stratopedo stavroupolis

Ψήφισμα Δήμου Ξάνθης για στρατόπεδο Σταυρούπολης

14 Απριλίου 201113:35

stratopedo_stavroupolisΗ οριστικοποίηση της διακοπής της λειτουργίας του Στρατοπέδου στη Σταυρούπολη ενεργοποίησε τελικά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έκδοση ψηφίσματος, σχετικά με την υπόθεση.

Το ψήφισμα του Δήμου Ξάνθης αναφέρε:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα που φέρουν το ΓΕΣ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τις επόμενες μέρες να προχωρούν  στο κλείσιμο επτά μεγάλων Κέντρων Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του 557 Τάγματος Πεζικού στη Σταυρούπολη  Ξάνθης  και έχοντας υπ’ όψιν ότι γίνεται επανασχεδιασμός της δομής των δυνάμεων στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μέσα από συγχωνεύσεις τύπου «Καλλικράτη» και καταργήσεις στρατοπέδων σε όλη την Ελλάδα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης  αποφάσισε, ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος :

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης  αναγνωρίζει την προσπάθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για μείωση του λειτουργικού κόστους των Ενόπλων Δυνάμεων και την προσπάθεια για το αξιόμαχο του στρατεύματος και θεωρεί ότι η ασφάλεια της χώρας είναι μια σοβαρή και λεπτή υπόθεση η οποία εναπόκειται στις κυβερνητικές επιλογές.

Έχει όμως χρέος και ευθύνη απέναντι σε μια ακριτική κοινωνία να την προστατέψει από αποφάσεις που αποδεδειγμένα δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε αυτή.

Νιώθουμε  την επιτακτική ανάγκη να εκφράσουμε  την έντονη δυσαρέσκειά μας και ζητούμε να εξαιρεθούν οι στρατιωτικές μονάδες του στρατοπέδου «ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΔΗ» στη Σταυρούπολη, από τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις.

Εκφράζουμε  την οργή και αγανάκτηση όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και του συνόλου των Δημοτών,  που εκτιμούν ότι στο βωμό των όποιων  συμφερόντων, εάν επαληθευτούν τα σχετικά δημοσιεύματα, ουσιαστικά πέφτει ταφόπλακα σε μια στρατιωτική μονάδα που κρατάει ζωντανή μια ολόκληρη περιοχή,  οδηγώντας την αναγκαστικά  σε βέβαιο μαρασμό. Στην είδηση και μόνο της πιθανότητας να πάψει να λειτουργεί το στρατόπεδο, το ήδη βεβαρημένο ψυχολογικά  κλίμα έγινε ακόμα βαρύτερο κι αυτό που νοιώθει ο κόσμος είναι μόνο αγανάκτηση και απογοήτευση.

Η Σταυρούπολη είναι μια ορεινή ακριτική πόλη, χωρίς βιομηχανία ούτε βιοτεχνία, με λίγους εναπομείναντες κατοίκους  και με μικρή αγοραστική κίνηση.  Η συγκεκριμένη απόφαση αν ενδεχομένως  ληφθεί, βρίσκει  την τοπική κοινωνία αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Ξάνθης καθολικά αντίθετη, αφού πλήττει βάναυσα την κοινωνική συνοχή της πόλης και της περιοχής, μειώνει δραστικά τα πενιχρά εισοδήματα των κατοίκων και οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό και υποβάθμιση μια ολόκληρη περιοχή,  που βιώνει σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις της ύφεσης. Εκτός των παραπάνω, οι στρατιώτες με την παρουσία τους σε μια κοινωνία ως επί το πλείστον ηλικιωμένων ανθρώπων, δίνουν ζωντάνια σε μια ολόκληρη περιοχή και  ενισχύουν όχι μόνο το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας, αλλά τονώνουν και τη ψυχολογία των ακριτών κατοίκων της.

Η Σταυρούπολη, μια ορεινή, ακριτική περιοχή, για δεκαετίες έχει συνδέσει την ανάπτυξή της εκτός των άλλων και με την λειτουργία του στρατοπέδου, που σηματοδοτεί τη στρατηγική του θέση  σε μια ευαίσθητη περιφέρεια της ακριτικής Ελλάδας. Αυτή η σχέση είναι πολύ ισχυρή και οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε και στο μέλλον.

Αν τελικά είναι βάσιμα και αληθινά  τα δυσοίωνα  για την περιοχή σενάρια, οφείλουν οι διοικούντες με τις αποφάσεις να μην καταδικάσουν στον τέλειο αφανισμό την πολύπαθη αυτή περιοχή, οφείλουν να λάβουν υπόψη τους τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, οφείλουν τουλάχιστον να την ενημερώσουν για το τι σκοπεύουν να κάνουν.»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr