Σωτήρης Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε «ναι» στη χρήση της μάσκας- Πού επιβάλλεται να τη φοράμε

30 Απριλίου 202009:28

Πολλές είναι οι συζητήσεις των τελευταίων ωρών αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά μου ο Πρωθυπουργός, ενώ μερικές εβδομάδες νωρίτερα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, είχε υποστηρίξει πως δεν βοηθούν στη μη εξάπλωση του ιού. Κατά συνέπεια ήταν επιβεβλημένη η αναφορά του καθηγητή, στην απορία των περισσοτέρων, για ποιο λόγο η επιτροπή συστήνει πλέον τη χρήση μάσκας.

Ειδικότερα,  ο Σωτήρης Τσιόδρας, στάθηκε στο ερώτημα: Γιατί τώρα λέμε ναι στη χρήση της μάσκας, τονίζοντας ότι: «εμείς γλιτώσαμε από το κακό όχι χωρίς τραυματισμούς και όχι χωρίς απώλειες».

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας, αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας και την χρήση μάσκας ότι «ίσως να φαίνεται παράλογο ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι και πριν από λίγο καιρό αλλιώς. Τότε ήμασταν σε ένα απαγορευτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Και το απαγορευτικό ήταν τότε αρκετό. Τώρα, όμως οι συνθήκες είναι άλλες. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και οι οργανισμοί στηρίζουν την στρατηγική μας. Σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Τώρα», είπε «που θα υπάρχει συγχρωτισμός θα είναι ο χορός της αβεβαιότητας με την πρακτική λογική».

Τι μάσκα πρέπει να φοράμε

Όπως είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, δεν μιλάμε για ιατρική μάσκα αλλά για μια απλή μάσκα που θα μπορεί να κατασκευαστεί και στο σπίτι με απλά υλικά. Είπε ακόμα ότι έχει σημασία πως θα την πιάνουμε και όχι από μπροστά. Τα μέτρα φυσικής απόστασης και υγιεινής των χεριών είναι τα πιο βασικά και αυτά μας έβγαλαν από αυτή την κατάσταση. Επιπλέον, υποστήριξε ακόμα ότι τα παιδιά συνήθως μολύνονται στο οικογενειακό περιβάλλον και είναι ασυνήθιστη η μετάδοση κορονοϊού από ενήλικα σε παιδί και υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα.

Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους. Μάλιστα, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι όποιος εντοπιστεί να μην φορά μάσκα θα πληρώσει πρόστιμο 150 ευρώ και σημείωσε ότι είναι υποχρεωμένοι τη μάσκα να τη φορούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πολίτες. Πιο συγκεκριμένα η μάσκα είναι υποχρεωτική στους εξής χώρους: 

  • Σούπερ μάρκετ
  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Ταξί 
  • Κομμωτήρια

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr