Στο “Ευ Εν Τω Καρπώ” στην πλατεία της Ξάνθης βρίσκεις δύο ξηρούς καρπούς κατάλληλους για διαβητικούς

1 Σεπτεμβρίου 201809:04

Αν πάσχετε από διαβήτη, η προσοχή στην διατροφή σας είναι ίσως η μεγαλύτερη προτεραιότητα. Και αυτό σημαίνει ότι, εκτός από υγιεινά, χορταστικά γεύματα, πρέπει να φροντίζετε να καταναλώνετε και υγιεινά σνακς, που δεν πρόκειται να σας ανεβάσουν τα επίπεδα σακχάρου, προσφέροντάς σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη. Και ίσως η καλύτερη λύση σε αυτό το πρόβλημα να είναι οι ξηροί καρποί.

Καρύδια

Η μερίδα για ένα άτομο είναι 7 ολόκληρα καρύδια.

Σύμφωνα με μία μικρής κλίμακας μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτόν τον Ιούλιο στο Diabetes, Obesity & Metabolism, τα καρύδια μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο χορτασμένοι, με αποτέλεσμα να μειώνει την όρεξη για ανθυγιεινές τροφές, γεμάτες κενούς υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά και να διατηρήσουμε το βάρος μας στα επιθυμητά επίπεδα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς με διαβήτη.

Αμύγδαλα

Η μερίδα για ένα άτομο είναι περίπου 23 αμύγδαλα.

Τα αμύγδαλα βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη του 2011, που δημοσιεύθηκε στο Metabolism. Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με άλλους καρπούς, άρα μας χορταίνουν για αρκετή ώρα. Επιπλέον, μία μερίδα μας προσφέρει 20% της προτεινόμενης ημερήσιας ποσότητας μαγνησίου, ενός μετάλλου που συχνά παρατηρείται έλλειψή του στα διαβητικά άτομα. Το μαγνήσιο φροντίζει για την υγεία των οστών μας, για την αρτηριακή μας πίεση, αλλά και για την καλή λειτουργία μυών και νεύρων.

Φιστίκια

Η μερίδα για ένα άτομο είναι περίπου 40-45 φιστίκια.

Περιέχουν σε πολύ ικανοποιητικές ποσότητες και τα τρία αναγκαία θρεπτικά συστατικά: φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, και καλά λιπαρά. Συνεπώς, αποτελούν πολύ καλύτερη επιλογή για σνακ, καθώς δεν μας φορτώνουν με περιττούς υδατάνθρακες, χωρίς επιπλέον θρεπτική αξία. Μάλιστα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στους ασθενείς με διαβήτη που τα καταναλώνουν τακτικά. μία από αυτές τις μελέτες δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2014 στο The Review of Diabetic Studies. Και μην ξεχνάτε πως τα ίδια οφέλη λαμβάνουμε όταν τρώμε φιστικοβούτυρο.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr