Τα 7 Κέντρα Κράτησης που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση – Ορεστιάδα, Ξάνθη, Παρανέστι στην ΑΜΘ

8 Φεβρουαρίου 201608:41

Έτοιμη να χρησιμοποιήσει με πλήρη δυναμικότητα επτά Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης, που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν, φαίνεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», πρόκειται για επτά Κέντρα τα οποία περιγράφονται και σε σειρά αποφάσεων που υπογράφονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ του του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας. Προκειμένου να εξασφαλισθούν κονδύλια για τη λειτουργία τους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης, ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, υπογράφει «Συμφωνίες Επιδότησης» στην ΕΛ.ΑΣ, που αφορούν σε σίτιση και καθαριότητα, παρουσία ψυχολόγων και ενέργειες επαναπροώθησης μεταναστών από τα κέντρα κράτησης.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΑΣ είναι υπέυθυνη για τη λειτουργία 7 κέντρων που, ειδικότερα, βρίσκονται:

–    Στην Αμυγδαλέζα Ν. Αττικής
–    Στο Κεντρικό (Πέτρου Ράλλη)
–    Στο Φυλάκιο Ορεστιάδας
–    Στην Κόρινθο
–    Στην Ξάνθη
–    Στη Λέσβο
–    Στο Παρανέστι Ν. Δράμας

Στα συμφωνητικά αναφέρεται ότι η συνολική χωρητικότητα των κέντρων είναι περίπου 6.127 ατόμων. Για την ανάγκη λειτουργίας των Κέντρων Κράτησης μίλησε την περασμένη εβδομάδα και ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η Επιτροπή έχει στόχο να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη ζώνη Σένγκεν και δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως χρειάζεται να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Πρόσθεσε δε ότι πέραν των hot spots, θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις υποδοχής ενώ «χρειάζονται, επίσης, Κέντρα Κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα αν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και αν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά».

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», η ενισχυμένη λειτουργία των Κέντρων Κράτησης απασχόλησε και τις συσκέψεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες με την επίσκεψη στην Ελλάδα των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και Γερμανίας.

aftodioikisi.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr