mpampalidis__synenteyxi_grafeio

Nέο Δ.Σ. στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Συνέντευξη Μπαμπαλίδη για τον απολογισμό

20 Ιανουαρίου 201212:14

mpampalidis__synenteyxi_grafeioΤον απολογισμό των 20 μηνών στους οποίους βρίσκεται στο Νοσοκομείο Ξάνθης έκανε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, ο Διοικητής Θανάσης Μπαμπαλίδης.

Εκτίμησε ως θετικό το έργο που έχει γίνει στην πορεία αυτή και εξέθεσε τους άξονες των προτεραιοτήτων που υπήρχαν και αφορούσαν σε:
1) Κάλυψη των αναγκών του ιατρικού προσωπικού

2) Μείωση Δαπανών

3) Αύξηση Εσόδων

4) Μηχανογράφηση

5) Βελτίωση των υπηρεσιών υγείας


Αύξηση νοσηλευομένων και χειρουργείων

Στο θέμα των γιατρών ανέφερε ότι υπήρξαν σημαντικές αποχωρήσεις γιατρών και συνταξιοδοτήσεις αλλά και 25 προσλήψεις νέων γιατρών μέσα στο 2011 ενώ τα προβλήματα στελέχωσης έχουν λυθεί όλα εκτός της Καρδιολογικής. Για τη λειτουργία της επιστρατεύτεται καρδιολόγος από την Καβάλα ενώ, αντίστοιχα, από την Ξάνθη υπήρξε Παιδίατρος που έχει μετακινηθεί στην Καβάλα, Αιματολόγος συμβάλει στο εκεί τμήμα της μεσογειακής αναιμίας, Ψυχίατροι κάνουν εφημερίες στην Ψυχιατρική της Καβάλας ενώ ένας δερματολόγος διατίθεται στην Κομοτηνή

Σε ότι αφορά στους νοσηλευτές, σύμφωνα με το Διοικητή παρουσιάζουν ελλέψεις 25 κενών οργανικών θέσεων, χαρακτηρίζονται επαρκείς σε αριθμό αλλά προβλήματα υπάρχουν λόγω αδειών μητρότητας, κυρίως. Παράλληλα, όπως ανέφερε, η  αποδοτικότητα του Ιδρύματος αυξήθηκε, καθώς  καταγράφεται αύξηση 8% των νοσηλευομένων και αύξηση των χειρουργικών επεμβάσεων κατά 32%

Δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 35%, σύμφωνα με τις επιγατές του Υπουργείου και της γενικότερης περιστολής στο χώρο της υγείας. Από  4,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009, μειώθηκε πήγε στα 2,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2011 ενώ αυξήθηκε η χρήση γενοσήμων φαρμάκων που κατά 46%


Άλλες καινοτομίες, στις οποίες αναφέρθηκε ο Διοκητής του Νοσοκομείου είναι η πλήρης μηχανογράφηση των υπηρεσιών , η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς, η καταγραφή όλων των στατιστικών στοιχείων στο ΕΣΥnet, η ηλεκτρονική συνταγογράφηςη και το ατομικό συνταγολόγιο,  Ειδική αναφορά έκανε στο Φυσικό Αέριο και τη μονάδα Συμπαραγωγής που ετοιμάζει το Νοσοκομείο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, κάτι που θα καταστήσει το Νοσοκομείο αυτάρκες σε ενέργεια αλλά θα αποφέρει και κέρδη της τάξης των  0,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το νέο Δ.Σ. του Νοσοκομείου Ξάνθης

Παράλληλα, αφού ευχαρίστησε το απερχόμενο Δ.Σ. και τα μέλη του η θητεία των οποίων έληξε,  έκανε γνωστή τη νέα σύνθεση του 5μελούς Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο αποτελείται:

Πρόεδρος Θανάσης Μπαμπαλίδης

Αντιπρόεδρος: Γρηγόρης Ακριβόπουλος

Μέλη: Ψωμιάδης Κώστας, Παρασκευή Μητράκου-Γεωργίου (εκπρόσωπος εργαζομένων), Καμπούρης Αθανάσιος (εκπρόσωπος Γιατρών)

Υπήρξαν και αρνητικά

Στα αρνητικά στοιχεία που υπήρξαν αυτή τη διετία, ο Διοικητής Θανάσης Μπαμπαλίδης ανέφερε ότι ο η Διοίκηση δεν έπιασε ακόμη τους στόχους για την βελτίωση της κατάστασης των Επειγόντων του Νοσοκομείου και για τη λειτουργία ενός ιατρείου στο Δροσερό, όπου δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος. Παράλληλα, υπήρξαν και ελλείψεις σε κάποια υλικά “που καλύφθηκαν με μεγάλη προσπάθεια αλλά είμαι ευχαριστημένος από τη λειτουργία του Νοσοκομείου και του προσωπικού που ανταποκρίθηκε στις νέες απαιτήσεις” ανέφερε ο Διοικητής.


Σε ότι αφορά στις δραστικές μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων και ειδικότερα των νοσηλευτών που πλέον αμείβονται κατά βάση με 700 ευρώ μηνιαίως, ερωτηθείς ο Διοικητής απάντησε:”Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος για τις αποδοχές των εργαζομένων και πρώτος εγώ. Όμως  η χώρα περνά μια δύσκολη περίοδο και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε Η ψυχολογία σήμερα είναι πεσμένη. Δεν είναι μόνο οι αποδοχές των εργαζομένων στο Νοσοκομείο αλλά όλων των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν υποστει δραστικές μειώσεις. 

Καταργείται η τρίτη βάρδια στο ασθενοφόρο των Αβδήρων

Όπως έγινε γνωστό, μετά από σχετική ερώτηση, η νυχτερινή βάρδια του ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας καταργείται προκειμένου το προσωπικό να καλύψει τις ανάγκες του ΕΚΑΒ, το οποίο αν και ανεξάρτητο, εξυπηρετείται από το Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης.


Προληπτικά Προγράμματα

Ανάμεσα στο κατεξοχήν έργο της περίθαλψης το Νοσοκομείο τη διετία αυτή υλοποίησε διάφορα προληπτικά προγράμματα: ΤΟ Πρόγραμμα  για τον προληπτικό  έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τον προληπτικό εμβολιασμό στο Δροσερό από την Παιδιατρική Κλινική. Εξάλους, όπως αναφέρθηκε, το Νοσοκομείο έχει κάνει κάθε απαραίτητη ενέργεια για να υποστηρίξει τη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ, η δομή του οποίου πρέπει να μεταφερθεί εκεί. Με το νέο σύστημα υπάρχουν βελτιώσεις, έχουν καταργηθεί οι λίστες της ντροπής και πλέον είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε τη δομή του ΟΚΑΝΑ, όποτε μας ζητηθεί.” σημείωσε.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr