Τα ανταποδοτικά «σκοτώνουν» και σταματούν τον TAP;

10 Νοεμβρίου 201607:47

Στις 12 Μαρτίου του 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των προέδρων από τις περιοχές της Καστοριάς από όπου διέρχεται ο αγωγός φυσικού αερίου TAP όπου κατέθεσαν τις προτάσεις τους. 

Στην συνάντηση εκείνη είχε γίνει σαφές από τους κατοίκους πως θα σταματήσουν τα έργα διέλευσης του αγωγού εάν η μελέτη και κατασκευή της τηλεθέρμανσης του χωριού δεν ενταχθεί στα έργα εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, που θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές από όπου θα διέλθει ο αγωγός.

Η Κλεισούρα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μ., κάθε χρόνο από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου, «καίει» περισσότερους από 700 τόνους ξύλα.

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από την Κλεισούρα βρίσκεται ο κάμπος της Καστοριάς όπου ο αγωγός διανύει 4χλμ και όπως αναφέρουν οι αγρότες ο αγωγός καλύπτει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Η Καβάλα τους δείχνει το δρόμο

Στην Καστοριά όλοι οι ενδιαφερόμενοι παρακολουθούν στενά τα όσα συμβαίνουν στην Καβάλα και δεν κρύβουν ότι τα τελευταία γεγονότα στον Ζυγό, όπου η Κοινοπραξία κατηγορήθηκε ότι ξεκίνησε έργα χωρίς άδεια, τους έθεσε σε εγρήγορση για την περιοχή τους.

Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα για τα ανταποδοτικά

Αν εξαιρέσουμε τα πρόσφατα ανταποδοτικά που ανακοινώθηκαν στον Έβρο, σε όλες τις άλλες περιοχές δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από την Κοινοπραξία, ποιοι κατέθεσαν προτάσεις, ποιες θα υλοποιήσει η Κοινοπραξία, αλλά κυρίως με ποια προτεραιότητα. Ένα παράδειγμα προτεραιότητας είναι τόσο οι απαιτήσεις των αγροτών που θίγονται άμεσα τα συμφέροντα τους, αλλά και το θέμα της Θέρμανσης.  

Η Κοινοπραξία φαίνεται πως είτε από αδυναμία να κατανοήσει τις ισορροπίες σε κάθε περιοχή, είτε από ανικανότητα να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα των ανταποδοτικών , γίνεται ουρά πολιτικών διεργασιών ώστε ο κάθε αυτοδιοικητικός να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει πολιτικά τα ανταποδοτικά

Αλλιώς πως θα μπορούσε να εξηγηθεί , να έχουν ανακοινωθεί ανταποδοτικά οφέλη όσο αφορά την θέρμανση στην Θράκη και να έχει αγνοηθεί η Καστοριά όπου το κρύο έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε μήνες αλλά χαμηλότερο σε βαθμούς.

Εάν στην Κοινοπραξία η σκέψη είναι ότι δίνουμε ανταποδοτικά όπου γίνονται έργα, αυτό θα είναι η αυτοκτονία του έργου αφού είναι σίγουρο ότι οι κοινωνικές ομάδες – ειδικά σε Καβάλα-Σέρρες- Καστοριά -με την βοήθεια της νέας “αντιδραστικής αντιπολίτευσης” που δημιουργείται μετά την πολιτική διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr