xynidis_kontos

Νέο επεισόδιο στην κόντρα για τη Γεωθερμία. Aνακοίνωση Ξυνίδη – Απάντηση Κοντού

15 Μαρτίου 201212:43

xynidis_kontosΜε μια νέα ανακοίνωση του Σωκράτη Ξυνίδη που εκδόθηκε το μεσημέρι ης Τετάρτης συνεχίστηκε η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Αν. Υπουργού και του Βουλευτή της ΝΔ Αλέξανδρου Κοντού για το ζήτημα της Γεωθερμίας.

Στην ανακοίνωση ο Σ. Ξυνίδης κατηγορεί το χώρο της Νέας Δημοκρατίας για διγλωσσία σε σχέση με τις διαπιστώσεις του Αλ.Κοντού και του αρμόδιου Τομέαρχη Σταύρου Καλαφάτη για το θέμα της Γεωθερμίας και ζητά τη θέση του πρώην Υπουργού σε σχέση με το  Σ. Καλαφάτη που  εμφάνισε το διαγωνισμό ως επίτευγμα της νομοθεσίας που πέρασε η ΝΔ σαν Κυβέρνηση ενώ ο ίδιος ως σκάνδαλο. Παράλληλα, ερωτά αν ο βουλευτής της ΝΔ έχει καταψηφίσει το άρθρο για την κατάτμηση του πεδίου ενώ τον κατηγορεί ότι διαφοροποιείται από τον τομέαρχη της ΝΔ και στο θέμα της έρευνας στο μη επιβεβαιωμένο Γεωθερμικό Πεδίο εφόσον ο Σταύρος Καλαφάτης είχε δηλώσει ότι ο διαγωνισμός αποκλείει τις μεγάλες εταιρίας. Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση, Ο Σ. Ξυνίδης επιτίθεται και πάλι σε μερίδα του τοπικού τύπου για τον τρόπο κάλυψης του θέματος της Γεωθερμίας.

Απάντηση Αλ. Κοντού με νέες αιχμές

Λίγη ώρα αργότερα εκδόθηκε η απάντηση του Αλέξανδρου Κοντού, αυτή τη φορά ολιγόλογη, στην οποία ο πρώην Υπουργός επιτίθεται εκ νέου στον Αν. Υπουργό και κάνει λόγο, μεταξύ άλλων για ενόχληση του Σ. Ξυνίδη από την προσφυγή στη δικαιοσύνη αλλά και για σκοπιμότητες ή “ασυγχώρητο δόλο”, κάνοντας λόγο για όψιμο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Σ. Ξυνίδη:

Χθες διένειμα, για την έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών της Ξάνθης, απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και των υπηρεσιακών παραγόντων, που αφορούν στο σύνολο των θεμάτων για τα οποία προσπάθησε, με διαρροές των συνεργατών του στον τοπικό τύπο, ο κ. Κοντός να εγείρει ζητήματα αναφορικά με τον διεθνή διαγωνισμό για την ερευνά και αξιοποίηση του Γ/Θ πεδίου του Νέστου.

Με θλίψη διαπίστωσα ωστόσο πως ο κ. Κοντός αντί να ξεκαθαρίσει τη δική του πολιτική θέση για τα πράγματα επιμένει, με παιδιάστικο πείσμα, να αναμασά αμήχανα τα διάφορα περί μηνυτήριων αναφορών.

Του δηλώνω ευθέως ότι ως πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να αναζητήσει δικαίωση των ισχυρισμών του στα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Ως πολιτικός όμως και εκλεγμένος βουλευτής του Νομού δεν μπορεί να παίζει με το μέλλον του τόπου. Ως μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου δεν έχει το δικαίωμα να φρενάρει, είτε από άγνοια είτε από δόλο, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης προσωπικών στρατηγικών τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός.

Επειδή όμως τα μισόλογα του κ. Κοντού δημιουργούν εύλογες απορίες οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, όχι σε μένα αλλά στους πολίτες της Ξάνθης πρωτίστως, στα παρακάτω ερωτήματα.

Ποιός από τους δύο τους έχει δίκιο; Ο ίδιος που μέσω των συνεργατών του μιλά για σκάνδαλό ή ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ κ. Σ. Καλαφάτης ο οποίος τον περασμένο Μάιο, αποδεχόμενος την επιτυχία του διαγωνισμού, τον εμφάνιζε ως αποτέλεσμα του νομοθετικού έργου της ΝΔ;

(Η σχετική αναφορά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης είναι εδώ: http://ndthessaloniki.gr/?p=1063)

Γιατί περίμενε έναν ολόκληρο χρόνο για να διατυπώσει τις ενστάσεις του; Αφού διαφωνούσε με τους όρους της προκήρυξης και δεν εναντιώθηκε τότε που προέκυπτε το θέμα;

Αλήθεια, με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του  ν.3734/2009 που ψηφίστηκε από τη ΝΔ σε ποιόν πράγματι θα κάνει μήνυση; Στον συνάδερφό του τον κ. Μπουγά τότε υφυπουργό της ΝΔ που εξέδωσε τις κανονιστικές διατάξεις ή μήπως στον εαυτό του που ψήφισε τον νόμο;

Γιατί ο κ. Κοντός δεν διένειμε το σύνολο τον πρακτικών της επιτροπής στον τοπικό τύπο παρά μονάχα τη δική του τοποθέτηση αποκρύπτοντας τις απαντήσεις που του έδωσε η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες αναφορικά με τον αριθμό των γεωτρήσεων και τα επιχειρηματικά σχέδια των υποψηφίων αναδόχων;

Δυστυχώς για τον κ. Κοντό οι απαντήσεις στα παραπάνω είναι αρκετά απλές. Επέλεξε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να κάνει προεκλογικό σπέκουλο. Διάλεξε όμως λάθος θέμα.

Τέλος ο κ. Κοντός δεν μας ξεκαθάρισε ακόμη, καταψήφισε ή όχι το άρθρο περί κατάτμησης των ήδη βεβαιωμένων Γ/Θ πεδίων συμφωνώντας με την τοποθέτηση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ κ. Καλαφάτη ο οποίος στη συνεδρίαση στις 26-7-2011 δήλωνε τότε ότι “διαφωνούμε, διότι σύμφωνα με αυτές αποκλείετε την ενδεχόμενη έλευση μεγάλων επενδυτών, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν μόνο αν το γεωθερμικό πεδίο  ήταν ενιαίο προς εκμετάλλευση από την αρχή.”

Οφείλω κλείνοντας να απευθυνθώ σε ορισμένους εκδότες που έχουν αναλάβει προσωπικά την κούρα της υποψηφιότητας του κ. Κοντού τους ζητώ πριν δηλώσουν τη θέση τους να διαβάζουν τις ανακοινώσεις που τους αποστέλλω γιατί στην προσπάθεια τους να αποδειχθούν βασιλικότεροι του βασιλέως παραποιούν την πραγματικότητα. Να τους το ξεκαθαρίσω λοιπόν ότι το χθεσινό κείμενο δεν έχει καμία σχέση με τα αποσπάσματα της συνεδρίασης της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου που τους διένειμε ο κ. Κοντός την προηγούμενη εβδομάδα (όπως άλλωστε δηλώνουν και οι ίδιοι) δήθεν για να το παρουσιάσουν ως ρεπορτάζ. Μην εκτίθενται λοιπόν γιατί εκθέτουν και τον κ. Κοντό με την παιδαριώδη συμπεριφορά τους. Εάν διαβάσουν το κείμενο που τους απέστειλα τότε καταρχήν θα λύσουν πολλές και από τις δικές τους απορίες αλλά θα ανακαλύψουν και την ταμπακέρα που αναζητούν.

Η ανακοίνωση του Αλέξανδρου Κοντού, αμέσως μετά, ανέφερε:

“Εάν ενοχλείται ο κ. Ξυνίδης από την προσφυγή στις εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση
εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων από μία μόνο εταιρεία και για δεκαετίες, αυτό
αποτελεί πρόβλημα δικό του και αυτό αποδεικνύει ποιοι στην πραγματικότητα ακολουθούν
σκοπιμότητες ή επιδεικνύουν ασυγχώρητο δόλο. Η υπόθεση στο μέτρο που με αφορά έχει
πάρει τον δρόμο της για τη δικαιοσύνη και δεν πρόκειται να με εμποδίσει κανείς για αυτό,
πολύ δε περισσότερο πολιτικοί, οι οποίοι όψιμα άρχισαν να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη
του τόπου μας.”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr