Στην κυριότητα των παραγωγών 1400 τόνοι καπνού από τα απλήρωτα του Μιχαηλίδη

15 Νοεμβρίου 201707:44

Στην κυριότητα των παραγωγών περιέρχεται, και με δικαστική «βούλα», η ποσότητα των περίπου 1.400 τόνων καπνού, που είχε αγοράσει πέρσι περίπου τέτοιο καιρό η εταιρεία «Καπνική Μιχαηλίδη», χωρίς, όμως, να πληρώσει ποτέ τους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς, με συνέπεια να παραμένουν σε οικονομική ομηρεία, καθώς επί της σοδειάς τους είχαν αξιώσεις και άλλοι αντίδικοι.

Η ανακούφιση για 1.112 οικογένειες των καπνοπαραγωγών, που είχαν μπλέξει σε ένα πολύμηνο, επίπονο και αγχωτικό δικαστικό αγώνα ήρθε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Νοεμβρίου, όταν το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης όπου, στις 9 του περασμένου Ιουνίου, διαδραματίστηκε το τελευταίο επεισόδιο του δικαστικού σήριαλ, εξέδωσε την απόφασή του, δικαιώνοντας πανηγυρικά τους παραγωγούς.

«Η απόφαση του δικαστηρίου επί των 16 ασφαλιστικών προσωρινών μέτρων, δικαιώνει 100% τους παραγωγούς, καθώς θεωρεί ότι τα καπνά που είναι σε εισαγωγικά πουλημένα, αλλά απλήρωτα, ανήκουν μόνο σε αυτούς και ότι δεν μπορεί πάνω σε αυτά να έχει αξίωση κανένας άλλος αντίδικος», ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Καπνού, Βασίλης Μελενεκλής.

Έκανε μάλιστα, λόγο για μια απόφαση–σταθμό για τους παραγωγούς, τον κλάδο, αλλά και τη Διεπαγγελματική, και για δικαίωση της επιλογής του να ακολουθηθεί η συγκεκριμένης οδός διεκδίκησης (σ. σ. να πάρουν πίσω την παραγωγή τους) αντί της παραδοσιακής πρακτικής, που θέλει την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του οφειλέτη, ώστε μετά την πτώχευση του να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα, «η οποία ωστόσο δεν φέρνει, στο τέλος, κανένα αποτέλεσμα».

Μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, οι συνολικά περίπου 1.400 τόνοι καπνών που είχαν πουληθεί στην Καπνική Μιχαηλίδη αλλά μετά τα προβλήματά της δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο της επακόλουθης δικαστικής διαμάχης, θα απελευθερωθούν υπέρ των παραγωγών και στόχος, πλέον, είναι να ρευστοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου οι δικαιούχοι, μετά από τόση ταλαιπωρία, να πάρουν επιτέλους τα χρήματά τους.

«Πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, αλλά και εν γένει το σύστημα που διέπει την εμπορία του καπνού, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην αντιμετωπίσουν την υπόθεση σαν μια απλή εμπορική συναλλαγή, αλλά με τη δέουσα κοινωνική διάσταση του θέματος και σε πνεύμα συνεργασίας ώστε να μην αδικηθεί κανείς», τόνισε ο κ. Μελενκλής, υπενθυμίζοντας πως η αποτίμηση της αξίας των περίπου 1.400 τόνων του δεσμευμένου καπνού είναι γύρω στα 7 εκατ. ευρώ, τα οποία περιμένουν πώς και πώς χιλιάδες οικογένειες γιατί ήταν ο κόπος μιας ολόκληρης χρονιάς και από αυτά θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και σε άλλες υποχρεώσεις τους.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή οι ποσότητες του καπνού φυλάσσονται σε ενοικιαζόμενες αποθήκες.

agronews.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr