green_tree

Συνδιάσκεψη πολυτελείας για Χριστόφια, Έρογλου, Μπαν (Του Δημήτρη Φιλιππίδη)

30 Οκτωβρίου 201118:46

green_treeΌλα είναι έτοιμα στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της τριμερούς διάσκεψης, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, σε ένα κλίμα που σίγουρα δεν αποτελεί το ενδεδειγμένο για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε άνθρωπος του περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας, είναι η πρώτη φορά που λίγο πριν από την έναρξη μίας τόσο υποτίθεται σημαντικής συνδιάσκεψης, δεν φαίνεται φως στο τούνελ και ταυτόχρονα η απαισιοδοξία αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της περιρρέουσας ατμόσφαιρας.

Αυτή η τριμερής, σε αντίθεση με προηγούμενες, δεν θα διεξαχθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο κτίριο του Οργανισμού στο Μανχάταν, αλλά στο Μανχάσετ, στη βόρεια ακτή του Λονγκ Άιλαντ, 28,5 χιλιόμετρα από τον ΟΗΕ. Το Μανχάσετ, που στα ινδιάνικα σημαίνει γειτονιά του νησιού, αποτελεί μίαν από τις πιο πλούσιες περιοχές σε αξία ακινήτων στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, και έχει έναν πληθυσμό περίπου 9 χιλιάδων κατοίκων με εξαιρετικό βιοτικό επίπεδο.

Οι συνομιλίες θα φιλοξενηθούν στο αριστοκρατικό Green Tree Foundation, το οποίο βρίσκεται σε ένα κτήμα έκτασης περίπου ενάμισι χιλιομέτρου και χτίστηκε το 1904 από τον διάσημο αρχιτέκτονα της εποχής Γουάιτ, ενώ αγοράστηκε από τον Πέιν Γουίτνεϊ για να το κάνει δώρο στη σύζυγό του. Το κτήμα με το οίκημα παρέμειναν στην οικογένεια Γουίτνεϊ, μίαν από τις πιο πλούσιες και αριστοκρατικές οικογένειες της Αμερικής, μέχρι το 1998.

Έκτοτε το Ίδρυμα Green Tree Foundation έχει την ιδιοκτησία, ενώ έχουν δοθεί τεράστια ποσά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς και κοινωφελή ιδρύματα. Στο συνεδριακό κέντρο φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις μεγάλου κύρους και συνήθως διατίθεται ως συνεδριακό κέντρο που προάγει σκοπούς Διεθνούς Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 2007 φιλοξενήθηκαν οι περιβόητες Συνομιλίες του Μανχάσετ, μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Πολισάριο, του κινήματος που διεκδικεί ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο.

Το εσωτερικό

Το εσωτερικό των εγκαταστάσεων είναι πολυτελέστατο με πολύ ψηλά ταβάνια, πανάκριβους πολυελαίους με σπάνια κρύσταλλα και μαρμάρινα πατώματα, ενώ πλέον φιλοξενεί σε μερικές από τις αχανείς αίθουσες του και γαμήλιες δεξιώσεις για την ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η ατζέντα

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφίχθη στο αεροδρόμιο Τζον Κένεντι της Νέας Υόρκης το μεσημέρι της Παρασκευής και χθες είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Σταύρο Λαμπρινίδη, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, μετά και την επίσκεψη του κ. Λαμπρινίδη στον λευκό Οίκο την Πέμπτη, όπου είχε συνάντηση με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, με το Κυπριακό να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Χθες το απόγευμα συναντήθηκαν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με τον ειδικό διαμεσολαβητή Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώ είχαν σχεδιαστεί και επιμέρους συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών ξεχωριστά, ώστε να τακτοποιηθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων επρόκειτο να ανακοινωθούν και οι συγκεκριμένες ώρες του προγράμματος του διημέρου.

Σήμερα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί και θα συνεχιστούν με ένα μικρό διάλλειμα για γεύμα ενδιάμεσα. Το απόγευμα στις 6 και 15 τοπική ώρα θα υπάρξει συνάντηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ με τους δημοσιογράφους που θα καλύπτουν την τριμερή και θα τους ενημερώσει για την πορεία των συνομιλιών. Αύριο, δεύτερη και τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων, οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν το πρωί στις 9:30 και θα συνεχιστούν μέχρι το απόγευμα, οπότε και ακολουθεί δείπνο που θα παραθέσει ο Γενικός Γραμματέας. Λίγο αργότερα το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα γίνει δήλωση προς τον Τύπο από τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ.

Οι συνοδοί του Δημήτρη Χριστόφια

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Χριστόφιας συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από τον Προεδρικό Επίτροπο Γιώργο Ιακώβου, το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζο Τσελεπή, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, τον διπλωμάτη Νίκο Αιμιλίου και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ΗΕ Πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ, καθώς και τον Μενέλαο Μενελάου, που εκτελεί χρέη πρακτικογράφου

Εφημερίδα Σημερινή

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr