Στην Κομοτηνή υποδέχθηκε τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Johannes Hahn ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ

12 Ιουνίου 201319:48

«Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο στεγνά στατιστικά στοιχεία. Πρωτίστως είναι η εγγύηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στον χώρο και στον χρόνο», τόνισε στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013, μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν στην Κομοτηνή, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, με βασικό ομιλητή της  τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Johannes Hahn, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.

Στην ίδια ημερίδα που ο κ. Επίτροπος μίλησε για την «Μελλοντική Πολιτική Συνοχής της ΕΕ», παρουσία αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ περιέγραψε την αναπτυξιακή στόχευση της Περιφέρειας:

«Η σταδιακή ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού προτύπου της Περιφέρειας, η διατήρηση, και κατά το δυνατόν εμβάθυνση, της κοινωνικής συνοχής σε περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού, ύφεσης και κρίσης, με την αξιοποίηση των πόρων της Περιφέρειας, την κινητοποίηση των υφισταμένων αλλά και νέων κοινωνικών συλλογικοτήτων και την αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης».

Ο κ Γιαννακίδης απαρίθμησε τα εμβληματικά έργα της Περιφέρειας η ολοκλήρωση των οποίων θα συγκροτήσει την νέα αναπτυξιακή ταυτότητά της η οποία συνοψίζεται κατά τον ίδιο: «η Περιφέρειά μας με τα δύο της λιμάνια, μέσω συνδυασμένων μεταφορών, να διασυνδεθεί με τα Παραδουνάβια και Παρευξείνια λιμάνια και κατ’ αυτό τον τρόπο να αποτελέσει ένα κέντρο διαμετακόμισης εμπορευμάτων, εναλλακτικό και ανταγωνιστικό με τα στενά του Βοσπόρου, που εμφανίζουν περιβαλλοντικό υπερκορεσμό αλλά και κόστος σε χρόνο και χρήμα».

Σαφή αναφορά έκανε και στην διαδικασία αξιοποίησης, συμβασιοποίησης έργων και απορρόφησης Ευρωπαϊκών κονδυλίων λέγοντας:

«Η εξέλιξη του τρέχοντος Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θεωρώ ότι αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα για τις ικανότητες της Περιφέρειας στον τομέα της αποτελεσματικής διαχείρισης.

Η αιρετή Περιφερειακή αρχή ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης του Προγράμματος από την 1η Ιουλίου του 2011, σχεδόν δύο χρόνια πριν. Η πρόοδος του Προγράμματος, το οποίο ενεργοποιήθηκε στο σύνολο των θεματικών του προτεραιοτήτων, στο διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα (με στοιχεία της 5ης Ιουνίου 2013), αποτυπώνεται κυρίως στα ακόλουθα δύο χαρακτηριστικά:

  • Το ποσοστό των συμβασιοποιήσεων σε σχέση με το εκχωρηθέν ποσό ανέρχεται στο 91,18% όταν αντίστοιχα την 30/6/2011 ήταν 32,87%, και
  • Το ποσοστό των πληρωμών σε σχέση με τα εκχωρηθέντα ποσά ανέρχεται στο 48,24% όταν αντίστοιχα την 30/6/2011 ήταν 23,00%».

Ο ίδιος εξήρε την διαθεσμική συνεργασία που υπάρχει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ως καταλυτικό παράγοντα που συνέβαλε στην σημερινή θετική εξέλιξη.

Νωρίτερα ο κ. Επίτροπος επισκέφθηκε τον περιφερειάρχη στην έδρα της Περιφέρειας και ενημερώθηκε με ακρίβεια από τον κ. Περιφερειάρχη για τους βασικούς στόχους που θέτει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, κυρίως κατά την νέα προγραμματική περίοδο. Ο κ Hahn σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανάφερε μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον κ. Περιφερειάρχη και στους συνεργάτες του, γιατί έχει αυξηθεί κατά πολύ το ποσοστό συμβασιοποιημένων έργων ενώ ξέρω ότι (η Περιφέρεια ΑΜ-Θ) έχει πάει πολύ καλά και στα ποσοστά απορροφητικότητας», αξιολογώντας ταυτόχρονα ως πολύ σημαντική την προετοιμασία της Περιφέρειας ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου.

Στον Ευρωπαίο Επίτροπο επεδόθη το έμβλημα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από τον κ. Περιφερειάρχη ο οποίος τον χαρακτήρισε ως «σπουδαίο φιλέλληνα».160_1063

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr