Τα 50 δισ. που θα κάνουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο

24 Σεπτεμβρίου 201411:14

Τις τελευταίες ημέρες ο ενεργειακός τομέας είχε την τιμητική του στις αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, τόσο στο ταξίδι στο Αζερμπαϊτζάν, όσο και στο Βερολίνο στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με την Angela Merkel.

Οι πρωθυπουργικές παρεμβάσεις με τις οποίες υπογραμμίστηκε η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας εξαιτίας της ενέργειας, στηρίχθηκαν πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά στον αγωγό TAP, που αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας ενεργειακών επενδύσεων ύψους 50 δισ. που ξεκινούν από την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ και καταλήγουν μέσω τριών συστημάτων αγωγών μήκους τριών χιλιάδων χιλιομέτρων μέχρι την Ευρώπη. Μέσω αυτών των επενδύσεων για πρώτη φορά στην περιοχή μας αναμένεται από το 2019 να υπάρξει τροφοδοσία με εναλλακτική ενεργειακή πηγή, πλην του αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία.

Τόσο ο αγωγός Tap όσο και οι συμπληρωματικές διασυνδέσεις του με τα δυτικά Βαλκάνια (Ionian Adriatic Pipeline) και τη Βουλγαρία (IGB) αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, ενώ το παζλ συμπληρώνεται από τους σταθμούς LNG που δημιουργούνται από τα ελληνικά λιμάνια και θα έχουν ως στόχο να τροφοδοτούν με LNG όχι μόνο την ελληνική αγορά αλλά και τους βόρειους γείτονες. Ήδη προ ημερών εξασφαλίστηκε η αδειοδότηση ενός τέτοιου νέου τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.

Ο δεύτερος άξονας των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, αφορούσε στα κοιτάσματα και τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει από τη χώρα μας για την αξιοποίηση του πιθανού πλούτου σε υδρογονάνθρακες. Οι αναφορές αυτές γίνονται λίγες ημέρες προτού δημοσιευτεί η σχετική προκήρυξη για το νέο γύρο παραχωρήσεων, για 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, ο οποίος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Ήδη καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον ενδεικτικό των προοπτικών της ελληνικής αγοράς. Στις αρχές Οκτωβρίου μάλιστα, πραγματοποιείται στην Αθήνα βαλκανικό συνέδριο για τους υδρογονάνθρακες και οι πληροφορίες θέλουν σημαντικό αριθμό μεγάλων εταιρειών να δίνει το παρόν, θέλοντας να βολιδοσκοπήσει και να «σκανάρει» τόσο τον ελληνικό διαγωνισμό όσο και τις αντίστοιχες διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε περιοχές όπως το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού «οι έρευνες που έγιναν ήδη στη θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και σε εκείνες που τώρα γίνονται ή σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα νότια της Κρήτης, ξεπερνούν τις αρχικές προσδοκίες και σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά ελπιδοφόρα και αν επαληθευτούν η Ελλάδα πραγματικά θα γίνει ένας κόμβος ενεργειακός στην περιοχή» κατέληξε ο Αν. Σαμαράς.
Πηγή:www.capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr