Συνεχίζονται οι απολύσεις και οι απεργίες στη Ροδόπη. Kινήσεις συμπαράστασης

18 Δεκεμβρίου 201509:45

Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργατοϋπαλήλων της Βιομηχανίας «Ροδόπη», αναφέρεται:

 Με τη μαζική μας συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία και την απόφαση της σημερινής Γενικής Συνέλευσης για συνέχιση των κινητοποιήσεων με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Τετάρτη, δώσαμε απάντηση στις επιδιώξεις της εργοδοσίας να απολύσει δεκάδες συναδέλφους μας και να επιβάλει εργασιακό μεσαίωνα στο εργοστάσιο.

Η αντίδραση της εργοδοσίας ήταν να μας στείλει εξώδικο για παράνομη απεργία ενώ είχαμε και υποτυπώδη λειτουργία του εργοστασίου με προϊσταμένους γραφείων σε ρόλο εργατών παραγωγής.

Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη του αγώνα μας.

Ψηφίσματα συμπαράστασης εξέδωσαν ο Σύλλογος Οικοτρόφων φοιτητών, το ΠΑΜΕ Ξάνθης, ο Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης και άλλοι. Επίσης η Λαϊκή Αντίσταση Ξάνθης προετοιμάζει εκδήλωση συζήτηση το Σάββατο στις 6.30 μ.μ.

Εξάλλου, στην ανακοίνωση της κίνησης «Συντονισμός ενάντια στα μνημόνια» αναφέρεται:

Οι εργαζόμενοι στην «Βιομηχανία Γάλακτος Ξάνθης ΑΕ “ΡΟΔΟΠΗ”», που ανήκει στον όμιλο «Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε.», βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και χρειάζονται την συμπαράσταση όλων μας για να μην περάσει η επίθεση της εργοδοσίας.

Η επιχείρηση έχει προχωρήσει στην απόλυση 6 εργαζόμενων της, ενώ ήδη έχει γνωστοποιηθεί στους εναπομείναντες εργαζόμενους, ότι θα απολυθούν συνολικά 18 εργαζόμενοι. Μάλιστα οι απολύσεις αυτές συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η «Ροδόπη Α.Ε.», παρουσιάζει αύξηση της κερδοφορίας της, ακόμα και σε αυτή την εποχή της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, ενώ ο όμιλος έχει επενδύσεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία με τεράστια κέρδη. Στην προσπάθεια να διασφαλίσει τα κέρδη της και την ανταγωνιστικότητα της, προχωράει στις απολύσεις των εργαζόμενων, οδηγώντας τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους στην ανεργία, την ανασφάλεια και την εξαθλίωση.

Η εταιρία χρησιμοποιεί το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, που έχει ψηφιστεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και που διατηρείται ακόμη και σήμερα από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό την πίεση προστίμου που παράνομα επέβαλε η εταιρία, για τυχόν λάθος που μπορεί να κάνουν κατά τη διάρκεια της δουλειάς και η ζωή τους να έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε λάστιχο.

Παράλληλα, κατά καιρούς, πριν από τις απολύσεις, πραγματοποίησε προσλήψεις νέων εργαζόμενων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με μικρότερους μισθούς. Με τις απολύσεις και μέσω όλων αυτών των τακτικών η εταιρία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, και ταυτόχρονα προσπαθεί να παρεμποδίσει και την συνδικαλιστική τους δράση, απαγορεύοντας πρόσφατα στο Σωματείο, να πραγματοποιήσει την Γενική του Συνέλευση, στην αίθουσα συνεδριάσεων που βρίσκεται στο χώρο της, κάτι που γινόταν στο παρελθόν, με την δικαιολογία ότι χάνεται χρόνος εργασίας.

Η ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ είναι από τις λίγες βιομηχανίες στο νομό μας και η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι να κρατήσουν τις δουλειές τους, τους μισθούς τους και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα είναι μια μάχη για όλους τους εργαζόμενους.

Αν νικήσουν οι εργαζόμενοι, θα δώσουν δύναμη σε όλους τους εργαζόμενους που συγκρούονται με την πολιτική των μνημονίων και τις επιθέσεις των εργοδοτών. Θα δώσει δύναμη σε κάθε χώρο δουλειάς να διεκδικήσουν οι εργάτες τα δικαιώματα τους και να σταματήσουν τις εργοδοτικές επιθέσεις.

Γι’ αυτό είναι κρίσιμο, όχι μόνο να συνεχίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με επαναλαμβανόμενες απεργίες αλλά πολύ περισσότερο να βρεθούν στο πλευρό τους όλοι οι εργαζόμενοι. Να υψώσουμε απέναντι στην εργοδοσία της Ροδόπης ΑΕ, ένα ταξικό εργατικό Μέτωπο όλων των εργατών της πόλης μας.

Απαραίτητο βήμα είναι, να προχωρήσει άμεσα το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία των εργαζόμενων στο δημόσιο σε πανξανθιώτικη απεργία. Να νεκρώσει η πόλη. Να νιώσουν τα αφεντικά της Ροδόπης ΑΕ οτι έχουν απέναντι τους όλους τους εργαζόμενους της Ξάνθης. Να καταλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να είναι Πόντιος Πιλάτος και να στηρίζει με την αδράνεια της την εργοδοτική πλευρά.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr