Στο προσκήνιο από τον Σάββα Μελισσόπουλο τα μέτρα ανακούφισης των Ξανθιωτών επαγγελματιών

5 Μαΐου 202116:00

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, η έναρξη της συνεδρίασης του οποίου ήταν προγραμματισμένη στις 3 το μεσημέρι, φέρνει εκ νέου ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης “Ξάνθη για ΟΛΟΥΣ”, Σάββας Μελισσόπουλος, πρόταση για την ανακούφιση των πληττόμενων επαγγελματιών και επιχειρηματιών του Δήμου Ξάνθης.

Πιο συγκεκριμένα, ζητείται από τον Δήμαρχο Ξάνθης να απαντήσει :

  1. Εάν τελικά έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα η απόφαση 107/11-9-2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης που προβλέπει «Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα ενιαία ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσο διάστημα ήταν κλειστές ή για όσο διάστημα με τις κρατικές αποφάσεις μειώνεται το εύρος της δραστηριότητάς τους».
  1. Εάν έχουν ελαφρυνθεί έστω και κατά ένα μέρος οικονομικά οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες του Δήμου μας, με αντίστοιχες μειώσεις των τιμολογίων της ΔΕΥΑΞ, για όσο διάστημα βέβαια οι επιχειρήσεις τους βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας;

Μάλιστα, η παράταξη της αντιπολίτευσης κάνει και μια αναδρομή στο ιστορικό της υιοθέτησης αλλά και απόρριψης αποφάσεων, με πρωτοβουλία για την τελευταία ενέργεια -σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η δημόσια ανακοίνωση- του Αντιδημάρχου Μανώλη Φανουράκη.

Πιο συγκεκριμένα, το χρονικό των ενεργειών από πέρυσι τον Αύγουστο για την οικονομική ελάφρυνση των Ξανθιωτών επαγγελματιών και επιχειρηματιών, κάνοντας αναφορά σε παραδείγματα άλλων πόλεων, σημειώνει με έμφαση: 

“Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 26 Αυγούστου 2020 συζητήθηκαν, με 4 μήνες καθυστέρηση, τα 13 μέτρα στήριξης που εισήχθησαν προς συζήτηση από 4 παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Στην προαναφερόμενη συνεδρίαση υπερψηφίστηκαν και τα 13 θέματα και στα οποία δυστυχώς ψήφισαν ΚΑΤΑ όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής.

Στη συνέχεια όμως – στις 25/9/2020 – ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Φανουράκης προσέφυγε με ένσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΑΜΘ προκειμένου να ακυρωθούν οι 10 από τις 13 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.

Στις 25/11/2021 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ΑΜΘ δυστυχώς έκανε δεκτές τις προσφυγές του κ. Φανουράκη και απέρριψε τις 9 από τις 10 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή όμως, άλλοι Δήμοι της χώρας και μέσα σε αυτούς οι Δήμοι Καβάλας και Θεσσαλονίκης στην προσπάθειά τους να ανακουφίσουν τους πληττόμενους Επαγγελματίες και Επιχειρηματίες του Δήμου τους, όχι μόνο δεν στάθηκαν ενάντιοι σε τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά αντίθετα προχώρησαν στην εφαρμογή της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου (ΦΕΚ 68 Τεύχος Α’/20-3-2020).

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενέκρινε κατά πλειοψηφία με την υπ’ αριθμ.787/30-11-2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του, την απαλλαγή  από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού (Ν.25/1975) των επιχειρηματιών που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους λόγω μέτρων αποτροπής διασποράς του κορονοϊού COVID -19.

Η απαλλαγή αφορούσε στο χρονικό διάστημα που ίσχυαν οι περιορισμοί.

Για την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης έγινε δημόσια πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους να υποβάλλουν αίτηση απαλλαγής δημοτικών τελών στην ιστοσελίδα του ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στο πεδίο ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΩ  COVID-19 μέχρι τις 31 ΜΑΪΟΥ 2021!!!!”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr