Τα στατιστικά από τη χρήση του πειραματικού συστήματος ξενάγησης μέσω smart phones στην Παλιά Πόλη

30 Σεπτεμβρίου 201409:30
xenagos palia poli

ΚΛΙΚ για μεγέθυνση

Το πρώτο πειραματικό σύστημα ξενάγησης μέσω έξυπνων κινητών τηλεφώνων εγκαταστάθηκε σε επιλεγμένα κτίρια και σημεία της Παλιάς Πόλης από τον πολιτιστικό σύλλογο των Κατασκηνωτών, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Πρόκειται για ηλεκτρονικούς κωδικούς ανάγνωσης από συσκευές smart phones, οι οποίες βρίσκονται μπροστά από κάθε κτίριο και παραπέμπουν το χρήστη σε μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες για το κτίριο που τον ενδιαφέρει.

Μετά από 2 χρόνια πειραματικής χρήσης υπάρχουν ήδη τα πρώτα στατιστικά στοιχεία, που είναι τόσο ενδιαφέροντα, όσο και ενθαρρυντικά για την συνέχεια καθώς η εξάπλωση των έξυπνων κινητών και η εξοικείωση με τις δυνατότητές τους δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του πληθυσμού.

22% αναζητήσεις στα Αγγλικά. Οι “πρωταθλητές” στις αναζητήσεις

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους Κατασκηνωτές, 1.562 χρήστες χρησιμοποίησαν το σύστημα από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και σήμερα. Από αυτούς οι 1093 ζήτησαν πληροφορίες για κτίρια της παλιάς πόλης στην Ελληνική γλώσσα ενώ 469 στην Αγγλική.

348 Xanthi 2-`09_04

.Το αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου-Καλούδη, το εντυπωσιακό κτιριακό σύνολο, στην πιο διάσημη και πολυφωτογραφημένη γωνία της Παλιάς Πόλης, διαγωνίως απέναντι από τη Δημοτική Πινακοθήκη, στη συμβολή των Οδών Αντίκα-Ορφέως

Το 56% των χρηστών είχε πρόσβαση στην πληροφορία που προσφέρει το σύστημα μέσω κάποιας Android κινητής συσκευής, 26% μέσω iOS, 10% μέσω Windows και ένα 8% με άλλο λειτουργικό σύστημα.

Τα πλέον δημοφιλή κτίρια είναι το “Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου – Καλούδη” , το “Παρεκκλήσι της Αναλήψεως του Σωτήρος” και το “Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης”.

Η ημέρα της εβδομάδος με τη μεγαλύτερη ζήτηση χρήσης του συστήματος όπως ήταν αναμενόμενο ήταν η Κυριακή

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr