Στον αέρα ο αγωγός αερίου Turkish Stream

9 Ιουλίου 201512:00

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ GAZPROM – ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ

Σενάρια για ανασχεδιασμό του αγωγού αερίου Turkish Stream και επανεκτίμησης της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό σκέλος του πρότζεκτ έχουν τροφοδοτήσει οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ύστερα από την αιφνιδιαστική απόφαση της Gazprom να ζητήσει να ανασταλούν οι παραδόσεις σωληνώσεων για τα έργα στον Turkish Stream, ως τις συνομιλίες που είχε προχθές ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Πούτιν και τη δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας πως επιθυμεί παράταση της τράνζιτ μεταφοράς ρωσικού αερίου από τη χώρα.
Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση προχθές η Gazprom ζήτησε από τους προμηθευτές της να αναστείλουν τις παραδόσεις των σωλήνων που πρόκειται να τοποθετηθούν για την επέκταση του ρωσικού δικτύου αερίου ως το σημείο εκκίνησης του αγωγού Turkish Stream.

Χωρίς εξηγήσεις

Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Vasily Nebenzya φέρεται να δήλωσε ότι η Βουλγαρία «ενδιαφέρεται επίσης» για την υλοποίηση του Turkish Stream.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιοτρ Ποροσένκο δήλωσε ότι πιστεύει πως θα παραταθεί και μετά το 2019 η συμφωνία ανάμεσα στην ουκρανική Naftogaz και τη Gazprom επειδή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.
Οσον αφορά στην ελληνική συμμετοχή στο πρότζεκτ, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν να αφεθεί να «ατονήσει» ή να «παγώσει» σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, ως μία χειρονομία καλής θέλησης της Αθήνας προς τις Βρυξέλλες και ορισμένες χώρες-μέλη, οι οποίες έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από το άνοιγμα της κυβέρνησης προς τη Μόσχα. Για το ενδεχόμενο αυτό, φέρεται να έχει ενημερωθεί η ρωσική πλευρά.
Ας σημειωθεί ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους για την επέκταση σε ελληνικό έδαφος του αγωγού Turkish Stream, ενώ τη δυσαρέσκειά τους έχουν διατυπώσει και χώρες της Ευρωζώνης όπως η Σλοβακία, η Εσθονία, η Λεττονία, η Λιθουανία και άλλες είτε γιατί θίγονται άμεσα τα συμφέροντά τους από το bypass της Ουκρανίας, όπως π.χ. η Σλοβακία, είτε επειδή αντιτίθενται στη Ρωσία.
Επίσης υπάρχει και ο γερμανικός παράγων, δεδομένου ότι πρόσφατα η Gazprom υπέγραψε συμφωνία με ομίλους όπως η Shell, η γερμανική E-on και η αυστριακή OMV για την επέκταση -ουσιαστικά τον διπλασιασμό της χωρητικότητας- του αγωγού Nord Stream, o οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία και θα μπορούσε να μεταφέρει αέριο προς την κεντρική και νότια Ευρώπη.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο της Gazprom, o αγωγός Turkish Stream, o οποίος έχει σχεδιαστεί για την παράκαμψη της Ουκρανίας, χωρίζεται σε τέσσερις γραμμές, συνολικής δυναμικότητας 63 δισ. κυβικών μέτρων τον χρόνο. Η πρώτη γραμμή προορίζεται για την Τουρκία.

Ωστόσο, η Ρωσία με την Τουρκία δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα για την τιμή του αερίου, ενώ η κρατική εταιρεία αερίου της γειτονικής χώρας, η ΒOTAS έχει δηλώσει ότι μπορεί να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, εάν δεν επιτευχθεί μία συμφωνία για την τιμή.

Οι υπόλοιπες τρεις γραμμές του Turkish Stream προορίζονται για την προμήθεια αερίου της Ευρώπης, μέσω επεκτάσεων με ξεχωριστούς «εθνικούς» αγωγούς από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Η πΓΔΜ και η Σερβία, που περιλαμβάνονται στο αρχικό σχέδιο όδευσης, έχουν διαμηνύσει ότι θα περιμένουν το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν δώσουν το τελικό ok.

Oι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα για την τιμή του αερίου πιθανόν να αποτελούν μία εξήγηση για την απόφαση της Gazprom να παγώσει την επέκταση του δικτύου επί ρωσικού εδάφους. Όμως, όπως πολλοί αναλυτές εκτιμούν, τις τελευταίες ημέρες «κάτι τρέχει» με τον Turkish Stream.

Σταθερά τα σχέδια των Αζέρων για τους αγωγούς

Οι Αζέροι φαίνεται ότι εκτιμούν ότι η ελληνική κρίση δεν θα έχει επιπτώσεις στα στρατηγικά σχέδιά τους όσον αφορά τους διεθνείς αγωγούς αερίου, όπως ο Transbalkan Pipeline – TAP-, ο αγωγός που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του Αζερμπαϊτζάν, που επικαλείται οικονομικό εμπειρογνώμονα, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει μεταβάλει τα σχέδια και η χώρα παραμένει στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν. «Η Ελλάδα είναι καταναλωτής και τράνζιτ χώρα μεταφοράς για το αζέρικο αέριο μέσω του ΤΑΡ… Η κυριότερη επίπτωση του δημοψηφίσματος αναμένεται να είναι η αλλαγή ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου. Ωστόσο η ελληνική κρίση δεν αναμένεται να επηρεάσει τα στρατηγικά σχέδια του Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού και οι Βρυξέλλες είναι εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις,… η Αθήνα απλώς συμμετέχει στο πρότζεκτ», φέρεται να δήλωσε. Ο αναλυτής απέκλεισε επίσης την πιθανότητα μία ελληνική χρεοκοπία να επηρεάσει τα κέρδη του Azerbaijani State Oil Fund – του Κρατικού Ταμείου Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν. «Το Ταμείο εδώ και καιρό ακολουθεί πολιτική μείωσης των διαθεσίμων του σε ευρώ», δήλωσε ο εμπειρογνώμων, προσθέτοντας ότι μία ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αυξήσει τις τιμές των μετοχών στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Επίσης εκτιμά ότι το δημοψήφισμα δεν διαταράσσει τις οικονομικές σχέσεις Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν.

assets_LARGE_t_942_44130605_type12128

Πηγή: imerisia.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr