SMOLYAN_4

Oι αυτοδιοικητικοί της περιοχής στο Σμόλιαν

2 Απριλίου 201113:04

SMOLYAN_4Παρουσία τριών ευρωβουλευτών και όλης της αυτοδιοικητικής ηγεσίας της περιοχής της Θράκης και του Σμόλιαν, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη βουλγαρική πόλη το διασυνοριακό φόρουμ πολιτών που διοργανώνεται από τα Γραφεία Ενημέρωσης του Ευρωπαικού Κοινοβουλία σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση αυτού του είδους, που αποτέλεσε ανταπόδωση της συνάντησης που είχε γίνει πριν από ένα χρόνο στην Ξάνθη και συνδιοργανώνεται από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ξάνθη και την αντίστοιχη της περιοχής Σμόλιαν. Συντονίζουν ο Λεωνίδας Αντονακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης της Ε.Ε. στην Ελλάδα και η ομόλογός του στη Βουλγαρία, Βιολέτα Στάνισιτς.

Θέμα του φόρουμ ήταν  τα διασυνοριακά  προγράμματα και η συνεργασία ενάντια στη χρηματοοικονομική κρίση . Στόχος του φόρουμ  να διερευνηθούν οι προοπτικές που παρουσιτουάζουν τα εν λόγω προγράμματατα για την ανάπτυξη των δύο περιοχών. Εισηγητές στην ημερίδας ήταν οι Ευρωβουλευτές των δύο χωρών Σπύρος Δανέλης, Ιβαΐλο Κάλφιν, Βλαντιμίρ Ουρούτσεφ καθώς επίσης ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης, οι Δήμαρχοι Σμόλιαν Ντόρα Ντόνκοβα, Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης και Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης.

Συμμείταχν  εκπρόσωποι της ΤΕΔΚ Ξάνθης όπως ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης και ο Δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου, στελέχη της Ένωσης, αυτοδιοικητικοί παράγοντες από την Ξάνθη και τη Δράμα, παραγωγικοί φορείς καθώς επίσης και δημοσιογράφοι.

M. Στυλιανίδης: Οι σχέσεις των δύο περιοχών είναι ισχυρές.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχαν πρόσφατα οι Ενώσεις της Αυτοδιοίκησης μεταξύ των ΤΕΔΚ της Περιφέρειας και αυτών της βουλγαρικής Ροδόπης και της Μαύρης Θάλασσας και τη σημασία που έχουν για την ανάτπυξη των διμερών σχέσεων οι αδελφοποιήσεις, στο πλαίσιο δημιουργίας δράσεων με στόχο την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ειδικότερα για τις πρωτοβουλίες του Interreg, ανέφερε ότι δίνουν σημαντικές προοπτικές για τις δύο περιοχές στον τομέα του Φυσικού Περιβάλλοντος, του Τουρισμού, της Υγείας, του Πολιτισμού και της Ανάπτυξης. Επεσήμανε πάντως ότι απαιτούνται προγράμματα για την ανάπτυξης του παραγωγικού ιστού και της τεχνολογίας και επιμέρους συνεργασιών με Πανεπιστήμια και άλλους φορείς

 Άρης Γιαννακίδης: Κοινό αναπτυξιακό προϊόν

Ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης έκανε λόγο για ανάγκη κοινής πορείας που πρέπει να αναπτύξουν οι δύο περιοχές, μια πορεία που θα εκτιμηθεί ως κοινό αναπτυξιακό προϊόν. Ανέφερε ότι οι τομείς στους οποίους μπορεί να υπαάρχει η διαπεριφερειακή συνεργασία είναι πολλοί και μέσω του διαλόγου πρέπει να συνδιαμορφωθεί η κοινή πρόταση των δύο περιοχών.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν συγκροτηθεί για να εκμεταλλευτούν από τις δύο περιοχές και σύμφωνα με το στόχο της ευρωπαϊκής αρμονικής συνεργασίας, αναφερόμενος κυρίως στο πρόγραμμα Interreg. Ενέργεια, μεταφορές και συγκοινωνίες, είναι σύμφωνα με τον Άρη Γιαννακίδη, οι τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούν οι δύο χώρες

Οι τρεις ευρωβουλευτές

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Δανέληςα αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού με έμφαση στην ανάπτυξη συνεργασίας στο πλαίσιο ενός αειφόρου μοντέλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής  Βλαντιμίρ Ουρούτσεφ αναφέρθηκε στο ζήτημα της οικολογίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επισημαίνοντας την ανάγκη η περιοχή να μην χάσει τον προσανατολισμό της, στο πλαίσιο ενός πολύ αρνητικού κλίματος. Ο έταιρος ευρωβουλευτής Ιβαΐλο Κάλφιν αναφέρθηκε σε γενικότερα ζητήματα του ευρωπαϊκού  Προϋπολογισμού, μετέχοντας ο ίδιος στις αρμόδιες επιτροπές.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν στις δηλώσεις του όλοι οι συμμετέχοντες από ελληνικής πλευράς ενώ η υπεύθυνη του Γραφείου Ενημέρωσης του Ε.Κ. στη Βουλγαρία Βιολέτα Στάνισιτς επεσήμανε μιλώντας σε ξανθιώτες δημοσιογράφους ότι το επίπεδο και η συνεργασία των δύο περιοχών την εξέπληξαν θετικά.

SMOLIAN_1SMOLIAN_2SMOLYAN_3SMOLYAN_5

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr