δεν είναι διατεθιμένοι να το συζητήσουν.

Θέμης Καπλακίδης: Ραντεβού στα χωραφιά
Την απογοήτευση του εξέφρασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης, μιλώντας στο kokkinokavalas.gr, ο οποίος, πριν αποχωρήσει, είχε θέσει το σύνολο του προβληματισμού και των φόβων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στους κατοίκους της περιοχής, ενώ κατήγγειλε πως η εταιρεία δεν έκανε πραγματικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, ως όφειλε. Ύστερα από την προαναφερθείσα εξέλιξη, ο κ. Καλπακίδης έδωσε σαφές μήνυμα συνέχισης του αγώνα με το σύνθημα «ραντεβού στα χωράφια».

Περιμένουν από αυτούς που έδωσαν πρώτοι συγχαρητήρια στον Σουλτάνο Ερντογάν να κάνουν διάλογο

Φυσικά το αποτέλεσμα της σύσκεψης παρωδίας δεν είναι κάτι που εξέπληξε κανέναν από τους τοπικούς φορείς με την κύρια εύθυνη να βαραίνει την δήμαρχο Καβάλας κ.Τσανάκα. Η τελευταία ως δήμαρχος της πόλης και έχοντας την μεγαλύτερη επιρροή θα έπρεπε εδώ και καιρό να πιέσει την Κοινοπραξία πριν αυτή αρχίσει και τοποθετεί σωλήνες φέρνοντας κάποια στιγμή τα πράγματα προ τετελεσμένων γεγονότων. Είναι αυτή που θα έπρεπε όχι μόνο να κινητοποιήσει όλες τους φορείς και να κάνει συσκέψεις πριν από αυτή με τους Αζέρους, αλλά και να τους πιέσει στο θέμα των ανταποδοτικών. 

Για όσους δεν γνωρίζουν και έχουν φροντίσει για αυτό τόσο η Κοινοπραξία όσο και η απραξία των δημάρχων, τα ανταποδοτικά είναι αυτά που μπορούν να “σκοτώσουν” το έργο. Η διαδικασία που ακολουθείται στο θέμα των ανταποδοτικών δεν είναι αυτή που προβλέπεται, και τα ανταποδοτικά είναι πολύ σημαντικά για την χρημαστοδότηση του έργου.

Για να καταλάβει κάποιος την άγνοια που έχουν οι δήμαρχοι και συγκεκριμένα για την Καβάλα η κ.Τσανάκα, όταν πριν πέντε μήνες της ζητήσαμε να μας ενημερώσει που βρίσκεται το θέμα των ανταποδοτικών όσο αφορά την περιοχή μας απάντησε πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό το θέμα

Ετοιμάζουν “Σκουριές” από τον Γενάρη

Αυτό που δεν έχουν λάβει υπόψη οι Αζέροι, φίλοι των Τούρκων και έχει την σημασία για το μέλλον του έργου, είναι η κοινωνική αναταραχή που υποβόσκει στις τοπικές κοινωνίες λόγω της κατάστασης της χώρας και κάποια στιγμή κάπου θα ξεσπάσει. Η αποικιοκρατική στάση της εταιρείας δεν περνάει απαρατήρητη από τους Καβαλιώτες οι οποίοι -και ειδικά οι αγρότες- αναφέρουν ότι νέες “Σκουριές” θα δημιουργηθούν στην περιοχή. 

Ανακοίνωση της Κοινοπραξίας για την σύσκεψη 

Αμέσως μετά την σύσκεψη η Κοινοπραξία -να σημειώσουμε ότι στο Αζερμπαϊτζάν υπάρχει καθεστώς, αυταρχικό – εξέδωσαν δελτίο τύπου, από αυτά τα συνηθισμένα, όπου όλα είναι τέλεια

Και επειδή μέσα στο δελτίο αναφέρουν την ασφάλεια, εμείς θα ρωτήσουμε για ακόμη μια φορά, “ποιος είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του TAP, αυτός στον οποίο αν συμβεί”

Τέλος να σημειώουμε, ότι επειδή εμείς δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην Κοινοπραξία κατά πόσο στην αποδελτίωση μεταφέρει όσα γράφουμε, και αυτό το άρθρο μεταφράζεται και αποστέλλεται σε κάθε ενδιαφερόμενο και είναι και πολλοί

Αναλυτικά στο δελτίο:

Εκπρόσωποι του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG), συμπεριλαμβανομένων μελών της ομάδας διαχείρισης έργου και τεχνικού κλιμακίου, συμμετείχαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καβάλας, την Τρίτη 25 Απριλίου 2017, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δέσμευσης του έργου για διαφανή συνεργασία και επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες.

Πρόκειται για μία ακόμη σχετική συνάντηση, με έμφαση στη Καβάλα, στην οποία παρευρέθηκε ο ΤΑΡ ώστε  να συνομιλήσει και να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες για τον αγωγό και τη διαδικασία υλοποίησής του. Και η ίδια η εταιρεία έχει διοργανώσει στην περιοχή ανοιχτές συναντήσεις κατά την περίοδο διαβούλευσης για την ΜΠΚΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπώσεων), ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχει διεξάγει περισσότερες από 900 συναντήσεις σε κοινότητες καθ’ όλο το μήκος της όδευσης του αγωγού.    

Η πιο πρόσφατη αυτή συνάντηση –μία πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας– συγκλήθηκε για να διευκρινιστούν ακόμη μία φορά θέματα και λεπτομέρειες που αφορούν στην κατασκευή του έργου, τα οποία έχουν συζητηθεί και αποσαφηνιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, τοπικοί βουλευτές, κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών παραρτημάτων των τεχνικών επιμελητηρίων ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) και ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), επιστήμονες, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και τοπικών αγροτικών οργανώσεων.

Οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ απάντησαν λεπτομερώς σε ερωτήσεις για την κατασκευή του έργου που αφορούσαν κυρίως σε θέματα ασφάλειας. Ο ΤΑΡ τόνισε ότι η τελική όδευση είναι η πλέον ενδεδειγμένη και ασφαλής και αποτελεί προϊόν εκτατεμένης διαδικασίας διαβούλευσης, η οποία έλαβε υπόψη όλα τα ζητήματα. Η τρέχουσα όδευση διέρχεται εκτός του τυρφώνα των Τεναγών και έχει λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Πολιτισμού, ενώ έχει ομόφωνα εγκριθεί και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της χώρας.                           

Ο Διευθυντής του ΤΑΡ για την Ελλάδα κ. Rikard Scoufias, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει και τους πόρους που έχουν διατεθεί για τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες – μια διαρκή και συνεχιζόμενη διαδικασία την οποία ο ΤΑΡ θα συνεχίσει να στηρίζει, όπως προκύπτει άλλωστε από τη σημερινή συνάντηση. «Ο ΤΑΡ είναι ανοιχός στο διάλογο», είπε, «και για το λόγο αυτό είμαστε εδώ, πρόθυμοι να συζητήσουμε κάθε βάσιμη ερώτηση και να απαντήσουμε με στοιχεία και τεχνικές λεπτομέρειες. Επιδιώκουμε να είμαστε καλοί γείτονες και αυτό σημαίνει ότι είμαστε εδώ για να ακούσουμε, αλλά και να ακουστούμε».    

Ο Rikard Scoufias τόνισε επίσης τη σημασία του αγωγού για τις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους τους, για την ελληνική οικονομία, και για τη χώρα συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι χάρη στην υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ στη Βόρειο Ελλάδα, σήμερα:

  • περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι στη χώρα εργάζονται για το έργο – συμπεριλαμβανομένων περίπου 400 αρχαιολόγων και εξειδικευμένων αρχαιολογικών εργατών.
  • περισσότερες από 175 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν ήδη συμβάλει στην υλοποίηση του έργου.
  • το έργο επενδύει εκατομμύρια στην προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στα δημόσια έσοδα μέσω φορολογικών εισφορών.  
  • το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει το γεω-στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και τη θέση της στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.  

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία. 

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Για ερωτήσεις από εκπροσώπους ΜΜΕ: media_gr@tap-ag.com

Σημείωση Hellas Press Media: Έχουμε λάβει μόνο μια απάντηση στις δεκάδες ερωτήσεις που θέσαμε στο παραπάνω e-mail

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr