Συρία: Πυρά ελεύθερων σκοπευτών κατά των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα

26 Αυγούστου 201316:15

Τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τους επιθεωρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στα περίχωρα της Δαμασκού για να διεξάγουν ελέγχους μετά από καταγγελίες για χρήση χημικών σε επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του οργανισμού, λόγω της επίθεσης η αποστολή των επιθεωρητών ματαιώθηκε προσωρινά με το Reuters να μεταδίδει ότι συνεχίζεται μετά την αντικατάσταση του αυτοκινήτου που δέχθηκε τα πυρά. «Οι επιθεωρητές δέχθηκαν πολλαπλά πυρά από άγνωστους ελεύθερους σκοπευτές στην αποστρατικοποιημένη ζώνη» είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα επίθεση με όλμους κατα της περιοχής της κεντρικής Δαμασκού, όπου βρίσκεται και το ξενοδοχείο «Four Season», όπου έχουν καταλύσει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Και για τα δύο περιστατικά τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν ότι ευθύνονται οι αντικαθεστωτικοί.

Σύρος πρόεδρος προς ΗΠΑ: Θα αποτύχετε αν εισβάλλετε στη Συρία
Την ίδια ώρα ευθεία προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ότι τα σχέδιά τους για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία είναι καταδικασμένα σε «αποτυχία» απηύθηνε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-‘Ασαντ, ο οποίος χαρακτήρισε «παράλογους» και πολιτικά υποκινούμενους τους ισχυρισμούς της Δύσης για επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς του.

«Οι δηλώσεις πολιτικών ανδρών στις ΗΠΑ και στη Δύση, αποτελούν προσβολή της κοινής λογικής. Οι ΗΠΑ θα υποστούν μια αποτυχία, όπως σε όλους τους προηγούμενους πολέμους, αρχής γενομένης από το Βιετνάμ, εάν αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία», τονίζει ο ‘Ασαντ σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.

«Η Αμερική πραγματοποίησε πολλούς πολέμους και ποτέ δεν πέτυχε τους στόχους για τους οποίους κήρυξε τους πολέμους αυτούς», πρόσθεσε ο σύρος πρόεδρος.

«Δεν κατάφερε να πείσει τους λαούς για το δίκαιο χαρακτήρα των πολέμων αυτών ούτε να επιβάλει την ιδεολογία της στις χώρες αυτές», τόνισε ο ‘Ασαντ.

Ο σύρος πρόεδρος κατηγόρησε «ορισμένους δυτικούς ηγέτες» ότι δε γνωρίζουν την ιστορία και ότι δεν έχουν πάρει μαθήματα από αυτήν.

«Πήραν μαθήματα από τα τελευταία 50 χρόνια; Θα έπρεπε να μελετήσουν τα έγγραφα των προκατόχων τους, οι οποίοι έχασαν όλους τους πολέμους, αρχής γενομένης από το Βιετνάμ, ως τις μέρες μας», τόνισε αναφερόμενος στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Δεν έχουν καταλάβει ότι όλοι αυτοί οι πόλεμοι δεν έφεραν τίποτα άλλο από καταστροφή και αστάθεια στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου», συνέχισε ο σύρος πρόεδρος.

Ο ‘Ασαντ, ο οποίος υποστηρίζει ότι μάχεται «κατά των τρομοκρατών» στη Συρία, προειδοποίησε τη Δύση ότι «η τρομοκρατία δεν είναι ένα χαρτί που το παίζεις μια φορά και μετά το ξεχνάς».

«Κανένας δε θα καταφέρει να μετατρέψει τη Συρία σε μαριονέτα της Δύσης», τόνισε.

Ο σύρος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι συριακές δυνάμεις ήσαν κοντά στον τόπο που οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων την περασμένη εβδομάδα.

«Θα έκανε χρήση χημικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής μια χώρα σε μια περιοχή που είναι συγκεντρωμένες οι δυνάμεις της; Αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την κοινή λογική», επεσήμανε ο ‘Ασαντ.

Πηγή : Πρώτο Θέμα

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr