Σύσκεψη Περιφέρειας και υπηρεσιών για τα αναχώματα. Αναζητούνται ισχυρότερες λύσεις για τον Έβρο

22 Ιανουαρίου 201616:23

Σύσκεψη εργασίας με σκοπό τη διαχρονική αποτίμηση αναφορικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα της ευρύτερης λεκάνης απορροής στον Έβρο, προκάλεσε στην Αλεξανδρούπολη, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης. Στην σύσκεψη συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Εξακουστός καθώς επίσης οι Διευθύνσεις Δημοσίων Έργων , Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και το σύνολο των μηχανικών.

Ιδιαίτερο σημείο προβληματισμού-πρόκλησης της συνάντησης του Περιφερειάρχη ΑΜΘ, αποτέλεσε ότι στις ίδιες περιοχές που διαπερνούν οι ποταμοί Έβρος, Άρδας και Ερυθροπόταμος, οι πιέσεις και τα προβλήματα, από την εκάστοτε ανοδική στάθμη των υδάτων, εδώ και δεκαετίες, επαναλαμβάνονται στα ίδια περίπου σημεία. Οι δε τεχνικές λύσεις που εφαρμόζονται διαχρονικά, βασίζονται στο ίδιο σκεπτικό, με το δεδομένο ύψος αναχωμάτων που τα καθιστούν ευάλωτα.

Με τη διαπίστωση αυτή και με εκτενή εξέταση όλων των δεδομένων από τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης έθεσε επιτακτικά την ανάγκη συνολικής επαναπροσέγγισης του ζητήματος, παρότι η Περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα της ανακατασκευής, παρά μόνο της συντήρησης των αντίστοιχων έργων. Ζήτησε δε από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες επεξεργασμένες προτάσεις και λύσεις που να λαμβάνουν υπόψη τη δραματική κλιματική αλλαγή, ώστε- στο μέτρου του εφικτού- να αποφεύγονται επαναλαμβανόμενες καταστροφές που επιβαρύνουν σημαντικά τους πολίτες στην περιοχή και τα οικονομικά της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δήλωσε χαρακτηριστικά με αφορμή την συνάντηση:«Είμαι προβληματισμένος για την κατάσταση στον Έβρο. Συνολική λύση με διακρατική συμφωνία δεν διαφαίνεται στον ορατό χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς, πρέπει να σχεδιάσουμε σε ρεαλιστική βάση, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή κι επανεκτιμώντας τα αδύνατα μας σημεία. Τα έργα στην πλειοψηφία τους, έως τώρα είναι αποκατάστασης, έγιναν υπό συνθήκες ισχυρής πίεσης. Τώρα προσεγγίζουμε ισχυρότερες λύσεις και απαντήσεις».

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr