IMGP5237

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Πυροπροστασίας στη Ροδόπη

22 Απριλίου 201105:54

IMGP5237Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Κομοτηνή συνεδρίασε σήμερα το πρωί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης υπό τον αντιπεριφερειάρχη Παύλο Δαμιανίδη,

παρουσία του Κωνσταντίνου Κοκολάκη, διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, του Κωνσταντίνου Χουβαρδά, διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ καθώς επίσης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων από την Πυροσβεστική, τον Στρατό, την Αστυνομία, τους ΟΤΑ, τις εμπλεκόμενες Διευθύνσεις της Π.Ε. Ροδόπης αλλά και τις εθελοντικές ομάδες.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών σε δάση και αγροτικές εκτάσεις ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου και διαρκεί μέχρι τις 31 Οκτώβρη. Συμφωνήθηκε από όλους τους παριστάμενους η ανάγκη απόλυτου μεταξύ τους συντονισμού όπως και άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που παρουσιάζονται και σχετίζονται με την πρόληψη. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μια νέα σύσκεψη στα τέλη Μαΐου, με δύο θεματικά αντικείμενα, για τη μέχρι τότε πορεία των παρεμβάσεων και τον ακριβή ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε η λεπτομερής και σαφής καταγραφή των υποχρεώσεων του κάθε φορέα, με στόχο ν’ ανταποκριθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα υπάρχοντα προβλήματα που έχουν επισταμένα εντοπιστεί από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ροδόπης και μεταφέρθηκαν αναλυτικά από τον υποδιοικητή Κωνσταντίνο Παπάζογλου.

Ο κ. Δαμιανίδης εξήγησε ότι ο στόχος της αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης και της κατανομή των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών είναι ν’ ανέβει το επίπεδο της ετοιμότητας στο υψηλότερο δυνατό σημείο. «Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σχετική ετοιμότητα στην παρούσα φάση για την αντιμετώπιση συμβάντων στις δασικές πυρκαγιές αλλά χρειάζεται δουλειά για να βελτιωθεί σε σημείο ώστε να είμαστε έτοιμοι ν’ ανταποκριθούμε στο όποιο συμβάν». Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι τα χρονοδιαγράμματα προετοιμασίας είναι πιεστικά, γι’ αυτό και θα επιταχύνουν τους ρυθμούς προκειμένου να καλύψουν τις όποιες καθυστερήσεις και να πετύχουν τη μέγιστη ετοιμότητα ώστε τον Μάιο να γίνει η επικαιροποίηση του σχεδιασμού.

Επίσης, ο κ. Δαμιανίδης ανακοίνωσε ότι στα γραφεία της πρώην ΥΕΒ (Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων) θα στεγαστεί από τον Ιούνιο, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές παρεμβάσεις, το συντονιστικό όργανο της ΠΕ Ροδόπης που ασχολείται με όλες τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χουβαρδάς τόνισε ότι πολιτική προστασία συνιστά η καθημερινότητα κι όχι μόνο τα έκτακτα γεγονότα γι’ αυτό και πρέπει να φροντίζει ο κάθε πολίτης να συμβάλλει σ’ αυτήν την κατεύθυνση από τον απλό καθαρισμό της αυλής μέχρι την τοποθέτηση των σκουπιδιών.

«Εκτός από την αποτίμηση της περασμένης χρονιάς και τον συντονισμό που γίνεται για φέτος εντοπίσαμε τα σημεία όπου υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης, με τα απαραίτητα έργα προκειμένου για την ελαχιστοποίηση των δασικών πυρκαγιών» ανέφερε. Θύμισε ότι οι πολίτες μπορούν να καλούν σε κάθε έκτακτο γεγονός τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης, το 112, το οποίο λειτουργεί ακόμη και στα σημεία που δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr