Στα συρτάρια των Ταμείων 260.000 “προσωρινές” συντάξεις

14 Οκτωβρίου 201611:53

“Προσωρινές” είναι οι συντάξεις που δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία μετά τη δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νόμου στις 12.5.2016, ακόμα και αν τις είχαν αιτηθεί οι ασφαλισμένοι πριν την ημερομηνία αυτή.

Και αυτό γιατί δεν θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο στο οποίο θα βρεθούν από τη στιγμή που θα αποδοθούν μέχρι τις 31.12.2017, καθώς αμέσως μετά ξεκινά νέος κύκλος ανατροπών. Έτσι το διάστημα μεταξύ της απόδοσης της οριστικής σύνταξης σε όσους την αιτήθηκαν ακόμα και πριν τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου (και άρα θα υπολογιστούν με τις προηγούμενες διατάξεις) και της έναρξης των ανατροπών που ο ίδιος ο νόμος προβλέπει για τις συντάξεις αυτές (όπως και για όλες τις καταβαλλόμενες μέχρι 12.5.2016 συντάξεις) θα μετριέται σε ελάχιστους μήνες.

Ήδη το ΙΚΑ έχει εκδώσει εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία από 15.9.2016 μπαίνει “πάγος” στον υπολογισμό όλων των επικουρικών συντάξεων, τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 1.1.2015, προκειμένου να υπάρξουν οδηγίες για τον υπολογισμό τους με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού τους, ο οποίος έχει ήδη οδηγήσει στη μεσοσταθμική μείωση 15%-17% σε 250.000 ήδη καταβαλλομένων επικουρικών συντάξεων το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει πως επίκειται τέταρτος μαζικός γύρος περικοπών στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες δεν είχαν ακόμα εκδοθεί κατά την περίοδο των περικοπών. Εξάλλου και στην έκθεση του ΓΛΚ έχει προβλεφθεί εξοικονόμηση 48 εκατ. ευρώ από την έκδοση των νέων επικουρικών συντάξεων την περίοδο 2016 -2019.

Στη δίνη του επανυπολογισμού θα περάσουν και οι 140.000 κύριες συντάξεις, τις οποίες είχαν αιτηθεί αντίστοιχοι ασφαλισμένοι πριν τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου –δηλαδή μέχρι και την 12.5.2016. Δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος αναμονής της οριστικής σύνταξης ανέρχεται στους 12 μήνες, η πλειοψηφία των κύριων συντάξεων η οποία θα αποδοθεί με βάση το παλιό τρόπο υπολογισμού, θα πρέπει σχεδόν αμέσως μετά την απόδοση της, να επανυπολογισθεί με βάση το… νέο τρόπο υπολογισμού. Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει τον επανυπολογισμό όλων των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων –στις οποίες περιλαμβάνονται και εκείνες τις οποίες είχαν αιτηθεί οι ασφαλισμένοι μέχρι και την 12.5.2016- με βάση νέα ποσοστά αναπλήρωσης και το μέσο όρο των αποδοχών ολόκληρου ασφαλιστικού βίου.

Ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 12 μήνες από σήμερα και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2017. Έτσι μόλις θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των σημερινών συντάξεων που εκκρεμούν, θα πέσει πάνω τους ο πρώτος πέλεκυς που δεν είναι άλλος από τη μη καταβολή των ονομαστικών αυξήσεων στις εθνικές συντάξεις (από 1.1.2018) που προβλέπει η “ρήτρα ανάπτυξης” του νόμου Κατρούγκαλου.

Την 1.1.2019 θα συνεχιστεί το “πάγωμα” των ονομαστικών αυξήσεων προκειμένου αυτές να συμψηφιστούν με την “προσωπική διαφορά” των επανυπολογισθείσων συντάξεων που θα είναι χαμηλότερες από τις ήδη καταβαλλόμενες.

του Δημήτρη Κατσαγάνη από το capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr