Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις στην Αίγυπτο

4 Αυγούστου 201312:06

Οι οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ανακοίνωσαν σήμερα το πρωΐ πως θα εξακολουθήσουν να απαιτούν την επιστροφή του στην εξουσία, έπειτα από τις επαφές που είχαν χθες με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ουΐλιαμ Μπερνς.

Το Κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης (PLJ), πολιτικός βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, δηλώνει σε ανακοίνωσή του πως είναι προσηλωμένο σε μία «διαδικασία νομιμότητας που θα συνομολογεί την επιστροφή του προέδρου, την αποκατάσταση του Συντάγματος και της Σούρα (Άνω Βουλής)».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εκπρόσωποι της συμμαχίας των ισλαμιστικών παρατάξεων, που αξιώνουν την παλινόρθωση του Μορσι συναντήθηκαν με τον Μπερνς χθες το πρωΐ.

Η απρογραμμάτιστη επίσκεψη του Μπερνς εμφανίζεται ως μία από τις ύστατες προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί μια αιματοχυσία ανάμεσα στην αστυνομία και στις χιλιάδες οπαδών των Αδελφών Μουσουλμάνων, που έχουν καταλάβει τις πλατείες του Καΐρου κατά τον τελευταίο μήνα, καταγγέλλοντας την επέμβαση του στρατού.

«Δηλώνουμε πως θα αποδεχθούμε κάθε πολιτική λύση που θα προτείνεται επί τη βάσει της συνταγματικής νομιμότητας και τα καταδίκης του πραξικοπήματος», ανέφερε η ισλαμιστική παράταξη στην ανακοίνωσή της.

Σε αυτήν, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αφήνουν να εννοηθεί πως η απρογραμμάτιστη επίσκεψη του Μπερνς, η οποία ακολούθησε ανάλογες πρωτοβουλίες και άλλων δυτικών παραγόντων, δεν έχει συμβάλλει στην αλλαγή της στάσης τους αυτής.

Το PLJ καυτηρίασε επίσης με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, σύμφωνα με τον οποίον «ο αιγυπτιακός στρατός απεκατέστησε τη δημοκρατία» με την ανατροπή του Μόρσι.

Τέλος στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως οι διαδηλώσεις υπέρ του Μόρσι θα συνεχίσουν να οργανώνονται σε φιλειρηνικό πνεύμα και καταδικάζονται οι βιαιοπραγίες, όπως στην περίπτωση της Χερσονήσου του Σινά, όπου ο στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με σχεδόν καθημερινές επιθέσεις.

πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr