Τα κόκκινα αβγά της Λαμπρής

12 Απριλίου 201713:00

Το πασχαλινό αβγό, «σύμβολο» του ερμητικά κλειστού τάφου του Ιησού, κρύβει στο περίβλημά του τη δημιουργία της Ζωής και το θαύμα της Ανάστασης.

Έμπνευση από τη φύση

Αν θέλουμε να κάνουμε σχέδια όπως εκείνα των γιαγιάδων μας, μπορούμε να τοποθετήσουμε πέταλα λουλουδιών ή μυρωδικά επάνω στο λευκό αβγό και να το δέσουμε καλά με ένα κομμάτι καλσόν. Βάφουμε μαζί με το καλσόν, το οποίο αφαιρούμε στο τέλος μαζί με το φύλλο για να αποκαλυφθεί το σχήμα του πάνω στο αβγό. συμβουλή: καλό θα ήταν να καλύψουμε τον πάγκο της κουζίνας με εφημερίδες για να αποφύγουμε να τον λερώσουμε.

Συμβολισμοί

Το πασχαλινό αβγό, «σύμβολο» του ερμητικά κλειστού τάφου του Ιησού, κρύβει στο περίβλημά του τη δημιουργία της Ζωής και το θαύμα της Ανάστασης.Υπάρχουν διάφορες παραδόσεις σχετικά με το εορταστικό έθιμο των αβγών. Λέγεται πως η μητέρα του εσταυρωμένου Ιησού τα τοποθέτησε στα πόδια του και βάφτηκαν με το αίμα που έτρεχε από τις πληγές του. Μια άλλη ιστορία λέει πως λίγες ώρες μετά τη Σταύρωση του Ιησού, μια γυναίκα περπατούσε στον δρόμο κρατώντας ένα καλάθι με αβγά. Μαθαίνοντας πως αναστήθηκε εκείνη απάντησε δύσπιστα «ότι αν αυτό είναι αλήθεια, να κοκκινίσουν τα αβγά της»! Ω του θαύματος, αμέσως τα αβγά άλλαξαν χρώμα.

  • Προτού αρχίσουμε να βράζουμε τα αβγά, φροντίζουμε να τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο αρκετή ώρα νωρίτερα, ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν μπουν στην κατσαρόλα και έτσι να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Διακόσμηση με φύλλα

Μαζεύουμε διάφορα μικρά φυλλαράκια και τα τοποθετούμε ξεχωριστά πάνω στο αβγό. Tο καλύπτουμε σφιχτά με ένα κομμάτι καλσόν, δένουμε κόμπο στις άκρες και το ρίχνουμε στη βαφή. Mόλις κρυώσουν τα αβγά, πετάμε το καλσόν και το φυλλαράκι. Θα αφήσει πάνω στο αβγό το σχήμα του (χωρίς να περάσει σε αυτό το χρώμα) σαν αυτοκόλλητο.

Τρόποι βαφής

  • Οι κλασικές βαφές, όπου βράζουμε τα αβγά μαζί με τη βαφή και λίγο ξίδι, οι κρύες βαφές που διαλύονται σε κρύο νερό στο οποίο βυθίζουμε ήδη βρασμένα αβγά.
  • Οι φυσικοί τρόποι βαφής, όπου βράζουμε πρώτα κάποιο λαχανικό με έντονη κόκκινη χρωστική (π.χ. παντζάρια) και μετά βράζουμε τα αβγά στο υγρό αυτό μέχρι να πάρουν χρώμα. Αν χρησιμοποιήσετε κρεμμύδια, τα αβγά θα γίνουν πιο «χάλκινα».
  • Μια εναλλακτική λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε χρώμα μαγειρικό –υπάρχουν άπειρα στο εμπόριο, τα οποία συνήθως προέρχονται από φυσικές πηγές, όπως χρώμα από ντομάτα.

Αβγά με φυσικό χρώμα

Προτείνουμε να πειραματιστείτε με φυσικές βαφές για ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Αυτή η συνταγή, που έρχεται από τα βάθη της παράδοσης, θα σας γυρίσει πίσω στον χρόνο. Τότε, που υλικά όπως ο κουρκουμάς, το κρεμμύδι, το παντζάρι και τα άνθη της ροδιάς έκαναν το βάψιμο των αβγών απόλυτα φυσικό, ενώ έδιναν υπέροχο άρωμα και γεύση στο αβγό.

Βγάζουμε 10 αβγά από την προηγουμένη από το ψυγείο ώστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν τα βάψουμε. Τα πλένουμε με άφθονο νερό, τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει κατά πολύ. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 5 φλιτζάνια φλούδες από ξερά κρεμμύδια, 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά σούπας καφέ ελληνικό, ½ κουταλιά σούπας πιπέρι και ½ κουταλιά σούπας αλάτι. Μόλις αρχίσει το νερό να παίρνει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε τα αβγά να σιγοβράσουν για 8 ώρες. Αν τα θέλουμε στολισμένα, κολλάμε διάφορα φυλλαράκια –από μαντζουράνα, μαϊντανό ή οποιοδήποτε λουλούδι– στη φλούδα τους, τα στερεώνουμε τυλίγοντας κάθε αβγό σε ένα κομμάτι από παλιό νάιλον καλσόν και δένουμε σφιχτά την άκρη. Τα βράζουμε όπως είναι τυλιγμένα.

Kουρκουμάς για βαθύ κίτρινο χρώμα: Bράζουμε για μισή ώρα σε μια κατσαρόλα την ποσότητα νερού που καλύπτει τα αβγά με 5 κουταλιές σούπας κουρκουμά και 2 κουταλιές σούπας ξίδι. Περνάμε το υγρό από τουλπάνι και το ξαναβράζουμε μαζί με τα αβγά και 1 κουταλιά σούπας ξίδι για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Kρεμμύδι για ανοιχτό πορτοκαλί: Bράζουμε για μισή ώρα τα φλούδια από 5 κόκκινα κρεμμύδια, 2 κουτ. σούπας ξίδι και νερό όσο να καλύπτει τα αβγά. Στραγγίζουμε το υγρό και το ξαναβράζουμε μαζί με τα αβγά. Mόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα.

Παντζάρι για βαθύ κόκκινο: Σε 4 φλιτζάνια νερό με 2 κουταλιές σούπας ξίδι, προσθέτουμε τις ρίζες από ένα μάτσο παντζάρια κομμένες σε κομματάκια. Mόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε για ακόμα 15 λεπτά. Pίχνουμε τα αβγά και τα βράζουμε. Oσο πιο πολύ παραμείνουν στο νερό τόσο πιο βαθύ θα γίνει το χρώμα τους.

Παντζάρι και για το ροζ: Βράζουμε τα αβγά όσο θέλουμε και τα αφήνουμε βυθισμένα σε μια κατσαρόλα με παντζαρόζουμο σε θερμοκρασία δωματίου.

Λάχανο για μενεξεδί: Kόβουμε μισό κόκκινο λάχανο σε λωρίδες και το βράζουμε για 20 λεπτά μαζί με τα αβγά και 2 κουταλιές της σούπας ξίδι. Tα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε μέσα στη βαφή για 6 ώρες.

*Oι δόσεις στις συνταγές που σας δίνουμε ισχύουν για 8-10 αβγά.

Πηγή: thecookbook.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr