Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα

6 Φεβρουαρίου 201520:40

Σε υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα (από Β σε Β-) προχώρησε η Standard & Poor’s το απόγευμα της Παρασκευής.

Η υποβάθμιση αντανακλά την απόψή μας ότι οι περιορισμοί στη ρευστότητα όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία έχουν περιορίσει το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο η νέα κυβέρνηση μπορεί να φτάσει σε συμφωνία για ένα οικονομικό πρόγραμμα με τους πιστωτές της: τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τον EFSF, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Αν και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερες από δύο εβδομάδες πιστεύουμε ότι τα περιορισμένα ταμειακά αποθέματα και οι επερχόμενες πληρωμές του χρέους στους επίσημους προνομιούχους πιστωτές περιορίζει τη διαπραγματευτική ελαστικότητα.

Κατά την άποψή μας η παράταση των συνομιλιών με τους επίσημους πιστωτές θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση όσον αφορά την οικονομική σταθερότητα με τη μορφή της απόσυρσης των καταθέσεων και στο χειρότερο σενάριο στην επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων και στην απώλεια της πρόσβασης στον δανεισμό της τελευταίας καταφυγής και ενδεχομένως στην αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στην έκθεση της S&P γίνεται αναφορά και στην προσφυγή των τραπεζών στον ELA σημειώνοντας ότι εκτίμηση του οίκου είναι ότι η ΕΚΤ θα περιορίσει την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα και επομένως στην οικονομία σε περίπτωση που δεν υπάρξει επέκταση της δίμηνης παράτασης που δόθηκε για τη λήξη του προγράμματος του EFSF πέραν της 28ης Φεβρουαρίου 2015.

protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr