Σουηδία: Το χρέος των νοικοκυριών πλησιάζει ένα κρίσιμο όριο

4 Ιανουαρίου 201409:41

Το χρέος των νοικοκυριών στη Σουηδία πλησιάζει ένα κρίσιμο όριο πέραν του οποίου υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί η αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε οικονομικής πολιτικής εφαρμόσει η Στοκχόλμη, εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας Στέφαν Ιγκβές.
Το χρέος αυτό, το οποίο τροφοδοτείται ιδίως από τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές των ακινήτων, φτάνει σήμερα το 170% του ετησίου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, με τα υψηλότερα επίπεδα στις πιο μεγάλες πόλεις. Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Σουηδίας προβλέπει ότι αυτό θα φτάσει το 178% το 2016.
«Δεν πρέπει να ξεπεράσει το 180%, αλλά πλέον να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά, για πολλά χρόνια», είπε ο Ιγκβές, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Dagens Nyheter.
«Εάν δεν συμβεί αυτό θα καταλήξουμε σε αυτό που αποκαλώ μια κυριαρχία του χρέους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η οικονομική πολιτική θα χρειαστεί να στραφεί πλήρως στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το χρέος αυτό και δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα άλλα σημαντικά ζητήματα» που μπορεί να ανακύψουν, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Σουηδίας προσπαθεί εδώ και μήνες να επιστήσει την προσοχή στο πρόβλημα αυτό κι έχει καλέσει να οργανωθεί ένας ευρύς εθνικός διάλογος, ιδίως σε ό,τι αφορά την αγορά των ακινήτων, καθώς ο ρυθμός της κατασκευής νέων οικημάτων στις μεγάλες πόλεις είναι ιδιαίτερα αργός.
Σε μια χώρα όπου το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να συσσωρεύουν χρέος για να αγοράσουν τα ακίνητά τους, χάρη στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
Με τον τρέχοντα ρυθμό της ανάπτυξής του το χρέος των σουηδικών νοικοκυριών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα υπερβεί το συμβολικό φράγμα των 3 τρισεκ. κορόνων (338 δισεκ. ευρώ) πριν από τα μέσα του 2014.
protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr