002

Σύσκεψη για τον Τουρισμό στην Καβάλα

16 Μαρτίου 201116:26

002Τα θέματα τα οποία απασχολούν τη τουριστική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και που σχετίζονται με την Ελληνική Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης, αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλου Γρανά, παρουσία του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, της προέδρου της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων Αγνής Μαρκοπούλου, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού – Πολιτισμού Κώστα Παπακοσμά, εκπροσώπων Δήμων από όλη την Περιφέρεια και υπηρεασιακών παραγόντων.

Κατά της διάρκεια αυτής, τέθηκαν υπόψη της κ. Μαρκοπούλου, ζητήματα τα οποία αφορούν ακίνητα της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης. Στόχος είναι να υπάρξει ένας συγχρονισμός και να αναπτυχθεί μία συνεργασία μεταξύ των φορέων, έτσι ώστε να εξαχθεί  ένα ουσιαστικό τουριστικό προϊόν το οποίο σε συνάρτηση με την ανάπτυξη ανεκμετάλλευτων τουριστικών ακινήτων, θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Η σύσκεψη αποτέλεσε ουσιαστικά και μία γνωριμία του κλιμακίου της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης, μέσα από δορυφορική απεικόνιση, με τα σημεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα οποία έχουν προγραμματιστεί να γίνουν παρεμβάσεις έτσι ώστε να αναπτυχθεί ο τομέας του τουρισμού.

Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης, «καθιερώνουμε πλέον μία άλλη συμπεριφορά. Η κεντρική εξουσία και η ευρύτερη έκφραση της Κυβέρνησης συμμετέχει περιφερειακά, αξιολογεί, βλέπει, αφουγκράζεται και συνεργάζεται με τις περιφερειακές δυνάμεις» και συνέχισε τονίζοντας πως «στόχος μας είναι να αναδείξουμε ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν και με της συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Είναι η απαρχή ενός νέου προγραμματισμού. Δεσμευτήκαμε ότι θα υπάρχει επικοινωνία στοχεύοντας σε ότι καλό έχουν τα τουριστικά ακίνητα».

Από την πλευρά της,  η κ. Μαρκοπούλου παρατήρησε πως «η συνεργασία στην οποία θέλουμε να προχωρήσουμε αφορά ακίνητα τα οποία θέλουμε από κοινού να αναπτύξουμε και πέρα από  αυτό, υπάρχει ένα ειδικότερο πρόγραμμα το οποίο έχει εξαγγείλει ο υπουργός ο κ. Γερουλάνος μέσα από το οποίο περνάμε πια την παραχώρηση απευθείας στην Αυτοδιοίκηση ορισμένων ακινήτων με το σκεπτικό ότι αυτή μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα θέματα αυτά».

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πολιτισμού υπογράμμισε πως «ήταν μία εποικοδομητική συνάντηση με τη διοίκηση της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων, όπου  στο τραπέζι εργασίας μπήκαν όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν ακίνητα  και χώρους που ανήκουν στη δικαιοδοσία της ΕΤΑ, οι διεκδικήσεις και οι προτάσεις της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης καθώς και η υφιστάμενη κατάσταση. Κυρίως όμως μπήκε το πλαίσιο αξιοποίησης όλων αυτών των πλουτοπαραγωγικών πόρων που είναι πλουτοπαραγωγικοί πόροι για όλη την Περιφέρεια και αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, δημιουργούν από μόνοι τους οι πόροι αυτοί τουριστικό προϊόν».

Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε επίσκεψη στα Λουτρά των Ελευθερών όπου το κλιμάκιο της ΕΤΑ και οι παράγοντες της Περιφέρειας είδαν από κοντά την υφιστάμενη κατάσταση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς αναφερόμενος στα Λουτρά Ελευθερών σημείωσε πως «το θέμα αυτό το μελετάμε καθώς η περιοχή έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Πρόκειται  για μία τοποθεσία απαράμιλλου φυσικού κάλλους που γειτνιάζει με τη θάλασσα. Από τη δική μας πλευρά, καθώς και από την πλευρά της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης υπάρχει όλη η καλή διάθεση, έτσι ώστε να βρεθεί ο τρόπος, ώστε να  περάσουμε σε μία εκμετάλλευση τέτοια που θα δώσει ώθηση στην πρόοδο όλης της ευρύτερης περιοχής και σχεδόν όλης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Είναι γνωστό ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στις διαδικασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των Λουτρών και από την ανάληψη των καθηκόντων μας φροντίσαμε να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η ουσιαστική εκμετάλλευση των Λουτρών των Ελευθερών μέσα από κάποιο σχήμα το οποίο θα το συναποφασίσουμε με την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης».

Η συνάντηση εργασίας ήταν συνέχεια της ανάλογης συνάντησης η οποία έγινε την Τρίτη 15 Μαρτίου στη Δράμα με τους ανάλογους φορείς ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή κατά την οποία τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης και εύρυθμης λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου του Φαλακρού.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr