Συνεχίζεται η διπλωματική κρίση ανάμεσα σε Κίνα και Καναδά

22 Αυγούστου 201909:49

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό τόνισε χθες Τετάρτη ότι η Οτάβα «δεν θα υποχωρήσει» μπροστά στην Κίνα, απεναντίας θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ωστόσο ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως σκοπός της κυβέρνησής του δεν είναι να κλιμακώσει τη διμερή διένεξη, μεσούσης της σοβαρής διπλωματικής κρίσης η οποία άρχισε να εκτυλίσσεται μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας Huawei τον Δεκέμβριο.

Εξάλλου, ο Τριντό προέτρεψε για άλλη μια φορά τις κινεζικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση έναντι των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, παρά το ότι η κινεζική πρεσβεία στην Καναδά πρόσφατα απαίτησε η Οτάβα να πάψει να «αναμιγνύεται» στις κινεζικές εσωτερικές υποθέσεις.

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Κίνα είναι μια δύναμη που ενισχύεται και ολοένα περισσότερο διεκδικεί ισχυρότερη θέση στη διεθνή τάξη», παρατήρησε ο Τριντό κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων του Μόντρεαλ (CORIM).

«Αλλά μην απατάσθε: πάντοτε θα υπερασπιζόμαστε τους Καναδούς και τα καναδικά συμφέροντα», συνέχισε.

«Εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχουμε τη συνήθεια να χειριζόμαστε άμεσα, και επιτυχώς, τους σημαντικότερους εταίρους μας. Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, αλλά την ίδια ώρα δεν θα κάνουμε πίσω», συμπλήρωσε.

Η σύλληψη στις αρχές Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ της Μενγκ Ουάνγκζου, της κόρης του ιδρυτή της Χουάγουεϊ και οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού της κινητής τηλεφωνίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, οι αρχές των οποίων ζητούν την έκδοσή της, πυροδότησε διπλωματική κρίση χωρίς προηγούμενο στις σχέσεις της Οτάβας με το Πεκίνο.

Έκτοτε, οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν τον καναδό πρώην διπλωμάτη Μάικλ Κόβριγκ και τον συμπατριώτη του σύμβουλο Μάικλ Σπέιβορ —τους κατηγορούν για κατασκοπεία— ενώ επέβαλαν τη θανατική ποινή σε άλλους Καναδούς, που κατηγορούνταν για διακίνηση ναρκωτικών, και πάγωσαν τις εισαγωγές χοιρινού και άλλων προϊόντων καναδικής προέλευσης.

Αναφερόμενος στο Χονγκ Κονγκ, ο Τριντό είπε ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην πόλη, όπου ζουν περίπου 300.000 υπήκοοι της χώρας του.

«Μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να απορριφθεί κάθε μορφή βίας», επέμεινε. «Έχει έρθει η ώρα να αρχίσει διάλογος και να γίνουν σεβαστές οι θεμελιώδεις ελευθερίες, ειδικά το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι ειρηνικά».

Ο φιλελεύθερος Τριντό επικρίνεται συχνά από τη δεξιά αντιπολίτευση ότι επιδεικνύει υποχωρητικότητα έναντι του Πεκίνου. Η κρίση στη σχέση με την Κίνα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Οκτωβρίου στον Καναδά.

Οι Συντηρητικοί, που ισοψηφούν με τους Φιλελεύθερους στις δημοσκοπήσεις, απαιτούν ο Τριντό να αποχωρήσει από την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων στις Υποδομές, όπου η Κίνα διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο, να αυξήσει τους ελέγχους σε όλα τα αγαθά κινεζικής προέλευσης και να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής επιπρόσθετων δασμών ως τιμωρητικό μέτρο. Ο Τριντό από την πλευρά του έχει αντιτείνει ότι δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τους Καναδούς που κρατούνται από τις κινεζικές αρχές.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr