AGROTIS XORAFI SUPER

ΣΥΝ: Κλείνουν 2.000 αγροτικοί συνεταιρισμοί

27 Μαρτίου 201114:22

AGROTIS_XORAFI_SUPERΣτην εκτίμηση ότι 2.000 συνεταιρισμοί πρόκειται να οδηγηθούν στη διακοπή της λειτουργίας τους, ως απόρροια του νέου νομοσχέδιου της Κυβέρνησης, προχωρά το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ,  με ανακοίνωσή του. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται:

 

«Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  τόσο καιρό παρακολουθούσε αδιάφορα την αποσύνθεση των περισσότερων αγροτικών συνεταιρισμών. Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι  ήταν  πολιτική της επιλογή της να συντηρήσει αυτό το καθεστώς, με τη συνεχή παραπομπή στις καλένδες της ριζικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου τους.

Ήταν συνειδητή επιλογή και δεν ξεγελάει κανένα η παρωδία «ηλεκτρονικής διαβούλευσης» για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην οποία το ΥΠΑΑΤ δεν κατέθεσε ούτε μια συγκεκριμένη πρόταση.

 

Έρχεται τώρα η κυβέρνηση με το νέο Νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να μετατρέψει τους συνεταιρισμούς σε ιδιωτικές εταιρείες, ακριβώς δηλαδή ότι θέλει να πετύχει και στους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Πάνω από 2.000 συνεταιρισμοί πρόκειται να κλείσουν, μια και η προϋπόθεση για αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της τάξεως των 60.000 € δεν αντικατοπτρίζει τους μικρομεσαίους παραγωγούς της χώρας.

 

Οι αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι αγροτικοί Σύλλογοι αφού αδρανοποιήθηκαν εκφυλίστηκαν και χρεοκόπησαν έχασαν τον αγωνιστικό τους προσανατολισμό. Η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις που μετατράπηκαν σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, σε προθάλαμους παραγοντισμού και σε εκλογικούς μηχανισμούς νομής της εξουσίας.

 

Στην ουσία λειτουργούσαν ως «σπονδυλική στήλη» του δικομματισμού στην ύπαιθρο. Κάτω από το βάρος, μιας διαμορφωμένης ανταγωνιστικής αγοράς, η πλειοψηφία της οποίας έχει πελατειακές, κομματικές ή κρατικές εξαρτήσεις, οδηγήθηκαν σε κρίση και χρεοκοπία

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντί να προωθήσει και να στηρίξει την υγιή κοινωνική και επιχειρηματική συνεταιριστική δράση, τους ανέθετε τη διαχείριση προγραμμάτων και ενισχύσεων που δεν τους ανήκαν. Μοίραζε εκατομμύρια κοινοτικών και εθνικών πόρων σε παρέες «ημέτερων», που ποτέ δεν έφεραν αποτελέσματα σε όφελος ούτε των αγροτών, ούτε και των αγροτικών προϊόντων.

 

Με το νέο Νομοσχέδιο πλέον επίσημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί την τελική εξόντωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, μετατρέποντας τους συνεταιρισμούς σε ιδιωτικές εταιρείες. Πολύτιμα για την ελληνική οικονομία αγροτικά προϊόντα και για την εξαγωγική δύναμη της χώρας έχουν υποβαθμιστεί, απαξιωθεί και τελικά εγκαταλειφθεί από τις επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων.

 

Μέσα στις σημερινές συνθήκες της οξύτατης οικονομικής κρίσης και της πιο βίαιης νεοφιλελεύθερης επίθεσης στο εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα των αγροτών, ο μοναδικός δρόμος είναι η αντίσταση και οι συλλογικοί αγώνες.

 

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος και την αυτοοργάνωση των αγροτών μέσα από συμμετοχικές, δημοκρατικές διαδικασίες. Στηρίζουμε τη λειτουργία αγροτικών συνεταιρισμών που υπερασπίζονται το μόχθο των αγροτών και των εργαζομένων σε αυτούς και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Απαιτούμε να μπει οριστικά τέλος στους συνεταιρισμούς σφραγίδες και στα  μικροκομματικά, πελατειακά και προσωπικά συμφέροντα.

 

Απαιτούμε τη ριζική αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο, τον προσανατολισμό, τη συγκρότηση και τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών για να διασφαλίζεται η δημοκρατία, η διαφάνεια, η δημόσια λογοδοσία και ο κοινωνικός  έλεγχος, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης αγροτικών προϊόντων από το χωράφι και τον στάβλο, μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.» καταλήγει η ανακοίνωση

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr