Στην Ξάνθη ο Πάνος Σκουρλέτης. Συνέντευξη Τύπου για την πολιτική και τα αυτοδιοικητικά

6 Μαρτίου 201416:26

Στην Ξάνθη βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης, ο εκπροσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Είχε σειρά επαφών με κομματικά στελέχη και αυτοδιοικητικούς υποψήφιους ενώ το μεσημέρι παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου, συνοδευόμενος από το Βουλευτή Χουσειν Ζειμπέκ, το Γραμματέα Γιώργο Χατζηθεοδώρου, τον υπ. Περιφερειάρχη Κώστα Μορφίδη και την υποψήφια Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Βάσω Αγοραστού. “Εμείς εμφανιζόμαστε στους δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είναι αυτός που έχει εξαφανιστεί και στις ελάχιστες περιπτώσεις που εμφανίζεται αναφέρεται στην αξιωματική αντιπολίτευση” είπε. Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, η κυβέρνηση έχει χάσε κάθε αυτόνομη πολιτική λειτουργία παρά μόνο ακολουθεί τις απαιτήσεις της τρόικας χωρίς καν διαπραγμάτευση.

“Στις ευρωεκλογές συγκρούονται το σχέδιο Τσίπρα με την πολιτική Μέρκελ”

Αφού άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ιδιαίτερα για την οικονομική της πολιτική, ανέφερε ότι το μείζον ζήτημα είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση με πρώτη σκληρή μάχη αυτή των ευρωεκλογών. Ανέφερε ότι σε αυτές τις Ευρωεκλογές σε όλη την Ευρώπη συγκρούνται δύο σχέδια: Αυτό του Αλέξη Τσίπρα, ως υποψήφιου για την Κομισιόν με αυτό της Μέρκελ, πολιτική που στην Ελλάδα εκπροσωπεί ο Α. Σαμαράς. “Η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα είναι το ζήτημα που εξαρτά το πως τοποθετείται κάθε πολιτική δύναμη στην Ευρώπη για τις κυρίαρχες πολιτικές.Θα είναι το αποτέλεσμα των ευροεκλογών τέτοιο, ώστε δεν θα μπορεί να σταθεί αυτή κυβέρνηση μετά τις εκλογές” εκτίμησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ από την Ξάνθη.

Παράλληλα, χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ουκρανίας για να μιλήσει για την “αφωνία” της ελληνικής προεδρίας και τις λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόζονται ασκώντας κριτική στην ανοχή που επιδεικνύουν όλοι απέναντι στους νεοναζί και τους ακροδεξιούς που βρέθηκαν στο προσκήνιο και δεν εκφράζουν τα συμφέροντα του Ουκρανικού λαού.

Μνημόνιο και χαμένες ευκαιρίες έφεραν εδώ την περιοχή

20140306_132521Παρότι ολοκληρώνεται το μνημόνιο, δεν τελειώνουν οι μνημονιακές πολιτικές, όπως φαίνεται, είπε και ανέφερε ως δείγμα αυτών των πολιτικών τη δεύτερη θέση της Περιφέρειας στην ανεργία, που ανακοινώθηκε λίγη ώρα πριν. Όπως είπε δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ανεργία, κανένα μέτρο για την ανακούφιση, αλλά απεναντίας συζητούνται μέτρα που θα διογκώσουν την ανεργία, όπως η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις.

Ειδικότερα για την περιοχή εκτίμησε ότι τα προβλήματα της περιοχής δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών αλλά συσσωρευμένων λανθασμένων πολιτικών και χαμένων ευκαιριών των περασμένων ετών. Άσκησε κριτική στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό που επικράτησε στη χώρα και είπε “ότι είναι κρίμα να βλέπουμε στη Θράκη κουφάρια βιομηχανιών. Δεν μιλάμε για κρατισμό αλλά πρέπει να ρωτήσουμε τι έκανε η πολιτεία για όλα αυτά. Κάποιοι πίστευαν ότι οι τυφλές δυνάμεις της αγοράς θα τα λύσουν όλα αλλά τελικά όλα διαλύθηκαν.  Χάθηκαν συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεν εκμεταλλεύτηκε ποτέ η περιοχή την τοπική ιδιομορφία” σημείωσε.

Κριτική για τους τοπικούς παράγοντες από Μορφίδη – Χατζηθεοδώρου

Παρεβαίνοντας ο Υπ. Περιφερειάρχης Κώστας Μορφίδης ανέφερε ότι όταν τα εργοστάσια στην περιοχή έκλειναν η Κυβέρνηση απλώς σιωπούσε,  στην καλύτερη περίπτωση, ενώ σε κάποιες άλλες υπουργοί όπως ο Θ. Πάγκαλος έκαναν εγκαίνια στα εργοστάσια που μετέφεραν τη δραστηριότητά τους, στη Βουλγαρία.  Από την πλευρά του ο Γιώργος Χατζηθεοδώρου ανέφερε με έντονη κριτική διάθεση ότι οι άνθρωποι που έκκλεισαν τα συνεταιριστικά εργοστάσια δεν είναι ανώνυμοι, έχουν ονοματεπώνυμο, διοικούν ακόμη και σήμερα την περιοχή και ψηφίζουν μνημόνια !

Πολιτικός ο χαρακτήρας στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ζητούμενο η αποδοκιμασία  της κυβερνητικής πολιτικής

Σε ότι αφορά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και αυτές οι εκλογές να έχουν το χαρακτήρα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης είναι ο μνημόνιο. “Πολλοί θα εμφανιστούν ως αντιμνημονιακοί σε αυτές τις εκλογές αλλά για το ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιδράσει ο κόσμος στην αποπολιτικοποίηση των εκλογών που επιχειρεί η κυβέρνηση για να αποτρέψει αυτό το μήνυμα από την κοινωνία. Οι επιλογές μας σηματοδοτούν μια νέα οπτική για την αυτοδιοίκηση, με πολιτική αναφορά και άποψη που θα ξεφύγει από τον κομματισμό που εκφράστηκε στις περασμένες δεκαετίες” είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν καλύτερες επιλογές από αυτές που έγιναν στην περιοχή με τους Κώστα Μορφίδη, Βάσω Αγοραστού, Νίκο Ανταμπούφη και Νίκο Καλιαμπάκα.

Στη διάρκεια της συνέντευξής του και απαντώντας στην ερώτηση του Σαμή Καμπουγιούκογλου από την Ελεύθερη ΕΡΤ, ανέφερε ότι δεδομένο είναι πως με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα επανέλθει η ΕΡΤ στην προηγούμενη κατάστασή της και θα επιχειρηθεί να αναβαθμιστεί ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Άσκησε κριτική στο μορφωμα της ΕΡΤ και σχολίασε ότι το Δελτίο Ειδήσεων, ” πρέπει να περνά πρώτα από το γραφείο τύπου της ΝΔ πριν εκφωνηθεί”. Γενικότερα έκανε λόγο για κανόνες διαφάνεις και αξιοπιστίας που απαιτούται στη λειτουργία του τοπίου των ΜΜΕ.

Δημοσκοπήσεις και Συνδικαλιστικά σωματεία με αναφορά στην κοινωνία

20140306_132255Σε ότι αφορά στις δημοσκοπήσεις ανέφερε ότι δεν μπορουν να αποδώσουν την πραγματική εικόνα της κοινωνίας αφού το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών δεν συμμετέχει ενώ έκανε λόγο και για εξαρτήσεις που υπάρχουν, διευκρινίζοντας όμως,   ότι αυτό δεν σημαίνει πως αμφισβητεί τα αποτελέσματά τους που φέρνουν πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αναντοιστοιχία  αυτής της εικόνας με τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια συνδικαλιστικά και επαγγελματικά σωματεία παραδέχθηκε ότι αυτό απασχολεί έντονα το κόμμα. Εκτίμησε ότι σε κάποιο βαθμό υπάρχουν ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει πείσει τον κόσμο να συμμετάσχει στις διαδικασίες και να μην απέχει αλλά και σε  καταστάσεις που ελέγχονται από το “παλιό” κομμάτι της κοινωνίας, που δεν έχει καταρρεύσει όπως συνέβη με το πολιτικό σύστημα.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι είναι πολύ μεγάλος ο προβληματισμός που υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ για να εκφράσει και σε στελεχιακό δυναμικό την πλειοψηφία που έχει στην κοινωνία. Είναι μια μεγάλη συζήτηση, είπε, και πρόσθεσε ότι πολλοί “αγάπησαν το ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά και επιχειρούν να διεισδύσουν επειδή κατέρρευσε ο δικομματισμός αλλά υπάρχει και το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που πρέπει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να διαμορφώσει τη σύγχρονη αριστερά”.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr