feres

Στις Φέρες το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου

15 Αυγούστου 201208:30

feresΠερισσότεροι από 200 απόδημοι Θρακιώτες, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, και πολλοί άλλοι από την Ελλάδα, θα λάβουν μέρος στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που θα πραγματοποιηθεί στις Φέρες, από τις 17 έως τις 19 Αυγούστου, με θέμα «Η Θράκη στο παγκόσμιο στερέωμα».


Φιλοδοξία των διοργανωτών του συνεδρίου, που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, είναι να αποτελέσει μία ουσιαστική «πλατφόρμα» συζήτησης, πάνω σε ζωτικά θέμα που απασχολούν την ακριτική περιοχή.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε τα ερεθίσματα για έντονο προβληματισμό, εγρήγορση και ενεργοποίηση, ώστε να προβάλλουμε τις σωστές λύσεις και να αποτρέψουμε τη δρομολόγηση διαδικασιών, που θα ανακόψουν την ανάπτυξη της Θράκης» τόνισε-μεταξύ άλλων-στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του συνεδρίου, δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης.

«Στον πύρινα των συζητήσεων θα βρεθούν θέματα, όπως η αναβάθμιση της λειτουργίας του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, η δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης, για την οποία οι απόψεις διίστανται, αλλά και η δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών, στην οποία είμαστε αντίθετοι, όπως και στην εξόρυξη χρυσού, που θα έχει αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον» πρόσθεσε.

Καινοτομία του φετινού συνεδρίου είναι ότι στην έναρξή του δεν θα γίνουν χαιρετισμοί- πλην του δημάρχου Αλεξανδρούπολης- ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για ουσιαστικό διάλογο. Όλες οι άλλες ομιλίες θα κατατεθούν γραπτώς και θα δημοσιευθούν στο έντυπο μου θα κυκλοφορήσει, ως είθισται, μετά τη λήξη των εργασιών.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γυμναστήριο Φερών, θα είναι ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Άνθιμος.

Οι εισηγήσεις στο πρώτο μέρος των εργασιών, στις 18 Αυγούστου, θα αφορούν στην ιστορία του τόπου. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Παναγιώτης Καρακατσάνης θα μιλήσει για τις επιδράσεις της Ορφικής Σκέψης στη συγκρότηση και εξέλιξη της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, ενώ η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ιφιγένεια Βαμβακιού θα αναφερθεί στον ξεριζωμό του Θρακικού Ελληνισμού.

Σε ειδική ενότητα θα γίνει συζήτηση για τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της Θράκης, με ομιλητή τον αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μόσχο Πολυσίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα λήξουν με την έγκριση των ψηφισμάτων, που όπως είπε ο κ. Λαμπάκης, θα εκφράζουν την λαχτάρα και την αγωνία των συνέδρων για το μέλλον της Θράκης, μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις.

Την Κυριακή, 19 Αυγούστου, οι σύνεδροι θα παραστούν στη θεία λειτουργία στο ναό της Παναγιάς της Κοσμοσώτειρας, το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Θράκης και ένα από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας, που χτίστηκε το 1151-1152 από τον Σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό.

Δ. Ριμπά

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr