Στους Δήμους η διαχείριση των απορριμμάτων. Η κυβέρνηση αναστέλει όλους τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ !

3 Ιουνίου 201516:24

Επανεξετάζονται και αναστέλλονται  όλοι οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την χώρα ανακοίνωσε ο ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων που είναι σε διαβούλευση. Η αναστολή γίνεται  προκειμένου να εναρμονιστούν τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων με τον νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων μεταφέρεται στους δήμους, οι οποίοι αναλαμβάνουν την εκπόνηση τοπικών δημοτικών σχεδίων διαχείρισης  των αποβλήτων στα όρια κάθε δήμου, δίνοντας έμφαση στη διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών και με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

Οι  δήμοι, θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση όλου του κύκλου επεξεργασίας και αξιοποίησης των απορριμμάτων, σε συνεργασία και με κοινωνικές επιχειρήσεις που συγκροτούνται για παράδειγμα από ομάδες ανέργων οι οποίες μπορούν να υπογράφουν προγραμματική σύμβαση με το δήμο για την  προώθηση της ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή, με το νέο ΕΣΔΑ θα δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, ενώ ο τζίρος από την ανακύκλωση, στην οποία θα δοθεί έμφαση, θα φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ στην πενταετία.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr