Σοκ στις επιχειρήσεις: «Μας ζητούν ρευστό και εγγυήσεις, ακόμη και στην Αφρική»

6 Φεβρουαρίου 201520:24

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για τη δημιουργία Δικτύου Επιχειρηματικών Φορέων Ελληνικών Επιχειρήσεων χωρών της ΝΑ Ευρώπης, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο κομμάτι της ρευστότητας, ενώ τόνισε παράλληλα ότι ο ίδιος και άλλα μέλη του συνδέσμου λαμβάνουν αρνητικά μηνύματα από τους προμηθευτές στο εξωτερικό.

«Επιστρέφουμε στο 2012, όταν οι εγγυητικές ελληνικών τραπεζών δεν γινόταν δεκτές. Ζητούν μόνο ρευστό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαββάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι ένα τέτοιο σημάδι είναι σημαντικό «καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία, αφού υπάρχουν ακόμα και περιστατικά ακύρωσης παραγγελιών λόγω αδυναμίας καταβολής μετρητών για να πληρωθούν οι παραγγελίες στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετρητά ζητούν μέχρι και προμηθευτές από την Αφρική ή στην καλή περίπτωση εγγυητικές «καλής εκτέλεσης» είπε.

Πρόεδρος και ΕΚΤ ήταν τα «χτυπήματα»

Η μεταστροφή της στάσης των ξένων επιχειρηματιών άρχισε να εκδηλώνεται, όπως είπε, μετά τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και έχει γίνει εντονότερη την τρέχουσα εβδομάδα, έπειτα και από την απόφαση τής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο και να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

«Ο,τι είναι να γίνει [σε σχέση με τη στρατηγική της νέας κυβέρνησης, πρέπει να γίνει γρήγορα. Ιδίως για τη χρηματοδότηση, στο κομμάτι της ρευστότητας πρέπει να δοθεί άμεσα λύση γιατί αρχίσαμε να δεχόμαστε τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από συνεργάτες του εξωτερικού. Έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια αρνητική κατάσταση, που μας επιστρέφει στο 2012. Τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει χτυπήσει ένα πολύ σημαντικό καμπανάκι για όλους μας. Η πραγματική οικονομία έχει ανάγκες που τρέχουν, η βιομηχανία δεν μπορεί να κάνει υπομονή μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου να δούμε τι θα γίνει και μετά να καταστρώσουμε τη μακροπρόθεσμη στρατηγικής της χώρας», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη οι ελληνικές επιχειρήσεις τις ημέρες της κρίσης κατάφεραν να επιβιώσουν χάρη στο «λίπος» που διέθεταν, ενώ παράλληλα είχαν προσαρμοστεί στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον μειώνοντας τα κόστη.
Βέβαια κατά τη συνέντευξη τύπου επισημάνθηκε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ορισμένα εξαιρετικά σημεία, τα οποία βέβαια αρκεί να υλοποιηθούν. «Η πραγματική οικονομία έχει τρέχουσες ανάγκες, δεν χωρά λύσεις “γέφυρες”», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr