“Tο Φλας” της Ελένης Αλεξίου

23 Φεβρουαρίου 201015:36

flashΗ ΦΕΞ σας προσκαλεί  την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 20.30 στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ στην ποιητική βραδιά με καλεσμένη την Ελένη Αλεξίου

“Φωτεινά σήματα της μνήμης, σκοτεινά κενά της λήθης.
Ο έρωτας σε μαύρο και άσπρο φόντο.
Αυτό είναι το φλας” 

 

Οργάνωση: ΦΕΞ – θεατρικό εργαστήρι ΦΕΞ «οδός ονείρων»
με 24 γράμματα και όχι μόνο – Ποιητικές βραδιές στη ΦΕΞ

 Ελένη Αλεξίου- Το Φλας
Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης της InterArtia που διοργάνωσε η International Art Society and Academy η Ελένη Αλεξίου έλαβε τις εξής διακρίσεις:

 2ο βραβείο για το ποίημα Το καρναβάλι της χαράς, 3ο βραβείο για το ποίημα Τοπίο β’ και 1ο έπαινο για το ποίημα Μην Ξανάρθεις. Τα ποιήματα περιλαμβάνονται στην ποιητική συλλογή της Ελένης Αλεξίου, Το Φλας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λογείον. 

 H Ελένη Χρ. Αλεξίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα.  Έλαβε πτυχίο Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Μaster in Education από το University of Bath της Αγγλίας και πτυχίο κλασικής κιθάρας. Έχει εργαστεί ως φιλόλογος στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών , στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Τρικάλων και σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Έχει διδάξει την ελληνική ως ξένη γλώσσα στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών του University of Bath. Εργάζεται ως καθηγήτρια κλασικής κιθάρας στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων και ως φιλόλογος σε φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης.

 Έχει λάβει βραβεία από την Χορωδία και Ορχήστρα Νέων (Πανελλήνιος διαγωνισμός κλασικής κιθάρας), τις Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών (διαγωνισμός διηγήματος) και από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό InterArtia (ποίησης και διηγήματος). Έργα της έχουν εκδοθεί σε ανθολόγια των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και στο περιοδικό Κηρήθρες.

 

Από το οπισθόφυλλο της ποιητικής συλλογής, Το Φλας, διαβάζουμε:
«Ακυρωμένα ραντεβού, ξοφλημένες σχέσεις, μπογιατισμένα όνειρα, η μοναξιά ντυμένη έρωτας στο καρναβάλι της χαράς… Αλλά και δρόμοι που βαδίσαμε μαζί, κολλημένα κορμιά και χάδια καλπάζοντα…

Όλοι έχουμε τη συλλογή μας από τις πολλές μορφές του έρωτα, όπως τον έζησε ο καθένας. Ξεφυλλίζοντας το άλμπουμ της ζωής μας οι στιγμές που απαθανατίσαμε άλλοτε μας στοιχειώνουν, άλλοτε τις προσπερνούμε αδιάφορα, άλλοτε τις αναπολούμε.

Φωτεινά σήματα της μνήμης, σκοτεινά κενά της λήθης. Ο Έρωτας σε μαύρο κι άσπρο φόντο. Αυτό είναι το Φλας».

 Ποίηση αποφθεγματική, εξομολογητική. Γλώσσα λιτή, αλλού δωρική αλλού παιχνιδιάρα, με κυρίαρχο το ρήμα και το ουσιαστικό, που υπηρετεί το καθαρό συναίσθημα.

 

Για το Φλας έχουν γράψει:
«Έρωτες τελειωμένοι, αγωνίες, προσδοκίες που δεν ευώδωσαν, νοσταλγίες, απορίες, φωτογραφικά απεικονισμένες στιγμές βρίσκονται αποτυπωμένες μεστά, χωρίς λυρικές εξάρσεις.»
Φανή Μπαλαμώτη, φιλόλογος,Dr.Κοινωνιολογίας

«Η ποίηση της Ελένης Αλεξίου δεν φλυαρεί, δεν υπάρχουν ξεδιπλώματα λυρισμού. Αποτυπώνει το άκρως απαραίτητο, αυτό που επείγει να ειπωθεί»
Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, ποιήτρια

 

 «Φλας της φωτογραφικής μηχανής που απαθανατίζει εικόνες που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη. Φλας που βγάλαμε και αλλάξαμε πορεία. Φλας της στιγμής. Φλας του έρωτα και του θανάτου. Μικροί στίχοι, μεγάλες αντανακλάσεις εικόνων.» Κώστας Κοτρώνης, βιβλιοπώλης

 

 «Η Ελένη Αλεξίου χρησιμοποιεί στη γραφή της λέξεις απλές, καθημερινές, όχι βαρύγδουπες η χιλιοπλουμισμένες, λέξεις που η ένωσή τους όμως δίνει νόημα βαθύ και μεστό, συμπαγές μέσα στη διαφάνεια και ευθραυστότητα των συναισθημάτων που αναδύουν.»
Λέλα Κατεχάκη, δημοσιογράφος

 

Αποσπάσματα του Φλας μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες:
http://kirithres.blogspot.com/2009/06/blog-post_06.html
http://www.matia.gr/7/78/7801/7801_2_19.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr