Στην Θράκη θα νικήσει η (επί)γνωση

18 Μαρτίου 202017:21

Εν μέσω του καταιγισμού των πληροφοριών για τον αυξανόμενο εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης κι ενώ η Κυβέρνηση υιοθετεί και επιβάλλει κατασταλτικές για τον ρυθμό εξάπλωσής του συνθήκες λειτουργίας της κοινωνίας, την διαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη στην Θράκη, όπου και μέχρι χθες το πρωί δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα κρούσμα, επηρεάζουν οι συμπεριφορές σε μικρότερη κλίμακα που επιτείνουν ή καταστέλουν την ταχύτατη διασπορά του ιού.

Με την διοίκηση της ελληνικής πολιτείας να επιδεικνύει μια ετοιμότητα και αποφασιστικότητα άνευ πρόσφατου προηγουμένου στην διαχείριση της κρίσης στην οποία έχει επέλθει η δημόσια υγεία, μεμονωμένες αποκλίσεις στην περιοχή της Θράκης, από την συνολικά συντεταγμένη στον στόχο του περιορισμού του κορονοϊού στρατηγική, τείνουν να αποδυναμώσουν την επιστημονική γνώση και την προσπάθεια φορέων, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της περιοχής. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που το βάρος της διαχείρισης ασθενειών που εντάσσονται στην πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα καλούνται να το σηκώσουν και ιδιωτικά ιατρεία.

Με κλειστά τα σύνορα με την Τουρκία ο μόνος τρόπος να περάσει κανείς παράνομα στην Ελλάδα, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων να καταστείλουν με τεράστια επιτυχία το φαινόμενο της λαθραίας εισόδου, είναι να ανήκει σε μικρότερες ομάδες μεθοδευμένα κατευθυνόμενων μεταναστών κι έτσι να μεταφέρει ό,τι «εκκολάπτεται» σε σοβαρή ασθένεια στη γείτονα χώρα.

Βέβαια, αν ανήκαν οι παράνομα εισερχόμενοι από τρίτες χώρες στην Ελλάδα στην τοπική κοινωνία, θα μπορούσε να τους καταλογίσει κανείς τεράστια ευθύνη για το υγειονομικό πλήγμα το οποίο υπέστη πια και η Θράκη. Την στιγμή που η ανθρώπινη αγωνία μετρά τα κρούσματα που ανακοινώνει επίσημα η διοίκηση του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, ο ατομικός ή και ομαδικός παραλογισμός ισοπεδώνουν την προσπάθεια του άξιου αλλά πολύ σύντομα καταρρακωμένου, από άποψη φυσικής και ψυχικής αντοχής, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η απειλή της ανθρώπινης ζωής βασιλεύει στο «κουτάκι με τους φόβους» για κοινωνική και οικονομική κατάρρευση αλλά ταυτόχρονα καταδεικνύει την γύμνια στον χαρακτήρα πολλών εξ’ ημών. Τί κι αν η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης και λιανικού εμπορίου; Ο ταπεινός κάτοικος της Θράκης δεν θα πήγαινε έτσι κι αλλιώς ποτέ πριν την επέλαση του κορονοϊού ημερήσια εκδρομή ή διήμερο στο Μιλάνο αλλά εδώ που τα λέμε, αφού η χώρα του Δημόκριτου και του Ορφέα απέχει μόλις μια αναπνοή από τις εμπορικές υπερπροσφορές των γειτόνων μας, κρίμα δεν είναι να μην τους επισκεφθούν, ακόμη και λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα;

Τί κι αν ο Δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, Βασίλης Μαυρίδης, υπογράμμισε την ανάγκη διενέργειας ελέγχων και πληροφόρησης Βούλγαρων υπηκόων που εργάζονται περιοδικά στα ελληνικά κτήματα και πηγαινοέρχονταν μέχρι και το κλείσιμο των συνόρων ακόμη και αυθημερόν στην χώρα τους χωρίς να τους γίνονται οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι για τον ιό; Ο ίδιος μάλιστα επιτελεί άτυπα τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση των πολιτών. Το ίδιο και ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, για την ενημέρωση των δικών του δημοτών. Κάποιοι φαίνεται πως αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της πανδημικής κατάστασης και στην πατρίδα μας και δεν διαπραγματεύονται καμία λύση άλλη από την διαρκή εγρήγορση για ενημέρωση και επαφή με την τοπική τους κοινωνία.

Περιμένουμε να δούμε κι άλλα αντίστοιχα παραδείγματα και φυσικά τους πολίτες να υιοθετούν και να εφαρμόζουν χωρίς διαμαρτυρίες τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών, όπως για παράδειγμα συνέβη με την αναστολή των ομαδικών προσευχών στα τεμένη, κατόπιν σχετικών ανακοινώσεων από τις Μουφτείες Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου. Μάλιστα, ο Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης, Μπιλάλ Καραχαλήλ δήλωσε πως «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αρνητική αντίδραση (από τους πιστούς) και αυτό πάει να πει ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, γι’ αυτό η Πολιτεία παίρνει τέτοιες αποφάσεις».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr