Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: Τα νησιά του Αιγαίου είναι δικά μας

29 Οκτωβρίου 201619:57

Νέο προκλητικό ”χτύπημα” ήρθε σήμερα ξανά από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, σε σχέση με τα ελληνικά εδάφη, καθώς ο ίδιος σε ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης ήταν… τουρκικά και έχουν στοιχεία τουρκικού πολιτισμού.

Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας. Εγώ μίλησα για τη Λωζάννη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε την ιστορία μας, μνημεία μας, τζαμιά μας. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;

Είναι ένα ακόμα περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε ένα μπαράζ αμφισβητήσεων των συνόρων της Τουρκίας που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ, και ορίστηκαν στη Λωζάννη το 1923.

Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους πάντως, η ρητορική του κ. Ερντογάν αφορά πρωτίστως το εσωτερικό ακροατήριό του, την κεμαλιστική αντιπολίτευση και τυχόν βλέψεις που μπορεί να έχει ο Τούρκος ηγέτης στην περιοχή της Μοσούλης, στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα διεκδικεί να συμμετάσχει στρατιωτικά στην εν εξελίξει επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και να έχει θέσει στο τραπέζι όπου θα κριθεί το μέλλον της περιοχής.

Σημειώνεται, δε, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μιλήσει για τους τουρκικούς πληθυσμούς που ζουν στο βόρειο Ιράκ και την ανάγκη να προστατευθούν.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr