GIATROI_FOREIS_EOPYY

Aδιέξοδο για τους ασφαλισμένους. Συνάντηση Ιατρών-φορέων για τον ΕΟΠΥΥ (video)

25 Ιανουαρίου 201220:30

GIATROI_FOREIS_EOPYYΣυνάντηση για το πρόβλημα που δημιουργείται με τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιησαν το απόγευμα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Ξανθίππειο οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου, του Συλλόγου Ελευθεροεπαγγελματιών Γιατρών, οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ καθώς και σειρά άλλων φορέων, όπως το ΕΒΕ, η Ομοσπονδία, Εκπαιδευτικοί, Φαρμακευτικός Σύλλογος και άλλοι.

Στη συνάντηση, που ακολούθησε την πρώτη επαφή μεταξύ Ιατρικού Συλλόγου και ΑΔΕΔΥ και προηγείται μεγάλης συνέλευσης ασφαλισμένων, κατέστη σαφές ότι υπάρχει αδιέξοδο για τους ασφαλισμένους της Ξάνθης, όπου μέχρι στιγμής η απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου για “μποϊκοτάρισμα” των συμβάσεων από τους ιδιώτες Γιατρούς με το νέο ασφαλιστικό φορέα τηρείται, (σε αντίθεση με άλλες πόλεις, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός συμβάσεων).

Σκληρή κριτική σε κυβέρνηση-Λοβέρδο
Η πιθανή λύση δεν μπορεί να δοθεί υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως κατέστη σαφές ενώ η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής για τον τρόπο που οργάνωσαν και εφαρμόζουν το σχέδιο για την ενοποίηση των Ταμείων παρόλο που , επί της αρχής, βρίσκει σύμφωνους τους φορείς της Υγείας.

Τ. Καραδέδος: Κανένα κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τάσος Καραδέδος, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τα παραμικρό κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και μια σειρά από πολύ σοβαρά προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας του νέου συστήματος είναι εφμανές ότι δεν μπορούν να λυθούν λόγω προχειρότητας στη μετάβαση στο νέο καθεστώς. Τόνισε, μεταξύ άλλων και αφού εξιστόρησε όλες τις εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου,  ότι οι Γιατροί πειθαρχούν σε ποσοστό 98% στην Ξάνθη, στην απόφαση για μη υπογραφή συμβάσεων υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύουν τους ασφαλισμένους παρά την πρόσκαιρη ταλαιπωρία.

Μ. Σαββίδης: Τερατούργημα το ΕΟΠΥΥ
Από την πλευρά του ο Ματθαίος Σαββίδης, Πρόεδρος των Ελευθεροεπαγγελματιών Γιατρών, τόνισε ότι παρότι είναι απολύτως ορθή η λογική της συνένωσης των Ταμείων, η συγκέντρωση όλων αυτών των φορέων και ο προβληματισμός είναι η απόδειξη της αποτυχίας του νέου συστήματος.  Χαρακτήρισε “τερατούργημα” τον ΕΟΠΥΥ, όπως έγινε, σημειώνοντας ότι δεν λειτουργεί τίποτε, δεν υπάρχει ενημέρωση για τίποτε και δεν υπάρχει στελέχωση για το νέο φορέα.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δέσποινα Κάλφα σημείωσε από την πλευρά της ότι οι φαρμακοποιοί προστπαθούν υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες και μεγάλες οφειλές των Ταμείων να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση και να παράσχουν το φάρμακο σε κάθε ασθενή, εκφράζοντας το φόβο ότι αυτό δεν θα γίνεται αν ευοδωθούν τα σχέδια του Υπουργείου – όπως είπε – για παράδοση του κλάδου σε αλυσίδες και συμφέροντα.

Η συζήτηση ήταν πολύωρη και δεν κατέληξε σε σαφή συμπεράσματα αλλά σε καταγραφή της κατάστασης. Αναμένεται η αντίδραση της Κυβέρνησης στον τρόπο που έχει υποδεχθεί ο χώρος της Υγείας τα πρόσφατα μέτρα ενώ θα υπάρξει νέα διευρυμένη με ασφαλισμένους συνάντηση αρκετά σύντομα.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr