Το σκάνδαλο της “λευκής μπλούζας”. Αποκαλύψεις για τη λεηλασία του ΕΟΠΥΥ

25 Αυγούστου 201311:00

Σημεία και τέρατα αποκαλύπτει η έρευνα του υπουργείου Υγείας, με γιατρούς και φαρμακευτικές εταιρίες να είναι πρωταγωνιστές στο “πάρτι” που είχε στηθεί εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα το “ναυάγιο” του Οργανισμού.

Ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζει κάθε μήνα έλλειμμα 100.000.000 ευρώ ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, το 20% των δαπανών του Οργανισμού αφορά διαφθορά.

Τα απίστευτα της υπερσυνταγογράφησης

Οι περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης με προκλητική την εξαίρεση των γενοσήμων είναι ουκ ολίγες. Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής”, γενικός γιατρός της Μακεδονίας συνταγογράφησε 4.388 συνταγές σε ένα μήνα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 150-200 συνταγές την ημέρα. Στις Σέρρες, γιατρός συνταγογράφησε 2.700 συνταγές σε ένα μήνα αξίας 120.000 ευρώ ενώ στο Κέντρο Υγείας της Θράκης δύο γενικοί γιατροί συνταγογράφησαν συνολικά 6.380 συνταγές μέσα σε ένα μήνα. Παθολόγος συνταγογράφησε 33 συνταγές με συνολική δαπάνη 110.000 ευρώ και μέση αξία συνταγής τα 3.400 ευρώ.

Πολλές και οι περιπτώσεις κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Γιατρός συνταγογραφούσε κατά 93% σκευάσματα συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρίας ενώ παθολόγος στην Αττική έκανε το ίδιο κατά 85% με μηνιαίο τζίρο 85.000 ευρώ.

Σε άλλη “κατηγορία”, αυτή των εκτελέσεων σε συγκεκριμένα φαρμακεία: Το 84% της συνταγογράφησης γιατρού παθολόγου στην Αττική εκτελούνταν από ένα φαρμακείο. Η αξία της της συνταγογράφησης του συγκεκριμένου γιατρού αποτελούσε το 95% του τζίρου του φαρμακείου.

Επίσης, γιατρός των Σερρών συνταγογραφούσε και οι εκτελέσεις του ήταν κατά 83% σε φαρμακείο συγγενικού του προσώπου.
Υπάρχουν όμως και ύποπτοι ασφαλισμένοι. Ασφαλισμένος μέσα σε διάστημα ενός μήνα πήρε 15 συνταγές με 785 συνολικό αριθμό κυτίων και δαπάνη περίπου 8.500 ευρώ.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, και μία περίπτωση κατά την οποία υπήρξε συνταγογράφηση και εκτέλεση της συνταγής από τον ίδιο υπολογιστή με το ίδιο ψηφιακό στίγμα.

Γενόσημα

Στα αζήτητα είναι τα γενόσημα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει νόμος που υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία σε ποσοστό 85%. Οι περισσότεροι αναγράφουν το εμπορικό όνομα των φαρμάκων.

Αποτέλεσμα αυτού είναι το μερίδιο των γενόσημων στις συνταγές να παραμένει κάτω από το 20% ενώ στόχος και υποχρέωση της χώρας μας είναι το 60%, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Προειδοποιήσεις Γεωργιάδη στους παραβάτες για φυλάκιση

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη του στην “Ημερησία”, ο υπουργός Υγείας προειδοποιεί τους γιατρούς που θησαυρίζουν μέσω της υπερσυνταγογράφησης και τους προμηθευτές του ΕΣΥ, για τον κίνδυνο της φυλακής.

Καλεί, επίσης, τους παραβάτες να επιστρέψουν μόνοι τους όσο μπορούν γρηγορότερα τα χρήματα, δεσμεύεται για ευνοϊκή μεταχείριση και υπογραμμίζει πως ο έλεγχος που θα γίνει στους γιατρούς θα είναι αναδρομικός, από την πρώτη μέρα που υπάρχει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Πηγή : news247.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr