Stop στην εκτροπή του Αχελώου από το ΣτΕ – Ν. Γεννάδιος: Δεν είναι δεδομένη η συνάφεια με το αρδευτικό της Ξάνθης

13 Ιανουαρίου 201416:45

Με νέα απόφασή του η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας σταμάτησε τα έργα εκτροπής του Αχελώου καθώς παραβιάζουν την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.Ειδικότερα με την  υπ΄ αριθμ. 26/2014 απόφασή της η Ομομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την μερική εκτροπή του ρου του Αχελώου και την εκτέλεση των έργων (φράγμα, ταμιευτήρας υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ, Μεσοχώρας, σήραγγα εκτροπής του ρου, κ.λπ.).

Το ΣτΕ έκανε δεκτές τις σχετικές προσφυγές του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση (WWF) Ελλάς», της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου.

Ν. Γεννάδιος: Δεν είναι σαφές αν επηρρεάζει το αρδευτικό της Ξάνθης

Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να εκτιμηθεί από τη νομική ομάδα της ΠΕ Ξάνθης, ο βαθμός που η απόφαση αυτή προδικάζει η τη συναφή υπόθεση του αρδευτικού της Ξάνθης -που είχε συνδεθεί ως ένα βαθμό από το ΣτΕ- γιατί δεν έχουν γίνει γνωστά όλα τα στοιχεία και οι αντιστοιχίες. Μιλώντας στο XanthiPress.gr ο δικηγόρος της ΠΕ Ξάνθης Νίκος Γεννάδιος ανέφερε ότι είναι αρκετά νωρίς για να εκτιμηθεί αν η απόφαση αυτή μπορεί να επηρρεάσει την εξέλιξη της υπόθεση του αρδευτικού της Ξάνθης που εκκρεμεί. Όπως σημειώνει,  είναι ένα έργο με ευρύτερο χαρακτήρα και πρέπει να αναζητηθεί αν το ΣτΕ κρίνει τα σημεία που είναι κοινά με το έργο της Ξάνθης

Τι αναφέρει η απόφαση

Στο σκεπτικό της απόφασης οι σύμβουλοι αναφέρουν ότι προκειμένου να επιτραπεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου ήταν αναγκαίο να διενεργηθεί η δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων στις προστατευόμενες οικολογικά περιοχές, όπως είναι περιοχές Natura 2000, τόποι κοινοτικής σημασίας, ζώνες ειδικής προστασίας, κ.λπ.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση ο τρόπος που έγινε η εκτροπή του Αχελώου παραβιάζει τη  Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης, η οποία συμπλέει με το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Επίσης, σημειώνεται, ότι τα έργα εκτροπής του Αχελώου είναι αντίθετα στη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, προκαλούν εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.

«Το επίδικο έργο, κατά τα προκύπτοντα από τα στοιχεία του φακέλου, αλλά και τους κανόνες της κοινής πείρας συναγόμενους με βάση τα στοιχεία αυτά, συνεπάγεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, δηλαδή σε ευαίσθητη από περιβαλλοντική άποψη περιοχή, υπαγόμενη σε νομικό καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας. Η επιβαλλόμενη δε από την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης αποτροπή ή μετριασμός και επανόρθωση της βλάβης αυτής, προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, πλείστοι από τους οποίους έχουν παραβιαστεί στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα εκτίθενται σε προηγούμενες σκέψεις. Με τα δεδομένα αυτά, το επίδικο έργο εκτροπής ποσότητας 600 εκατομμυρίων κ.μ. ύδατος ετησίως των υδάτων του Αχελώου, όπως έχει σχεδιαστεί και εγκριθεί με την προσβαλλόμενη απόφαση, αντίκειται προδήλως στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης» αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ.

Η εκτροπή του Αχελώου απασχολεί το ΣτΕ εδώ και 23 χρόνια, καθώς η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο το 1991, ενώ μέχρι τώρα την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την έχει απασχολήσει κατ” επανάληψη το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου και ειδικά κατά τα έτη 1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011 που εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 στάλθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ 14 ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μεταγενέστερα μετονομάστηκε σε Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) τα οποία και απαντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr