Συνέντευξη Τύπου του Θ. Καραμπίνη. Συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια και εξωστρέφεια στο μέλλον του ΔΠΘ

25 Φεβρουαρίου 201620:06

Συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θανάσης Καραμπίνης, στην έδρα της Πρυτανείας στην Κομοτηνή.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο Πρύτανης, που συνοδευόταν από τους αναπληρωτές Πρυτάνεις Παντελή Μπότσαρη και Φώτη Μάρη,  αναφέρθηκε στην πρόσφατη δραστηριότητά του αλλά και σε γενικότερα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Πανεπιστημίου, τα οικονομικά του δεδομένα, τις δράσεις που αναπτύσει και το μέλλον του, μέσα από τους στόχους που τίθνεται.

Σήμερα το ΔΠΘ διαθέτει 8 Σχολές, 18 προτπυχιακά και 43 μεταπτυχιακά, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν ιδρυθεί τους τελευταίους 18 μήνες. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας με 28 χιλιάδες φοιτητές σε 4 πόλεις, 7 Πανεπιστημιουπόλεις και μια σειρά από υποδομές. Όπως τόνισε παρά τη δυσμενή συγκυρία οι στόχοι του Πανεπιστημίου παραμένουν ζωντανοί και το Πανεπιστήμιο που σχεδιάζεται θα είναι αυτοδιαχειρόζμενο και αυτοδιοικούμενο διαθέτοντας: 24 Τμήματα σε 10 Σχολές, 60 Μεταπτυχιακά Προγράμματα, Ευρύτερες Διεθνείς συν εργασίες και Τμήματα, 35.000 φοιτητές, 1.000 μέλη ΔΕΠ, 1.000 άτομα προσωπικό και Υποδομές για κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Όπως ανέφερε ο Θανάσης Καραμπίνης, από το 2010 μέχρι το 2015 έχουν γίνει δυσμενείς αλλαγές που οφείλονται στη μείωση του προσωπικού εξαιτίας της γήρανσης και του μνημονίου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ΔΠΘ δεν προσπαθεί. «Θέλουμε περισσότερη αυτοδιαχείριση και αυτό ζητούμε από την πολιτεία» σημείωσε και πρόσθεσε πως το Πανεπιστήμιο αξιοποιεί όλες τις νέες τεχνολογίες όπως οι τηλεδιασκέψεις για την εκμηδένιση των αποστάσεων ανάμεσα στις πόλεις.
DSCN1215

«Φεύφουν στο εξωτερικό οι καλύτεροι φοιτητές μας»

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι φοιτητές που εκπαιδεύει το Δημοκρίτειο και για τους οποίους έχει επενδύσει η χώρα, φεύγουν και αυτή την επένδυση την απολαμβάνουν άλλες χώρες, όπως συμβαίνει πρόσφατα με δύο διδακτορικούς φοιτητές μου οι οποίο υπέγραψαν με πολύ καλές αμοιβές στο Πανεπιστήμιο sapienza της Ρώμης, με όρους και αποδοχές που δεν μπορεί να προσφέρει το ΔΠΘ.

Παράλληλα ο Πρύτανης αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη για διάφορες σχολές, που επιδιώκεται να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα επιφέρει εξοικονόμηση και θα συγκεντρώσει τις σχολές και τα μήματα σε λιγότερα campus. Παράλληλα παρουσίασε ορισμένα οικονομικα στοιχεία όπως το κόστος ανά φοιτητή που έχει μειωθεί στο 1/3 τα τελευταία χρόνια.

Μνημόνιο συνεργασίας με 4 Πανεπιστήμια στην Αγία Πετρόπουλη

Όπως έγινε γνωστό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγία Πετρούπολη υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με δύο Ρωσικά Πανεπιστήμια και σύντομα θα υπάρξουν άλλα δύο, με αντικείμενο την ανταλλαγή καθηγητών, φοιτητών και ερευνητών ώστε να αναδειχξούν οι δυνατότητες του Πανεπιστημίου και να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από τις δύο πλευρές σε αυτή τη συνεργασία. Παράλληλα οι συμφωνίες που συνάπτει το ΔΠΘ και τα τμήματά του με τα πανεπιστήμια ξένων χωρών περιλαμβάνουν και την εκπόνηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Μέσα από την εξωστρέφεια τ  Πανεπιστήμιο επιδιώκει την ανεξαρτητοποίησή του, ανέφερε ο Θ. Καραμπίνης που έκανε επίσης γνωστό ότι σύντομα θα ανακηρυχθεί σε επίτιμο διδάκτορα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Εξάλλου, τον Απρίλιο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ θα γίνουν σεμινάρια για νέους σε όλες τις πόλεις για την κινητικότητα και την εύρεση θέσεων εργασίας. Θα γίνουν στο πλαίσιο Europe direct, όπως και οι δράσεις του Euracces για για την κινητικότητά ερευνητών στην ΑΜΘ.

DSCN1217

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr