Στις 25 Αυγούστου τα αποτελέσματα για τους Παιδικούς Σταθμούς. 40.000 παιδιά μένουν εκτός !

8 Αυγούστου 201409:00

Την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την επιπλέον απαιτούμενη χρηματοδότηση του Προγράμματος, όπως επίσης και την επίλυση του προβλήματος με την οριζόντια μείωση του αριθμού των πιστοποιημένων, εγκεκριμένων και προσφερόμενων θέσεων,ώστε κανένα παιδί που πληροί τις προϋποθέσεις να μην μείνει έξω από τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, τα Κ.Δ.ΑΠ. και τα Κ.Δ.ΑΠ.μεΑ., ζητά ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.

Αφορμή της νέας παρέμβασής του, αποτελεί ο σαφής κίνδυνος να αποκλεισθούν τελικά από το Πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας στις Δομές πάνω από 40.000 παιδιά, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. φαίνεται, τελικά, να αφορά περισσότερα από 110.000 παιδιά, ενώ με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των 160 εκατ. ευρώ μπορούν να φιλοξενηθούν το μέγιστο μόνο 64.000 – 65.000 παιδιά.

«Η κατάσταση, δυστυχώς, όπως το είχαμε προβλέψει εκ μέρους της ΚΕΔΕ, είναι τραγική. Όταν τονίζαμε και προειδοποιούσαμε τους πάντες εδώ και μήνες, ότι λόγω των συνθηκών της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, της μείωσης των εισοδημάτων και της “έκρηξης” της ανεργίας οι αιτήσεις που θα κατατεθούν θα αναφέρονται σε πάνω από 100.000 παιδιά, ορισμένοι έσπευδαν να μας αμφισβητήσουν και να μας λοιδορήσουν, χαρακτηρίζοντάς μας ως υπερβολικούς και θεωρώντας αυθαίρετες κι εκτός πραγματικότητας τις προβλέψεις μας. Δεν πανηγυρίζουμε που δικαιωθήκαμε. Αντίθετα, μάλιστα, λυπούμαστε βαθύτατα γιατί κάποιοι επέτρεψαν να δημιουργηθεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα για την κοινωνία, και ιδιαίτερα τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες των χαμηλόμισθων και ανέργων γονέων», δηλώνει ο κ. Σ. Δανιηλίδης, ζητώντας από την Πολιτεία, έστω και την ύστατη στιγμή, «να διαισθανθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, να αναγνωρίσει τα λάθη των επιλογών της και να σπεύσει άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων».

«Χρόνος υπάρχει για τη διόρθωση των λαθών, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι νόμιμες αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, για να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς, τα Κ.Δ.ΑΠ. και τα Κ.Δ.ΑΠ.μεΑ. Αρκεί να υπάρξει έστω και τώρα η τόλμη και η πολιτική βούληση. Με εμμονές σε λάθος επιλογές δεν αντιμετωπίζονται τα κοινωνικά προβλήματα, όταν μάλιστα υπάρχουν τρόποι και λύσεις για την αντιμετώπισή τους», τονίζει.

Ταυτόχρονα, επαναφέρει τις προτάσεις τους για τη μεταφορά κονδυλίων που παραμένουν λιμνάζοντα σε κωδικούς Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, που δεν απορροφούνται και κινδυνεύουν να χαθούν.

«Εμείς δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε και να τονίζουμε, όσο κουραστικοί ή γραφικοί κι αν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε από κάποιους, ότι λύσεις υπάρχουν, υποδεικνύοντας και τις πηγές τους. Από κοινού, σε συνεργασία Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτεία, μπορούμε και πρέπει να απαντήσουμε θετικά στο ζήτημα που απασχολεί τόσο έντονα την κοινωνία. Έχουμε επενδύσει τις ελπίδες στο ειλικρινές ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από την πλευρά του αρμόδιου για το ΕΣΠΑ, Υφυπουργού Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, και περιμένουμε τις εξελίξεις», υπογραμμίζει.

Την επαναφορά των «κομμένων» θέσεων ζητά ο Δήμαρχος

Όπως αναφέρει ο κ. Σ. Δανιηλίδης, εάν υλοποιούνταν η μία από τις ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και τεκμηριωμένες προτάσεις, που η Τ.Α. κατέθεσε πολύ έγκαιρα, ίσως το πρόβλημα να είχε επιλυθεί πριν δημιουργηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, μία από τις προτάσεις ήταν και η μεταφορά 50 εκατ. ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια του «κοινωνικού μερίσματος», πρόταση που αρχικά έγινε δεκτή από τους κυβερνητικούς εταίρους. Στην πορεία, όμως, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις, η απόφαση ακυρώθηκε για να ακολουθήσουν η δεύτερη και η τρίτη διάθεση του «κοινωνικού μερίσματος».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες μητέρες, ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών για μια ακόμη φορά θέτει επιτακτικά το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης με τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ανοίγει και το θέμα με τις χιλιάδες «κομμένες» προσφερόμενες θέσεις, οι οποίες προήλθαν από το οριζόντιο “κούρεμα” 30% της νόμιμης δυναμικότητας των Δομών. «Αντί να αυξηθούν οι περσινές προσφερόμενες 96.105 θέσεις, αυτές μειώθηκαν στις 89.642 θέσεις, εξαιτίας της παράλογης και αδικαιολόγητης από κάθε άποψη οριζόντιας περικοπής. Οι Δομές, οι ήδη ενταγμένες μέχρι πέρσι και οι νέες που εντάχθηκαν φέτος, έχουν τη δυναμικότητα και θα μπορούσαν να προσφέρουν πάνω από 110.000 θέσεις», τονίζει.

«Η Πολιτεία οφείλει να επανεξετάσει το θέμα και να κινηθεί άμεσα, γρήγορα και αποφασιστικά για την αναζήτηση λύσεων ώστε, σε συνδυασμό με την επιπλέον χρηματοδότηση των 40 εκατ. ευρώ, να μπορέσει να καλυφθεί ο συνολικός αριθμός των πιστοποιημένων, εγκεκριμένων και αδειοδοτημένων θέσεων, καταργώντας το οριζόντιο κούρεμα του 30% των θέσεων. Ας συνειδητοποιήσουν οι πάντες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα ότι θα υπάρξει έντονο κοινωνικό πρόβλημα, κυρίως στην περιφέρεια», επισημαίνει ο κ. Δανιηλίδης.

Να σημειωθεί, ότι οι προσωρινές εγκρίσεις και απορρίψεις των αιτήσεων, που οι μητέρες υπέβαλαν μέχρι τις 4 Αυγούστου, θα δημοσιευθούν στις 25 Αυγούστου, ενστάσεις κατά της κατάταξης θα υποβάλονται από τις 26 έως τις 28 Αυγούστου, και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 31 Αυγούστου.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr