Σκουρλέτης: Στα μέσα Μαΐου τα εγκαίνια του ΤΑP. Πλωτός σταθμός στην Αλεξ/πολη

28 Φεβρουαρίου 201610:30

Στα μέσα Μαiου ξεκινά η κατασκευή του αγωγού TAP με μια τελετή στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη στο Κόκκινο.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να κάνουμε έναν πρώτο μίνι απολογισμό των πραγμάτων που έχουν «τρέξει» από το τέλος του Σεπτεμβρίου που αναλάβαμε για δεύτερη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας. 

Έχουνε προωθηθεί μεγάλα έργα στον τομέα του Φυσικού Αερίου όπως είναι ο αγωγός TAP, μάλιστα ξεκινά το έργο αυτό στα μέσα Μαΐου και θα γίνει μία μεγάλη εκδήλωση εγκαινίων με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού και άλλων ξένων ηγετών στην Θεσσαλονίκη. Ξεκινά η κατασκευή του και αυτό σημαίνει τη δημιουργία κατά τη φάση της κατασκευής άμεσα οκτώ χιλιάδων θέσεων εργασίας και έμμεσα, βέβαια, αρκετά συμβόλαια για ελληνικές κατασκευαστικές, και, εταιρείες πάλι ελληνικές που κατασκευάζουν τους σωλήνες. Από εκεί και ύστερα, πάνω σε αυτόν τον αγωγό έρχεται να συνδεθεί ο IGB, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός.

Περιμένουμε τώρα το “Market Test”, το οποίο ολοκληρώνεται τέλος Φεβρουαρίου για να δούμε την οικονομική βιωσιμότητα. Θα είναι ο αγωγός, ο οποίος ξεκινά από τα βόρεια σύνορά μας, πρός την Βουλγαρία και προφανώς θα συνδεθεί και με τον TAP. Και εκεί από την κάτω μεριά, κουμπώνει ο πλωτός σταθμός Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, για να μπορεί να δέχεται LNG. Η κατασκευή του TAP όπως προανέφερα, έχει δρομολογηθεί. Ο IGB βρίσκεται στη φάση του “Market Test” και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε λίγες ημέρες, και, στην υπόθεση του πλωτού σταθμού της Αλεξανδρούπολης, αυτή τη στιγμή αναζητείται ένα εταιρικό σχήμα που θα το αναλάβει. Το τελευταίο έργο είναι πολύ πιο οικονομικό, γιατί είναι ένας πλωτός σταθμός και δεν έχει μεγάλο κόστος συγκριτικά με τα υπόλοιπα. 

Παράλληλα ο Υπουργός Ενέργειεας μίλησε για το γενικότερο ενεργειακό τοπίο

 Αλλά ταυτόχρονα, η μεγάλη διαφορά με την προηγούμενη κατάσταση είναι ότι επί των ημερών της δικής μας κυβέρνησης, έχουμε πια αναδείξει την Ελλάδα σε έναν ενεργητικό παράγοντα στα ζητήματα του ενεργειακού τομέα στην περιοχή. Αναφέρομαι και στις συζητήσεις, όχι μόνο συζητήσεις αλλά και σε αυτά που έχουν δρομολογηθεί μετά το ταξίδι στο Ιράν. Το πρώτο φορτίο αργού πετρελαίου έρχεται ήδη στα ΕΛΠΕ, ανακοινώθηκε χθες, ενώ έχει αρχίσει μία συζήτηση για την αξιοποίηση και για την τροφοδοσία μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη με το ιρανικό φυσικό αέριο είτε μέσω πλοίων με τη μορφή υγροποιημένου αερίου είτε -αλλά αυτό βέβαια είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο- με την κατασκευή αγωγών που θα ξεκινάνε από το Ιράν και θα έρθουν είτε στα παράλια της Τουρκίας είτε θα συναντήσουν κάποια στιγμή τον TAP. Πού όμως πατά η εκτίμηση της πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής που ασκούμε;

Την ίδια ώρα, όπως είδατε και προχθές στη Ρώμη, υπογράφηκε μία πολύ σημαντική συμφωνία όπου παραμένει ζωντανό και θα έλεγα αναθερμαίνεται το σχέδιο της τροφοδοσίας του ευρωπαϊκού νότου με ρώσικο αέριο χωρίς να εγκαταλείπουμε ταυτόχρονα το σχέδιο της ανάπτυξης στο εσωτερικό της χώρας. Δεν μπορεί ο κεντρικός αγωγός του ΔΕΣΦΑ να περνά έξω από τη Λαμία, και, η Λαμία να μην έχει φυσικό αέριο. Ή δεν μπορεί η Πάτρα, η τρίτη πόλη στην Ελλάδα, να μην έχει φυσικό αέριο. Μιλάμε για αναπτυξιακά έργα διακλάδωσης των αγωγών και αυτά μπορούν να γίνουν είτε με επέκταση του δικτύου όπου μπορεί είτε με την κατασκευή  αποθηκευτικών σταθμών σε κάποιες πόλεις όπως το λιμάνι της Πάτρας, που θα τροφοδοτείται από πλοία με τη μορφή υγροποιημένου αερίου και από εκεί θα μεταφερθεί προς την πόλη».

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr