Σκάνδαλο ΣΕΒΑΘ/ΑΤΕ: Όλο το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας που “εξαφανίστηκε” από την Ξάνθη

20 Φεβρουαρίου 201412:14

Το πλήρες αρχείο του δημοσιεύματος, το οποίο αναφέρεται στο περίφημο σκάνδαλο με τις δανειοδοτήσεις της ΑΤΕ και τα εξαφανισμένα στοιχεία της ΣΕΒΑΘ , που διερευνά η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, παραχώρησε η διεύθυνση της Εφημερίδας στο XanthiPress.gr, μετά την “εξαφάνιση”όλων των φύλλων της εφημερίδας από τα περίπτερα της Ξάνθης, την Τετάρτη που κυκλοφόρησε.

Πρόκειται για το σκάνδαλο, η αποκάλυψη του οποίου ξεκίνησε από την έρευνα του XanthiPress.gr με τα πρακτικά του Δ.Σ. της ΑΤΕ που αποφάσιζε την χορήγηση δανείων, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και  με, ενίοτε, τηλεφωνικές παρεμβάσεις, μέχρι του ποσού των 35 εκατομμυρίων ευρώ και ενώ τα στοιχεία για τη διαχείριση των ποσών έχουν εξαφανιστεί.

Δείτε παρακάτω ή κάνετε κλίκ EΔΩ

Το κείμενο του ρεπορτάζ. Του Γ. Ντάσκα

 Πού πήγαν τα 35 εκατ. ευρώ που δανείστηκε η θρακιώτικη βιομηχανία ντομάτας από την Αγροτική Τράπεζα, με… κρατική εγγύηση; * Πώς εκατοντάδες άτομα απέκτησαν περιουσίες και πλαστές συνταξιοδοτήσεις, σε ένα ατελείωτο πάρτι με δημόσιο χρήμα, επί κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή; * Ποιος θα λογοδοτήσει για τη μαύρη τρύπα των 100 εκατ. ευρώ που θα πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι; * Γιατί η Δικαιοσύνη στέλνει το φάκελο στο αρχείο;

Στη Θράκη υπάρχουν τρεις βιομηχανικές ζώνες, μία σε κάθε νομό. Και για τις τρεις θα χρειαζόταν μια φυλακή ολόκληρη για να φιλοξενήσει εκείνους που με πρόσχημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας έφτιαχναν τεράστιες μονάδες, με τεράστια ποσά από κρατικές επιχορηγήσεις και απλά έπαιρναν τα χρήματα και εγκατέλειπαν τις μονάδεςΠώς γίνεται μια σχετικά μικρή επιχείρηση της περιφέρειας να χρηματοδοτείται με 33 εκατομμύρια ευρώ και σε λιγότερο από ένα χρόνο να πτωχεύει; Πώς γίνεται, παρ’ ότι εισέπραξε το ιλιγγιώδες ποσόν, να εμφανίζεται ότι χρωστάει όλα τα χρήματα που αρχικά χρωστούσε και όχι μειωμένα κατά το ποσόν των 33 εκατομμυρίων που πήρε ως χρηματοδότηση;

Η μηνυτήρια αναφορά Ξυνίδη  προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Η μηνυτήρια αναφορά Ξυνίδη προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Πώς γίνεται η εταιρεία αυτή, που χρηματοδοτήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα, να μην έχει καν αρχεία που να αποδεικνύουν πού πήγαν τα χρήματα και μάλιστα να έχουν εξαφανιστεί οι σκληροί δίσκοι από τους κομπιούτερ της; Πώς δόθηκαν τα χρήματα αυτά από την Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση του Δημοσίου, αν και η εταιρεία είχε πάρει πορεία μη αναστρέψιμη;

Τα ερωτήματα αυτά τίθενται στη Δικαιοσύνη από τον πρώην υπουργό και πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη και αφορούν τη συνεταιριστική επιχείρηση σάλτσας και βιομηχανικής ντομάτας ΣΕΒΑΘ της Ξάνθης.

 Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται ένα φαγοπότι χωρίς όρια στη Θράκη. Κρατικό χρήμα έγινε ιδιωτικές περιουσίες και εκατοντάδες άτομα με πολιτικές καλύψεις έγιναν, μέσω των χρηματοδοτήσεων της Αγροτικής, συνταξιούχοι με ΠΛΑΣΤΑ στοιχεία! Μαύρη τρύπα 100 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από τους φορολογουμένους, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προβεί σε καταλογισμούς εις βάρος της χώρας.

Η υπόθεση είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές αιτίες για τις οποίες τα ελληνικά κρατικά ταμεία άδειασαν από αετονύχηδες, που έδρασαν είτε με τις πλάτες είτε με τη συμμετοχή στελεχών των δύο κομμάτων εξουσίας μετά την πτώση της χούντας.

Σφαγή στην ποδιά της Αγροτικής

  Η Αγροτική Τράπεζα ήταν η κατ’ εξοχήν κρατική τράπεζα και γινόταν σφαγή για το ποια παρέα εξουσίας θα είχε πρόσβαση στα ταμεία της.

Τώρα τη «φόρτωσαν» κατά ένα κομμάτι στον Ομιλο της Πειραιώς για να σώσουν κάποια προσχήματα (ίσως και ονόματα…) και το άλλο κομμάτι απλά το έριξαν στα σκουπίδια των ατέρμονων νομικών διαδικασιών.

  Η Θράκη είναι ένας θαυμάσιος τόπος για προσχήματα και για εύκολο πλουτισμό μέσω των κρατικών επιδοτήσεων «για την ενίσχυση» των ακριτών μας.

Η «Ε» πραγματοποίησε μια αποστολή στους τρεις νομούς της περιοχής και το έγκλημα φαίνεται αμέσως. Στη Θράκη υπάρχουν τρεις βιομηχανικές ζώνες, μία σε κάθε νομό. Και για τις τρεις θα χρειαζόνταν μια φυλακή ολόκληρη για να φιλοξενήσει εκείνους που με πρόσχημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας έφτιαχναν τεράστιες μονάδες, με τεράστια ποσά από κρατικές επιχορηγήσεις και απλά έπαιρναν τα χρήματα και εγκατέλειπαν τις μονάδες.

Το πάρτι, που γιγαντώθηκε στις περιόδους και των δύο κομμάτων εξουσίας, συνεχίζεται και σήμερα με πιο προσεκτικό τρόπο…

Ο φάκελος «Αγροτική-Θράκη» που ανοίγουμε σήμερα είναι χαρακτηριστικός και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς φέρει την υπογραφή του Σωκράτη Ξυνίδη, προσώπου που ανήκε σε κόμμα εξουσίας, έγινε όχι μόνο υπουργός, αλλά και γραμματέας του κόμματος.

Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβρη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όσα αναφέρει είναι ενδεικτικά του εγκληματικού τρόπου λειτουργίας του κράτους:

1Εγινε πλημμύρα, λέει, στην Ξάνθη το 2004 και χάθηκαν τα έγγραφα με τα έξοδα εκατομμυρίων.

2 Είχαν ξεχάσει 3 χρόνια το πόρισμα ελέγχου στο συρτάρι.

3Είναι αδύνατος ο εντοπισμός στοιχείων γιατί τα έβαλαν σε δωμάτιο-αποθήκη και εκεί μπερδεύτηκαν με άλλα.

Ο κ. Ξυνίδης ζήτησε στοιχεία για την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή, δηλαδή 2004 έως 2009, αλλά το πόρισμα που βγήκε επιβεβαιώνει το φαγοπότι της περιόδου αυτής, αλλά το επεκτείνει και αναφέρει ότι το ίδιο πάρτι γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή τα χρόνια της διακυβέρνησης Σημίτη.

Η συνολική ζημιά των κρατικών ταμείων είναι 100 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την έρευνά μας στην περιοχή βρήκαμε ενδείξεις ότι τα χρήματα αυτά έγιναν ιδιωτικές περιουσίες μεγάλης αξίας και κάποιες μαρτυρίες δείχνουν και μεταφορά σημαντικών ποσών στο εξωτερικό.

Το απογοητευτικό είναι το προσχηματικό μπλοκάρισμα της Δικαιοσύνης.

Είναι δυνατόν εισαγγελέας να βάζει στο αρχείο την υπόθεση γράφοντας επί λέξει:

«…οι οικονομικοί επιθεωρητές δεν μπορούν να εξακριβώσουν και να ελέγξουν τον τρόπο διάθεσης των εσόδων από τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης, που είχαν σαν αποτέλεσμα την προπεριγραφείσα οικονομική κατάσταση… παραμένει αναπάντητο το βασικό ερώτημα των αιτίων που οδήγησαν στην αδυναμία των διοικήσεων της εταιρείας να ανταποκρίνονται με τα έσοδα της εταιρείας στις υποχρεώσεις προς τρίτους…».

Ποια είναι τα έσοδα; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις;

Τα έσοδα είναι οι κρατικές επιχορηγήσεις.

Οι υποχρεώσεις είναι να τηρούν βιβλία για το πού, πόσα και γιατί πλήρωσαν.

Η εισαγγελέας της Ξάνθης διέταξε έλεγχο με οικονομικούς επιθεωρητές, δεν πήρε απαντήσεις και αντί να τους στείλει όλους στο εδώλιο, έβαλε την υπόθεση στο αρχείο!

Ηταν πράγματι αδύνατο να βρεθούν στοιχεία;

Οχι βέβαια.

Γράφει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο κ. Ξυνίδης, επισημαίνοντας προκλητικές τής νοημοσύνης συμπτώσεις:

«Από την εισαγγελική έρευνα επιβεβαιώθηκαν τα παρακάτω:

1Πράγματι η ΣΕΒΑΘ δανειοδοτήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα από το έτος 2004 ώς το έτος 2009 με 18 συνεχόμενες συμβάσεις με το ποσό των 34.936.738 ευρώ.

2Πράγματι οι δανειοδοτήσεις δόθηκαν “χάριν σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας”.

3Πράγματι, παρότι δόθηκαν τα δάνεια των 35 εκατομμυρίων ευρώ, η εταιρεία συνέχισε να χρωστά ίδιο ποσό, δηλαδή 30 εκατ. σε τρίτους και 61 εκατ. στο Δημόσιο.

4Πράγματι έχουν ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ τα αρχεία που αποδεικνύουν την κίνηση του λογιστηρίου και μάλιστα έχουν εξαφανιστεί οι σκληροί δίσκοι των ηλεκτρονικών υπολογιστών που περιείχαν τα σχετικά αρχεία-στοιχεία».

Η διαχρονική κοροϊδία

Ο κ. Ξυνίδης επισημαίνει τη διαχρονική κοροϊδία μέσω συμπτώσεων:

Α. Αν και οι ορκωτοί λογιστές διαπιστώνουν από το 2006 ότι η εταιρεία δεν τηρεί βιβλία και φορολογικά στοιχεία από το 2000, εντούτοις συνεχίζει να χρηματοδοτείται από την Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση του Δημοσίου.

Αυτό το φαγοπότι συνεχίζεται μέχρι τις 21 Γενάρη του 2008, οπότε δίδεται εντολή ελέγχου από το Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Επί 2,5 χρόνια δεν γίνεται κανένας έλεγχος.

Στις 7 Απριλίου 2010, ενώ πια είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ξυνίδης υπουργός, καταθέτει μηνυτήρια αναφορά. Μέσα σε 4 μήνες, τον Αύγουστο του 2010, συντάσσονται εκθέσεις ελέγχου «για να γίνει λογιστικός υπολογισμός προστίμων, αφού ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ».

Β. Στις 30 Μαρτίου 2011 ο ελεγκτής που ορίστηκε από τον εισαγγελέα για τον έλεγχο ζήτησε από το Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης τις εκθέσεις ελέγχου και το αποτέλεσμά τους.

Την επόμενη ημέρα ακριβώς το Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης υπέβαλε στην Εισαγγελία Ξάνθης μήνυση κατά της εταιρείας για το «πάρτι».

Υπάρχει ιδιοτέλεια και ευρεία συμμετοχή για «πολιτικά οφέλη» σε όλα αυτά;

Οι συντάξεις-μαϊμούδες

Γράφει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο κ. Ξυνίδης, ανοίγοντας και την πληγή των συντάξεων-μαϊμούδων:

«Πρέπει να ερευνηθεί εάν “η πλημμύρα του 2004”, που κατέστρεψε τα αρχεία, αλλά και η μετέπειτα ανυπαρξία τους σχετίζεται με το μεγάλο σκάνδαλο της διοχέτευσης πλαστών ενσήμων του ΙΚΑ στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, με βάση τα οποία συνταξιοδοτήθηκαν ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ άτομα, κυρίως προερχόμενα από τα λεγόμενα συνεταιριστικά εργοστάσια και υπήρξαν και συνδικαλιστικά στελέχη ή συγγενείς τους. Οπως επανειλημμένα ακούστηκε στην τοπική κοινωνία, το “στρατηγείο” της διοχέτευσης των πλαστών ενσήμων ήταν το λογιστήριο της ΣΕΒΑΘ…».

Μήπως είναι φημολογία που υιοθετεί αβασάνιστα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ;

Ο ίδιος γράφει στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

«…Πολλοί “συνταξιούχοι” της ΣΕΒΑΘ εμπλέκονται στο σκάνδαλο και ήδη κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά από ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν κατόπιν αναφορών της Διοίκησης του ΙΚΑ. Ενδεχομένως στις ποινικές αυτές δικογραφίες, οι οποίες περιέργως έχουν διασπαρεί σε Αθήνα – Καβάλα – Ξάνθη, μεμονωμένα και όχι ως συνολική δικογραφία να αναφέρεται ο ρόλος του λογιστηρίου της ΣΕΒΑΘ στο σκάνδαλο…»

Μήπως δεν είχαν αντιληφθεί τα υψηλά κλιμάκια της Αγροτικής και της πολιτικής το φαγοπότι;

Στις 14 Οκτώβρη 2004 το Συμβούλιο Χορηγήσεων της Αγροτικής Τράπεζας δέχεται εισήγηση της Διεύθυνσης Μεγάλων Πελατών, που λέει ότι «η εταιρεία ζητά δάνεια με κύριο επιχείρημα ότι πρέπει να βοηθηθεί γιατί βρίσκεται σε ακριτική περιοχή», αλλά «δεν έχει δυνατότητες επιβίωσης»…

Παρ’ όλ’ αυτά τα εκατομμύρια έπεφταν αφειδώς και τώρα προσπαθούν να εξαφανίσουν στοιχεία, σκληρούς δίσκους και να διασπείρουν τις δικογραφίες, ώστε να μη φανούν τα αποτελέσματα από το χωρίς όρια φαγοπότι…

ele 1ele 2ele 3

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr