skandalidis_papadopoulou_xanthi

Οι πρώτοι 11 τίτλοι αγροτικής γης στην Ξάνθη από τον Κ. Σκανδαλίδη (video)

27 Δεκεμβρίου 201109:50

skandalidis_papadopoulou_xanthi

Η υπογραφή των πρώτων συμβολαίων για τη μίσθωση αγροτικής γης υπεγράφη στην Ξάνθη, το πρωί της Τρίτης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη και τους 11 πρώτους δικαιούχους της περιοχής.

Πρόκειται για την πανελλαδική έναρξη του προγράμματος του Υπουργείου που αφορά στη 20ετή  μίσθωση εκτάσεων του Υπουργείου σε νέους πτυχιούχους αγρότες για γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Στην περίπτωση της Ξάνθης αφορούν κατά  33% σε αγροτική γή και κατά 66% σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης και αρμόδιος Υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας, ο Αν. Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Ούστογλου.

Οι πρώτοι  τίτλοι στην Ελλάδα αφορούν σε 29 αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 180 στρεμμάτων στην περιοχή της Ξάνθης, τις πρώτες από τις 228 αιτήσεις που έχουν γίνει μέσω ίντερνετ για τα 164 αγροτεμάχια που είναι διαθέσιμα στην Ξάνθη. Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα που ξεκίνησε το πρόγραμμα, υποβλήθηκαν χιλιάδες αιτήσεις για εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και υπολογίζεται ότι μέσα στο 2012 θα έχε μισθωθεί έκταση 1 εκατομμυρίου στρεμμάτων.

Κ. Σκανδαλίδης: Χαίρομαι που ξεκινά από την Ξάνθη

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, είναι πολύ χαρούμενος που από μια ακριτική περιοχή ξεκινά μια νέα εποχή για την επένδυση στον πρωτογενή τομέα που πρέπει να αποτελέσει διέξοδο για τη χώρα, με βάση της πλουτοπαραγωγικές πηγές της, ενω δεν παρέλειψε να συγχαρεί την Π.Ε. Ξάνθης για την ταχύτητα με την οποία υιοθέτησε και υλοποίησε όλη τη διαδικασία, ταχύτατα και πρώτη στην Ελλάδα.

Σε συνδυασμό με περιβαλλοντική αντίληψη και πολιτιστική άνοδο είναι μια διέξοδος από την κρίση, σημείωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Οι άνθρωπου που βλέπω μπροστά μου είναι νέοι άνθρωποι. «Πίστευα ότι θα πήγαιναν παλιοί αγρότες να πάρουν τη γή, όμως βλέπω νέους ανθρώπους που μπορούν να εκσυγχρονίσουν το δυναμικό της χώρας και να πατήσουν γερά στα πόδια τους.» σημείωσε ο Υπουργός.

Συνολικά 13 εκατομμύρια στρέμματα ανήκουν στην περιουσία του Υπουργείου, η οποία αν δοθεί συνδυασμένα στ θα αυξήσει κατά 10% τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θα τονώσει την οικονομία, ανέφερε ο Υπουργός. Ουσιαστικά, αυτά τα αγροτεμάχια προκύπτουν από διασταύρωση διαφόρων πληροφοριών που υπάρχουν στις υπηρεσίες του Υπουργείου, ελέγχεται από την Περιφέρεια – ένα προς ένα-  πριν δοθεί στους δικαιούχους.

Ικανοποιημένοι οι δικαιούχοι, αλλά προβληματισμένοι για το μέλλον

Το πρόγραμμα προβλέπει ότι μισθώνονται για χρονική διάρκεια 20 ετών, μέχρι 100 στρέμματα σε φυσικά πρόσωπα με ενοίκιο 5 ευρώ το χρόνο ενώ μέχρι τα 300 στρέμματα μπορούν να μισθώσουν συνεταιρισμοί. Οι μεγαλύτερες εκτάσεις – όπως αυτές στο γεωθερμικό πεδίο της Ξάνθης- θα μπουν σε διαδικασία δημοπρασίας.  Οι δικαιούχοι μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πρόγραμμα, και δήλωσαν, παρόλα αυτά, προβληματισμένοι για το μέλλον και την απόδοση της γης που μισθώνουν. Ανάμεσά τους μια νεαρή γεωπόνος, η Ιωάννα Παπαδοπουλου, που σκέφτεται να καλλιεργήσει αρωματικά φυτά στα 25 στρέμματα που μισθώνει στην περιοχή της Λεύκης. Οι περισσότεροι έμαθαν για το πρόγραμμα από το ίντερνετ και ανέφεραν ότι οι διαδικασίες ήταν απλές και πολύ γρήγορες.  

Σ. Ξυνίδης: “Να κάνουμε περισσότερα, έμφαση στη Γεωθερμία”

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε περισσότερα πράγματα», είπε με αφορμή την εκδήλωση ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης. “Αυτή η δύσκολη καμπή για τη χώρα θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο. Υπάρχει ήδη μεγάλη συνεργασία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων της Ξάνθης, όπως και το ζήτημα των αναδασμών, ανέφερε ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης.

Σε σχέση με τις δημόσιες εκτάσεις (του άρθρου 5) που εκμεταλλεύονται αγρότες μακροχρόνια και τη δυνατότητα εξαγοράς τους, έγινε γνωστό ότι υπάρχουν 2000 αιτήσεις στο Νομό Ξάνθης, για τις οποίες το Υπουργείο δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως ανέφερε ο Κ. Σκανδαλίδης. Παράλληλα σε σχέση με τη νομιμοποίηση των γεωτρήσεων, αρχικά θα δοθεί η δυνατότητα παράτασης  της χρήσης τους ενώ, υπάρχει σε εξέλιξη μελέτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για ένα  ολοκληρωμένο σχεδιασμό μέχρι το 2012

Δριβελέγκας: Θα βοηθήσουμε την τευτλοκαλλιέργεια.

Το θέμα της τευτλοκαλλιέργειας συζητήθηκε με τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιάννη Δριβελέγκα, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. «Πήραμε την ποσόστωση αρκετών τόνων στη χώρα, χωρίς να υπάρχει πραγματικά καλλιέργεια. Επειδή όμως υπάρχει βούληση να συνεχιστεί η τευτλοκαλλιέργεια , πήραμε την απόφαση για μια ολοκληρωμένη διαχείριση για 5 χρόνια, εξασφαλίζοντας ποσό 12 εκατομμυρίων ευρώ από την τρέχουσα και την επόμενη προγραμματική περίοδο» σημείωσε.  «Θα βοηθήσουμε να υπάρξει καλλιέργεια. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις. Ειδικότερα στην Ξάνθη θα υπάρξει το κέντρο συγκέντρωσης ώστε να μπει η χώρα στην τευτλοκαλλιέργεια με πολύ καλές τιμές (στα επίπεδα του 2009) πέρα από τα άλλα μέτρα ενίσχυσης, όπως στα εφόδια. Παράλληλα θα δοθεί ένα πριμ στους καλούς παραγωγούς, με αύξηση περίπου 20%, σύμφωνα με το Γιάννη Δριβελέγκα.

Θετική εικόνα στη Γεωργία, σύμφωνα με τον Υπουργό Κ. Σκανδαλίδη

Κατά τα άλλα, στη Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε ο Υπουργός Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο υλοποιεί το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με απορροφηγητικότητα 48 %, καταγράφεται  αύξηση των εξαγωγών κατά 4% και μείωση του εμπρικού ισοζυγίου. Επίσης, διαμορφώνεται το νέο νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που θα σημάνει την κατάργηση περίπου των μισών συνεταιρισμών, οι οποίοι σήμερα είναι “σφραγίδες”.

Οι δικαιούχοι στην Ξάνθη

Μακρόπουλος Γεώργιος, Μπακέας Κωνσταντίνος,Χασάν Ογλού Φερούκ, Τσούζης Αντώνιος, Μολλά Ερόλ, Γαρωνίδης Αναστάσιος, Σιδηρόπουλος Πέτρος, Φραγκιαδάκης Μιχαήλ, Μπάρμπας Γεώργιος, Παπαδοπούλου Ιωάννα, Χατζηεμμανουήλ Σπυρίδων.

skandalidis_antiperifereia_xynidis_karalidis_aris


skandalidis_dikaiouxoi_xanthi

skandalidis_xanthi_3skandalidis_xanthi_4skandalidis_xanthi_titlos

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr