ΣΤΟΧΟΣ 2018!! Δήμαρχος Ξάνθης: Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο θα ανάψει

20 Δεκεμβρίου 201812:13

Σε θυμό μετατράπηκε η αρχική θλίψη που προκλήθηκε από τις εικόνες καταστροφής του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην κεντρική πλατεία της πόλης,τα ξημερώματα της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου 2018, όταν έγινε γνωστό πως δράστες ήταν τρία ενήλικα άτομα.

Οι φθορές που προκλήθηκαν είναι σοβαρές καθώς κατέστρεψαν τον ηλεκτρολογικό πίνακα, την ώρα που το δέντρο ήταν αναμμένο, με  αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά και ο μηχανισμός του.

Το συμβάν σημειώθηκε  ξημερώματα της Τρίτης και από χθες τα συνεργεία του Δήμου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε σήμερα, Τετάρτη , το ‘φως των Χριστουγέννων’ στην καρδιά της πόλης να επανέλθει.

Ο Δήμαρχος, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, αναφέρθηκε στο συμβάν υπογραμμίζοντας καταρχήν :’ευτυχώς δεν κινδύνευσαν οι ίδιοι οι δράστες γιατί το δέντρο ήταν αναμμένο. Η πράξη τους όμως μόνο βανδαλισμός μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι αντικοινωνικές αυτές ενέργειες φανερώνουν έλλειμμα αγάπης και σεβασμού στην ίδια την πόλη και στους πολίτες’.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι τα συνεργεία του Δήμου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το συντομότερο δυνατό να επανέλθει το εορταστικό κλίμα στην πόλη για τους μικρούς δημότες, για τους μεγαλύτερους που επίσης έχουν ανάγκη τη χαρά και την ελπίδα των Χριστουγέννων αλλά και για την αγορά μας :’ είναι θλιβερό πραγματικά. Αναλογιστείτε ότι την ίδια μέρα που τρεις ενήλικες ‘έσβησαν’ τη χαρά μιας πανανθρώπινης γιορτής που φέρνει μήνυμα ελπίδας, μαθητές του 12ου δημοτικού σχολείου στο δημοτικό αμφιθέατρο, στην εκδήλωση του υπερδραστήριου πολιτιστικού και αθλητικού συλλόγου Πυροσβεστών, έδιναν μάθημα ανθρωπιάς και αγάπης σε όλους μας για τη μικρή Χρυσοβαλάντω.’

Με αφορμή το συμβάν επισήμανε ότι κατά διαστήματα φαινόμενα βανδαλισμών στην περιουσία των ίδιων των δημοτών, όπως το θεματικό πάρκο στο Λιμνείο, παιδικές χαρές ,  κολυμβητήριο ακόμη και στην πεζογέφυρα Σαμακώβ , ταλαιπωρούν δημότες και Δήμο.

Για την καταστροφή του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, Θ.Ηλιάδης κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων.

Το μεγάλο έργο εξοικονόμησης ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, ο Δήμαρχος ενημέρωσε και για την πρόσφατη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας , Β.Τσολακίδη, και τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κ.Βαρλαμίτη, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου για το μεγάλο έργο εξοικονόμησης ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό.

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο έργο στο Δήμο που στοχεύει στην αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, στην πόλη και στους οικισμούς, με αντικατάσταση όλων των συμβατικών φωτιστικών από φωτιστικά και λαμπτήρες τύπου LED.

Εκτός από την οικολογική, ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του φωτισμού σε όλο το Δήμο, σε οικισμούς και γειτονιές, ο Δήμος –είπε-  εξοικονομεί κατανάλωση ενέργειας ως και 70%. Σε βάθος 10ετίας ο Δήμος εξοικονομεί 5,7 εκ. ευρώ, δηλαδή 4,5 εκ. ευρώ από εξοικονόμηση ενέργειας και 1,2 εκ. από τα έξοδα συντήρησης.

Πρόσθεσε ακόμη στα πλεονεκτήματα του έργου τη μηδενική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, η οποία πολλαπλασιάζεται ως όφελος για τους πολίτες από την εξασφάλιση της μείωσης των τελών φωτισμού από το πρώτο κιόλας εξάμηνο του 2019.

Κ.Α.Π.Ε και Ταμείο Παρακαταθηκών ελέγχουν βήμα προς βήμα την υλοποίηση των προδιαγραφών του προγράμματος και αποτελούν τις δικλείδες ασφαλείας για την απρόσκοπτη και σύμφωνη με τις οριζόμενες προδιαγραφές υλοποίηση του έργου.

Αναφέρθηκε ακόμη στο σύνολο των θεμάτων που συζητήθηκαν με τους κ. Τσολακίδη και Βαρλαμίτη για τις προοπτικές εξοικονόμησης ενέργειας και με άλλες καινοτόμες δράσεις καθώς ήδη ο Δήμος με την ηλεκτροκίνηση και με πιλοτικές εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχολικό συγκρότημα, ξεκίνησε δυναμικά την είσοδο του στην νέα ενεργειακή εποχή.

Κολυμβητήριο – Υπόγειοι κάδοι – Υπόγειο Δημοτικό πάρκινγκ

Τέλος, ενημέρωσε ότι  μετά τη δημοπράτηση, σήμερα υπεγράφη η σύμβαση για το κολυμβητήριο και αναλαμβάνει πλέον ο ανάδοχος εργολάβος να προχωρήσει τις εργασίες ενώ μετά τις γιορτές αναμένεται η αντικατάσταση των κάδων απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης με τους υπόγειους κάδους.

Για το υπόγειο δημοτικό πάρκινγκ δήλωσε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να λειτουργήσει εξυπηρετώντας τους δημότες. Υπάρχουν ακόμη νομικές εκκρεμότητες, όμως –υπογράμμισε- για το Δήμο  Ξάνθης το πρωτεύων είναι να λειτουργήσει το πάρκιγκ.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr