Τα μυστικά της νέας ρύθμισης χρεών – Κούρεμα 50% στις οφειλές έως 31/12/13

18 Φεβρουαρίου 201516:39

Να ανοίξουν τα σεντούκια τους και να βρουν να δώσουν ό,τι περισσότερο μπορούν, από τουλάχιστον 201 ευρώ και πάνω, καλεί τα 4,1 εκατομμύρια οφειλέτες του δημοσίου η κυβέρνηση. Σαν αντάλλαγμα, το υπουργείο Οικονομικών θα διαγράψει άλλα τόσα, από όσα δίνουν για να εξοφλήσουν!

Έτσι διευκρίνιζαν παράγοντες του υπουργείου οικονομικών ότι θα λειτουργήσει το κίνητρο «πρόωρης εξόφλησης» που εξήγγειλε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κυρία Βαλαβάνη.

Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστούσε έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 οφειλές 5.000 ευρώ από φόρους εισοδήματος, ΕΕΤΑ ή ΕΕΤΗΔΕ (όχι όμως από ΦΑΠ, ΦΠΑ ή παρακρατούμενους φόρους), θα μπορεί τον Μάρτιο, όταν «ανοίξει» η νέα ρύθμιση χρεών με τις 100 δόσεις, να πληρώσει πχ 250 ευρώ, οπότε θα του διαγραφούν και άλλα 250 ευρώ από τα χρέη του και έτσι τελικά θα βάλει σε ρύθμιση με 100 δόσεις τα υπόλοιπα 4.500 ευρώ.

Αυτομάτως τότε θα έχει και έκπτωση 30%-100% στις προσαυξήσεις (ανάλογα με το πόσες δόσεις θα επιλέξει) και θα πληρώσει το υπόλοιπο με μηνιαίες δόσεις που η κάθε μία τους δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από 20 ευρώ το μήνα –εκτός αν χρωστάει σε δύο ή περισσότερες ΔΟΥ οπότε μπορεί η ελάχιστη δόση ανά ΔΟΥ να μειωθεί και στα 10 ευρώ κατ’έλάχιστον.

Αναλυτικότερα, τη μείωση της ελάχιστης δόσης για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων στα 20 ευρώ από 50 που ίσχυε μέχρι σήμερα ανακοίνωσε πριν από λίγο η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Όπως είπε η κυρία Βαλαβάνη για όσους οφειλέτες χρωστούν χρήματα σε δύο ή περισσότερες ΔΟΥ το ποσό της ελάχιστης δόσης ορίζεται στα 10 ευρώ.

Η ρύθμιση προβλέπει και τη δυνατότητα για «κούρεμα» κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως 31.12.2013, εφόσον αυτές εξοφληθούν εφάπαξ ή τμηματικά με ελάχιστη δόση τα 200 ευρώ. Από τη διάταξη αυτή, εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Για τα χρέη έως 31.12.2014 προβλέπονται μεγάλες μειώσεις των προσαυξήσεων και 100 δόσεις.

Η κυρία Βαλαβάνη ανακοίνωσε, επίσης, ότι για όσους επιθυμούν εφάπαξ εξόφληση θα πρέπει υποβάλουν αίτηση έως το τέλος Απριλίου και για όσους επιθυμούν ένταξη στο καθεστώς δόσεων έως το τέλος Μαΐου.

www.newmoney.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr