Στο Πεντάγωνο η εικόνα της Παναγίας Σουμελά(video)

20 Μαΐου 201617:43

Με τιμές Αρχηγού Κράτους έγινε στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας η υποδοχή της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά, η οποία θα παραμείνει επί τριημέρου στον ιερό ναό της Παναγίας της Παντάνασσας του στρατοπέδου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει το υπουργείο με αφορμή την 97η επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των Αρμενίων προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να προσκυνήσουν το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Χαιρετισμός ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην τελετή υποδοχής της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο ΥΠΕΘΑ

«Με τη συμμετοχή και τη συνοδεία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, των Αξιωματικών, των Υπαξιωματικών, των ανδρών και των γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων, υποδεχόμεθα σήμερα, εδώ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με ιδιαίτερο σεβασμό και συγκίνηση, την Υπέρμαχο Στρατηγό, την ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Σαχινίδου, όλα τα ποντιακά σωματεία και όλους τους Έλληνες πολίτες, με τους οποίους σήμερα υποδεχόμαστε μαζί την ιερά Εικόνα.

Η παράδοση και η πίστη του λαού μας και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έχει σφυρηλατήσει έναν άρρηκτο δεσμό με τη Θεοτόκο Παρθένο, αναδεικνύοντας έτσι τη διαχρονική σύζευξη δύο ακρογωνιαίων πόλων, του Έθνους και της Ορθοδοξίας.

Η μακρά ιστορία του Ελληνισμού και η συλλογική συνείδηση του λαού έχουν θέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις υπό τη σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού, αναγορεύοντας με αυτό τον τρόπο την Παναγία προστάτιδα και αρωγό τους στον υπέρ βωμών και εστιών αγώνα.

Η ιερά Εικόνα της Παναγία Σουμελά έρχεται για να τονώσει την πίστη μας, να μας στηρίξει και να μας υπενθυμίσει τα θαυμαστά και μεγάλα που έγιναν στην ιστορική Μονή του Πόντου και συνεχίζονται να γίνονται σήμερα στην ομώνυμη Μονή στις πλαγιές του Βερμίου.

Έρχεται στην Αθήνα ως η μάνα όλων των ευλαβών πιστών που θα την τιμήσουν και θα την προσκυνήσουν.

Αποτελεί το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού. Παρηγορεί τους Ποντίους, οι οποίοι υπέφεραν, μαρτύρησαν, εδιώχθησαν από τις πατρογονικές τους εστίες και βοηθά τον Ποντιακό Ελληνισμό να μεγαλουργήσει.

Είναι μια θαυματουργή εικόνα με μια μοναδική ιστορία, έργο κατά την παράδοση του ευαγγελιστού Λουκά.

Προπάντων το ιερό αυτό κειμήλιο εκφράζει την κοινή συνείδηση των Ελλήνων για τη διατήρηση της εθνικής μνήμης και την θέληση για ένα κόσμο μονιασμένο και αδελφωμένο.

Η Θεία Χάρη της που μας δίνεται σήμερα είναι σπάνια ευλογία και πλημμυρίζει τη ζωή μας με τη χαρά και την προσδοκία της υπέρβασης των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο λαός μας, βοηθώντας μας να ανασυνταχθούμε, να επουλώσουμε τις πληγές μας και να οικοδομήσουμε το μέλλον που αξίζει στα παιδιά μας, με υπερηφάνεια, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.

Είναι σημαντική σήμερα, η συμμετοχή σε αυτό το ιερό προσκύνημα, πέραν του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων που συνοδεύουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην υποδοχή της ιεράς Εικόνας.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως, τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Τανιμανίδη και το Διοικητικό Συμβούλιο που μας διέθεσαν το υπέρτατο αυτό σύμβολο της Ορθοδοξίας, ένα πραγματικά ανεκτίμητης ιστορικής αξίας θρησκευτικό κειμήλιο, καθώς και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων γιατί με το έργο και τους αγώνες τους διατηρούν ζωντανή τη μνήμη 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω για την παρουσία τους, τους αδελφούς Αρμενίους, θύματα και αυτοί της βάναυσης πολιτικής του τότε τουρκικού κράτους.

Εύχομαι η Παναγία Σουμελά να χαρίζει υγεία και δύναμη σε όλους εμάς και τις οικογένειές μας. Προσκυνούμε και προσευχόμαστε η Υπέρμαχος Στρατηγός να βρίσκεται πάντα προστάτης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε εκείνη ελπίζουμε όλοι, είτε μαχόμεθα είτε βρισκόμαστε σε θέσεις πολιτικής ευθύνης. Προσκυνούμε με ευλάβεια και ακόμα μια φορά θέλω να πω ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανοίγει τις πόρτες σε όλο τον ελληνικό λαό. Είναι στη διάθεση όλων των πολιτών οι εγκαταστάσεις και το εκκλησάκι μας, με επικεφαλής τον πατέρα Νικόλαο και τους στρατιωτικούς ιερείς, για να μπορούν να προσκυνήσουν αυτό το τριήμερο που τιμούμε την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr