Σκληρή σύγκρουση για τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν

27 Ιουνίου 201412:11

Αντεπίθεση με αερομεταφερόμενες δυνάμεις εξαπέλυσαν οι Ιρακινοί στην περιοχή του Τικρίτ. Άνδρες των ιρακινών ειδικών δυνάμεων αποβιβάστηκαν από ελικόπτερα στο στάδιο της πόλης του Τικρίτ, εντός της ελεγχόμενης από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Λεβαντίνης περιοχής. Ένα πάντως από τα ελικόπτερα καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικά πυρά των ισλαμιστών.

Οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται στο Τικρίτ, αυτή της στιγμή, τη γενέτειρα πόλη του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι μάχες έχουν επικεντρωθεί στην πανεπιστημιούπολη της πόλης. Η πόλη καταλήφθηκε, πριν από δύο εβδομάδες από τους ισλαμιστές. Η κατάρριψη του ελικοπτέρου πάντως αποδεικνύει ότι οι ισλαμιστές διαθέτουν πλέον σημαντικά αντιαεροπορικά όπλα. Οι Ιρακινοί στρατιώτες έχουν καταλάβει τα κτίρια του πανεπιστημίου του Τικρίτ, αντιμετωπίζοντας τις αντεπιθέσεις των ισλαμιστών.

Ο Ιρακινός Στρατός, τις τελευταίες εβδομάδες, έχει υποστεί μια σειρά από βαριές ήττες και πολλές μονάδες του έχουν διαλυθεί. Σύμφωνα με πηγές, έχει καταστραφεί το μισό ιρακινό στράτευμα (εφτά μεραρχίες) με τις απώλειες να αποτιμούνται σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες σε έμψυχο υλικό.

Τις απώλειες προσπαθούν να αναπληρώσουν οι Ιρανοί, με τον διοικητή της «δύναμης Quds», Κασέμ Σουλεϊμανί, να βρίσκεται στο Ιράκ όπου συντονίζει τις ενέργειες και πιθανόν δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο πλευρό των ιρακινών. Ωστόσο και οι επίλεκτες ειδικές δυνάμεις του Ιρακινού Στρατού τείνουν να ανατρέψουν την κατάσταση, όπου έχουν εμπλακεί.

Ιρακινοί κομάντος έχουν επίσης αναλάβει την άμυνα του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας στο Μπαϊζί. Αν η επιχείρηση στο Τικρίτ επιτύχει, θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τους ισλαμιστές, τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε ηθικό επίπεδο.
www.defence-point.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr