Ο Άνθιμος και οι συντηρητικοί χριστιανοί της Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση εναντίον της ίδρυσης τμήματος ισλαμικών σπουδών στο ΑΠΘ

1 Δεκεμβρίου 201414:25
Με τον πιο γλαφυρό τρόπο, το δημοσίευμα του VICE παρουσιάζει το κλίμα που επικράτησε στην συνάθροιση που η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης εναντίον της ίδρυσης του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ. Στην εκδήλωση πρωταγωνίστησε ο Μητροπολίτης Άνθιμος εναντίον του οποίου έχει τοποθετηθεί δημόσια η σύσσωμη εκκλησιαστική ηγεσία της Θράκης, για το επίμαχο ζήτημα,ενώ η Πανεπιστημιακή κοινότητα και η σύγκλητος τάσσονται συντριπτικά υπέρ της ίδρυσης του Τμήματος.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του vice.com

​Το κρύο πάγωνε το πρόσωπο το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη κι όμως στην είσοδο του κτιρίου της Μητρόπολης, από την πλευρά της Βογατσικού, ο κόσμος έφτανε ως έξω στον δρόμο. Στον χώρο υποδοχής, γυναίκες με τα μαλλιά πιασμένα κότσο και άλλοι πιστοί χριστιανοί διένειμαν εκκλησιαστικά φυλλάδια, ενώ κάθε τόσο προσέρχονταν παπάδες και καλόγεροι, που καταλάμβαναν τις μπροστινές θέσεις της αίθουσας τελετών με τα μπορντό βελούδινα παραπετάσματα στους τοίχους και τη βαριά διακόσμηση. Την υπόλοιπη αίθουσα γέμιζαν αποπνικτικά καλοντυμένα ζευγάρια συντηρητικών του κέντρου, ακραίοι του χριστιανισμού και μοναστικές φιγούρες με αραιά γένια και διφορούμενο βλέμμα. Επισήμως, την ημερίδα κατά της ίδρυσης Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ διοργάνωναν φοιτητές της σχολής που αντιδρούν σε αυτή την απόφαση. Ωστόσο, η παρουσία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου και του Πειραιώς Σεραφείμ, οι οποίοι μοιράζονταν την πρώτη σειρά των θέσεων, μάλλον δεν επέτρεπε παρερμηνείες.

Την εκδήλωση άνοιξε μια ομάδα 20χρονων φοιτητών, που ανέβηκε στο βήμα κι έψαλε εκκλησιαστικούς ύμνους. Έπειτα, δύο φοιτητές που έπιαναν το στήθος τους κάθε φορά που αναφερόταν σε κάποιον ιεράρχη, προλόγισαν το θέμα: «Την ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών την ψήφισαν οι καθηγητές και η σύγκλητος, την υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας, όμως μόνο ο Χριστός, η Παναγία και οι Νεομάρτυρες μπορούν να την αποτρέψουν». Οι ίδιοι χαρακτήρισαν την απόφαση «ολέθρια», είπαν ότι το Ισλάμ είναι «πρόδρομος του αντίχριστου» και αναρωτήθηκαν «πώς θα μπορούσαν, φευ, να καθίσουν στα ίδια φοιτητικά έδρανα μαζί με μουσουλμάνους που αρνούνται τον τριαδικό Θεό»…

Έπειτα στο βήμα προσήλθε ο μητροπολίτης Άνθιμος. «Πρόκειται για εγκληματική προσπάθεια. Είναι δυνατόν να συνυπάρξει το Ισλάμ, η χειρότερη απειλή στον κόσμο που τρομάζει την Οικουμένη, με τη χριστιανική θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Αν ναι, τότε σε δύο χρόνια οι Τούρκοι θα καυχιούνται ότι έφτασαν ως τη Θεσσαλονίκη» είπε ο οικοδεσπότης και καταχειροκροτούμενος προανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ εφόσον το θέμα περάσει από τη Βουλή.

Η ίδρυση προγράμματος ισλαμικών σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ – για την ακρίβεια «Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών» – εγκρίθηκε από τους καθηγητές της Σχολής τον περασμένο Μάρτιο, με ψήφους 23 υπέρ και 6 κατά. Το πρόγραμμα τετραετούς διάρκειας είναι αυστηρά ακαδημαϊκό και σε αυτό μπορούν να φοιτήσουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι απόφοιτοι θα είναι θεολόγοι εξειδικευμένοι στο Ισλάμ και στην μουσουλμανική θεολογία, εξέλιξη πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα.

Η ανεπίσημη κυβερνητική γραμμή λέει ότι το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο μέτρων για ολική επαναφορά της ελληνικής πολιτείας στη Θράκη, η οποία εγκαινιάστηκε με την εφαρμογή του νόμου για την πρόσληψη των ιεροδιδασκάλων. Η διπλωματική συντάκτρια των ΝΕΩΝ Αριστοτελία Πελώνη έγραφε τον περασμένο Μάρτιο: «Παρότι δεν λέγεται δημοσίως, εκτός από ακαδημαϊκή κατάρτιση το πρόγραμμα πετυχαίνει διπλό στόχο, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους μειονοτικούς επιθυμούν να γίνουν ιεροδιδάσκαλοι, να μη χρειαστεί να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι επίδοξοι μουφτήδες της Θράκης εκπαιδεύονταν είτε στην Τουρκία είτε στη Σαουδική Αραβία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα»…

Φλογερές αντιδράσεις ξέσπασαν αμέσως. Μερίδα καθηγητών της Θεολογικής που διαφωνούν διοργάνωσαν ημερίδα, με υποχρεωτική παρακολούθηση εν ώρα μαθήματος, στην οποία συμμετείχε αρθρογράφος της «Ελεύθερης Ώρας»! Καταγγέλθηκε η κυβέρνηση και οι «εξωνημένοι ρασοφόροι» του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, καθώς και οι μητροπολίτες της Θράκης που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει μουσουλμανικές σπουδές. Οι ίδιοι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι είχαν κυκλοφορήσει τότε αφίσες-επικηρύξεις με τα ονόματα των καθηγητών της Σχολής που στηρίζουν την απόφαση. Οι αντιδρώντες γρήγορα συσπειρώθηκαν γύρω από τον μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει ​ότι για αυτή την υπόθεση θα χυθεί αίμα.

Έως σήμερα η επίσημη εκδοχή της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Α. Λοβέρδο, είναι ότι η απόφαση εντάσσεται στη γενικότερη επιστημολογική ενασχόληση του Τμήματος Θεολογίας με τον τομέα της Θρησκειολογίας, που προάγει επιστημονικά ιστορικά-κριτικά τη μελέτη των θρησκειών και ειδικώς του Ισλάμ. Ούτε και ο ίδιος, όμως, ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διαχείριση της υπόθεσης, δηλώνοντας ότι ​δεν μπορεί να παρέμβει στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

Στο μεταξύ, στην αποπνικτικά γεμάτη αίθουσα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης είχε ανέβει ο Πειραιώς Σεραφείμ, ίσως αυτό που οι περισσότεροι περίμεναν. «Η νέα τάξη πραγμάτων» πρόλαβε να πει και το κοινό αμέσως ξέσπασε σε ενθουσιώδες χειροκρότημα, «απεργάζεται σχέδιο για την ισλαμοποίηση της Ευρώπης και της Ελλάδας. Με τι συνείδηση ψήφισαν οι καθηγητές της Θεολογικής κάτι τόσο αποτρόπαιο; Η συνύπαρξη θα είναι επικίνδυνη, θα προκληθεί έξαρση του φονταμενταλισμού στην Ελλάδα»… Ο ίδιος περιέγραψε το Ισλάμ ως «λαοπλάνο θρησκεία» και «πρόδρομο του αντίχριστου», αφού όπως είπε «ο ίδιος ο Μωάμεθ είχε υποπέσει στα άνομα αμαρτήματα της αιμομιξίας και της παιδοφιλίας». Κι επίσης σημείωσε: «Το ανίερο συμπίλημα του Κορανίου έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τον πρόσφατο αντιρατσιστικό νόμο, καθώς το ίδιο στοχοποιεί θανάσιμα όσους αρνούνται αυτά που διδάσκει».

Το κοινό ενθουσιασμένο από τον Πειραιώς ελάχιστο ενδιαφέρον έδειξε για τον χαιρετισμό του πρώην υπουργού Στέλιου Παπαθεμελή αλλά και την παρουσία στην εκδήλωση του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Ορφανού. Κόσμος μπαινόβγαινε στην αίθουσα και συνωστιζόταν στον προθάλαμο, τα σκαλιά ήταν γεμάτα κόσμο, όταν τον λόγο πήραν συντηρητικοί καθηγητές πανεπιστημίου ως οι κεντρικοί πια ομιλητές της εκδήλωσης. Στις εισηγήσεις τους υποστήριξαν ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είναι ορθόδοξη χριστιανική και όχι θρησκειολογική σχολή, επομένως είναι ακαδημαϊκά και δεοντολογικά αναρμόδια να διδάξει το Κοράνι. Οι ίδιοι είπαν ότι οι μουσουλμανικές σπουδές θα τραυματίσουν το κύρος του ΑΠΘ, αφού δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν με τις χριστιανικές σπουδές! Έφτασαν στο σημείο να αναρωτηθούν γιατί δεν ζητήθηκε η γνώμη του μητροπολίτη Άνθιμου για όλα αυτά, πολλές φορές αναφέρθηκαν στην επέλαση των τζιχαντιστών του ISIS, ενώ κάποιοι έκαναν ένα βήμα παραπάνω, υπολογίζοντας ότι με τον ρυθμό που φθάνουν μετανάστες στην Ελλάδα, σε 10 χρόνια οι μουσουλμάνοι θα αριθμούν περισσότερο από 4.000.000 πληθυσμό. «Ο ίδιος κίνδυνος αναδύεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου κλείνουν εκκλησίες και ανοίγουν τζαμιά» ειπώθηκε κάποια στιγμή και το κοινό ως έξω στον διάδρομο ερεθίστηκε ξανά.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr