Συνέντευξη “φωτιά” του Άσαντ

2 Σεπτεμβρίου 201321:23

«Όποιος απευθύνει κατηγορίες, πρέπει να προσκομίζει αποδεικτικά στοιχεία (σ.σ. για τα χημικά όπλα). Εμείς προκαλέσαμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία να δώσουν έστω και μια απόδειξη», τονίζει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro, απόσπασμα της οποίας δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γαλλικού Μέσου.

«Δεν λέω τίποτα αναφορικά με το εάν ο συριακός στρατός κατέχει ή όχι τέτοια όπλα. Ας υποθέσουμε ότι ο στρατός μας θέλει να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής : είναι δυνατόν να το κάνει σε μια περιοχή όπου βρίσκεται ο ίδιος και όπου στρατιώτες τραυματίστηκαν από αυτά τα όπλα , όπως διαπιστώθηκε από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ κατά την επίσκεψη τους στο νοσοκομείο , όπου υποβάλλονταν σε θεραπεία ; Ποια είναι η λογική ;», επισημαίνει , ερωτηθείς εάν μπορεί να αποδείξει ότι ο συριακός στρατός δεν έκανε χρήση χημικών όπλων.

Στην ερώτηση ποια θα είναι η αντίδραση του συριακού στρατού σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, ο Άσαντ απαντά:

«Η Μέση Ανατολή είναι μια ‘πυριτιδαποθήκη’, και η φωτιά πλησιάζει. Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τη συριακή απάντηση, αλλά και για το τι μπορεί να συμβεί μετά το πρώτο χτύπημα. Αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Όλος ο κόσμος θα χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, από τη στιγμή που εκραγεί η πυριτιδαποθήκη. Το χάος και ο εξτρεμισμός θα εξαπλωθεί. Υπάρχει ο κίνδυνος ενός περιφερειακού πολέμου».

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία έχει καταστεί μια «εχθρική χώρα» ο Σύρος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι «όποιος συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής τρομοκρατίας είναι ο εχθρός του λαού της Συρίας».

«Οποιοσδήποτε ενεργεί εις βάρος των συμφερόντων της Συρίας και των πολιτών της, είναι εχθρός. Ο λαός της Γαλλίας δεν είναι εχθρός μας, αλλά η πολιτική του κράτους είναι εχθρική προς το λαό της Συρίας. Στο βαθμό που η πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης είναι εχθρική προς το λαό της Συρίας, το κράτος μας θα είναι εχθρός της. Η εχθρότητα αυτή θα τελειώσει όταν η γαλλική κυβέρνηση αλλάξει πολιτική. Θα υπάρξουν επιπτώσεις, αρνητικές φυσικά, για τα συμφέροντα της Γαλλίας», προσθέτει ο Άσαντ.
enikos.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr